Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2016.06.08. 06:21

Választási szuperszombat

A hazai politikai élet történéseit figyelemmel követők számára igazi csemegét ígér a szombat. Hiba lenne horgászni vagy kerti munkákat végezni e napon, mikor három párt is elnököt választ.
A legkevesebb izgalmat vélhetően a Szabadság és Szolidaritás tisztújító közgyűlése tartogatja, még akkor is, ha rendkívüli, a rendes elnökválasztást egy évvel előzi meg. Jozef Mihálnak volt egy szalmalángszerű próbálkozása, de aztán belátta, hogy kevés hozzá, így Ľubomír Galko már csak sejtelmesen hallgatott egy hétig. Richard Sulík ellenfél nélkül indul, rém ciki lenne, ha nem választanák meg. Az SaS háza táján minden marad a régiben, azaz az aktuális irányvonal mentén. Hagyjuk is a liberálisokat a kávéházakban merengeni (például azon, hogy az elnök mandátumának, így egójának megerősítésén túl mi értelme az ilyen tisztújításnak), és vegyük az irányt Rózsahegy felé, ahol a március ötödikén (annyira azért nem) váratlanul parlamenten kívül rekedt Kereszténydemokrata Mozgalom választja meg elnökét, miután Ján Figeľ a sikertelen választást követően Brüsszelig menekült előre.

A komoly múltra visszatekintő, csak a Szlovák Nemzeti Párthoz fogható, mély szociokulturális beágyazottsággal rendelkező pártról sokan leírták, köztük e sorok írója is, hogy bármit tesznek, a nyolc százalékuk mindig meglesz. Hát, nem lett. Az újkori történetében először parlamenten kívülre került pártot öten vezetnék: Alojz Hlina, és négy másik ember, akikről inkább csak a keresőóriás segítségével találtam információt, Miroslav Kráľ, Ján Morovič, Eleonóra Porubcová és Ladislav Štefanec. Alojz Hlinának vajmi kevés köze van a kereszténydemokráciához. Ha azt halljuk KDH, nem elsősorban a performanszok jutnak eszünkbe, amelyekkel Hlina ismertté vált. A másik négy karakter országosan kevéssé ismert. Természetesen önmagában ez nem minősíti őket, sőt, ha megújulást szeretne a párt, azt valószínűleg nem a régi emberektől várhatjuk. SNS-es párhuzammal kezdtük, azzal is fejezzük be: eddig ezt főként a Magyar Közösség Pártja kapcsán írtuk le, de most már a KDH-ra is igaz: a szlovákiai parlamenti demokrácia újkori ökölszabálya, hogy aki egyszer kiesik a parlamentből, az kint is marad, kivéve az SNS-t.

De míg a KDH-nak egy technikai KO után kell felállnia a padlóról, a szombaton Érsekújvárban pajzsra emelendő MKP-elnöknek három sikertelen választás nehéz örökségét kell hordoznia. A legutóbbi, sikertelen választás, és Berényi József elnök lemondását követően a párt jó negyedévre tétlenségbe dermedt, elsősorban befelé figyelve próbálta rendezni sorait. Aki nem érdeklődött kimondottan a párton belüli történések iránt, az azt láthatta, hogy a párt csak „fűt és világít”. Aki viszont követte a párton belüli történéseket, láthatta, a járási szervezetek aktívak voltak, és felelősen viszonyultak a tisztújításhoz. A parlamentből kibukó pártok Szlovákiában rendre megszűnnek, az Új Polgári Szövetséget, a Polgári Egyetértés Pártját, vagy akár a háromszor miniszterelnököt adó Demokratikus Szlovákiáért Mozgalmat nagyítóval se találnánk, pedig egykor mindhárom kormánytényező volt; a Szlovák Munkásszövetség és Szlovákia Kommunista Pártja a választások idején mozgolódik valamit, de gyakorlatilag tetszhalottak. Az MKP, háromszori sikertelensége ellenére is kivétel tudott maradni e tendencia alól, részben kiépült struktúráinak, részben stabil, százezres választói bázisának köszönhetően. A pártot ketten vezetnék, a korábban alelnökként tevékenykedő Őry Péter, és a politizálásban egyelőre megyei szintig jutó, a választásokon a párton belül harmadik legtöbb preferenciaszavazatot produkáló Menyhárt József. Az, hogy a preferenciaszavazatok alapján ő népszerűbb, mint Őry, ezen a fronton nem szükségképpen jelent előnyt, hiszen az elnököt a párt választja. Az elnök személye is fontos lesz, mivel az MKP-nak most – sok minden egyéb mellett – egy eladható arcra is szüksége van, de csaknem ezzel azonos súllyal esik latba az is, kik kapnak helyet az elnökségben, kik lesznek hatással a párt arculatára.

Ha a jelenlegi koalíció kitölti a mandátumát, az új embernek négy év lesz a „permanens kampányra”. 2020-ig önkormányzati, megyei és európai parlamenti választásokra is sor kerül, ezek lakmuszpapírként szolgálhatnak majd arra nézvést, jó irányba halad-e a pártmunka. Emellett meg kell találnia a módját annak, hogyan ne vesszen el újra százezer magyar szavazat.
Szóval, nem lesz eseménytelen a hétvége. Én már el is kezdtem hűteni a söröket.

 

szólj hozzá

Címkék: sas mkp lubomír galko Menyhárt József ory peter

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr9416771098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása