Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.03.01. 16:08

1437. Köcsög művész, fizess különadót!

Amikor megjelent a első publikációm, még zöld csekken fizették ki a honoráriumot. Akkoriban egyetemista voltam, a szerkesztőség rutinosan levonta az adót, amit értettem, de a pénzesutalvány hátulján volt egy akkor számomra érthetetlen tétel is. LITFOND 2%. Akkoriban nemhogy mobilom, telefonom sem volt, így levélben kérdeztem meg okosabb ismerőseimtől, ugyan mi ez? Azok, akik már előttem is írogattak, elmagyarázták, hogy ez az Irodalmi Alapba kötelezően levont két százalék, amit be kell fizetni. Ezt a tételt aztán a további publikációimból is levonták, és levonják a mai napig. Korábban jeleztük, hogy írni fogunk erről a témáról.

Ok, kicsit régen történt már az alaphír. Lakatos Péter, a magyar kettlebell atyaúristen írta a blogján, hogy „Remélem az márt bebizonyosodott, hogy amikor napokig nem jelentkezem, akkor nem annyira jelenik meg írás, cikk a blogomon, és az elmúlt pár nap is híján volt a blog aktivitásnak, ergo munka volt, nem is kevés.” Én ezt le tudom írni érthető módon is, ő viszont sokkal erősebb:) 

beblavy.jpgFebruár 8-án a parlament elutasította Miroslav Beblavý (itt balra) és Magda Vášáryová, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió parlamenti képviselőinek a művészeti alapokba kötelezően fizetendő járulék eltörlésére irányuló javaslatát. Marek Maďarič kulturális miniszter – a nyelvrendőrség atyja – maga is kommunista, valószínűleg meggyőződéses, ugyanis 1988-ban lépett be Szlovákia Kommunista Pártjába, amikor épeszű ember már nem, értelemszerűen barátja a kommunista csökevényeknek, amilyen például az 1954 óta a művészeti alapokba kötelezően fizetendő két százalékos járulék. Mi is ez a járulék?

A zenészek, képzőművészek, irodalmárok alkotói jövedelmükből kötelesek két százalékot befizetni a Zenei, Képzőművészeti vagy Irodalmi Alapba, kinek-kinek rendelése szerint. Ha CSAK ennyit kellene befizetni, akkor mindenki boldogan tenne eleget e kötelezettségnek. Ám ez a járulék – mondjuk így, különadó – a rendes, 19 százalékos adón felül fizetendő.

Most képzeljük el, mennyire abszurd lenne, ha mondjuk az inszeminátorok, kazánkovácsok, macskapszichológusok, bűzösborzbefogók (ne röhögj, Amerikában ez egy állás), vécésnénik, tanárok, műszaki rajzolók, vagy éppen Linux-rendszergazdák arra lennének kényszerítve, hogy a jövedelemadójukon túl még két százalékot kötelező jelleggel befizessenek az Inszeminátor, Kazánkovács , Macskapszichológus, Bűzösborzbefogó, Vécésnéni, Tanár, Műszaki Rajzoló, Linux-rendszergazda Alapba. Nincs ilyen.

irogep.jpegAz alapigazságtalanságon túl ez a dolog azért is felháborító, mert a két százalékot mondjuk egy napilapban megjelenő, Nobel-díjas vegyész születésének évfordulójáról megemlékező írás jövedelméből is levonják, aminek az ég adta világon semmi köze nincs az irodalomhoz. Vagy mondjuk a dercsikai, területi bajnokságban játszó labdarúgócsapat hétvégi meccséről szóló tudósítás árából is.

Ráadásul a szervezetnek van egy ilyen szar honlapja,  amelyről nem derül ki, honnan mennyi pénz jött be, és hova ment ki.

Én nem bánom, tartson fenn az állam egy ilyen alapot, de akkor a fenntartását oldja meg a kulturális tárca költségvetési fejezetéből, vagy amiből akarja, de ne szedjen védelmi pénzt, mint Piťo, Takáč vagy Jakšík.

7 hozzászólás

Címkék: irodalom járulék adó különadó irodalmi alap

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr425111833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bélabáttya (törölt) 2013.03.02. 03:40:31

Alkalmazottként is, vagy csak a szabadúszóknak?
Ott nincs az inszeminatoroknak és társaiknak kötelező kamarai tagságuk? Ha igen, fizethetnek ők is, legfeljebb nem 2%.ot, hanem havi, évi tagdíjat.

Azér egy rákéreést megérne, ugyan mire költik azt a kis aprópénzt ezek a remek szervezetek.

ringer 2013.03.02. 09:34:15

Ha én leprogramozok és átadok egy szoftvert, akkor minden adó, járulék és kötelező ilyen-olyan díj megfizetése után a termék nettó árának kb. 30%-a marad meg. Ez az a rész, amit aztán (logikusan még minimum ÁFA-val terhelten) magamra költhetek. Tehát kb. 70%-a az ÁFA nélküli bevételeimnek ugrik.
Azért megkérdezném a művész urakat, hogy nekik a bruttó honoráriumból hány százalék marad meg...

Fejesrob 2013.03.02. 09:55:34

A szlovákoknál a publikációkat érintő magyarellenes törvények betartatása nyilván pénzbe kerül.

Kifizettetik az érintettekkel.

szakee 2013.03.02. 09:59:46

Azért az igazgató Serdahély vezetéknevében is van kraft bőven :)

lashee · http://lashee.blog.hu 2013.03.02. 11:56:02

@Bélabáttya: csak a szabadúszóknak.
süti beállítások módosítása