Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2016.06.29. 06:22

Éjszakai látogató

Kellemetlen meglepetésnek nevezte Andrej Kiska államfő, hogy keddre virradóra ismeretlen elkövető behatolt a Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó Grassalkovich-palotába.

A palotai fantom nem sietett, húsz percig időzött bent. Ez idő alatt az eddigiek szerint nem rongált meg semmit, nem is lopott el semmit. Lehet, hogy lenyűgözték a halandó számára csak az esti híradókban, vagy a nyílt napokon látható pompázatos terek? Ki akarta próbálni a biedermeier karosszékeket? Pózolni akart a pulpitusnál, ahonnan az elnök nyilatkozik? Nyomott egy szelfit, aztán iszkiri? Vagy netán arra volt kíváncsi, nem porosodik-e ott Rudolf Schuster volt államfő a kétplatnis villanyrezsója? Egyelőre nem tudni. Hivalkodó falfirkát sem hagyott maga után, mint az a viking harcos, aki a Hagia Sophia székesegyház márványába véste, hogy ott járt. Pedig ezt is megtehette volna. Bármit. A riasztó bekapcsolt, de a biztonságiak kikapcsolták. Mert kevéssé tűnt életszerűnek, hogy valaki a palotában mászkál. Hisz olyan sok biztonsági van ott.


Nem mondom, hogy mindennapos vendég vagyok a Grassalkovich-palotában, de újságíróként néhányszor megfordultam ott. A bejutáshoz a repülőterekről ismert fémdetektoros kapun kellett áthaladni, a táskát röntgengéppel világították át, akinél pedig sípolt a detektor, annak valami hihetőnek tűnő magyarázatot kellett adni, pl. hogy a nadrágszíjam volt az, csípőprotézisem van stb. Aki pedig elkésett, az nem mehetett csak úgy fel, noha tudta, hol a díszterem, meg kellett várni, amíg a sajtóosztályos néni lejött érte. Ha nem jött le, akkor bizony ott maradt a lépcsők alján. Mert ez kérem a Köztársasági Elnöki Hivatal, itt nem lehet csak úgy, összevissza mászkálni. Gondoltuk eddig...

A szakállas, a fényképek szerin jókötésű férfi a biztosítatlan személyzeti bejárón keresztül ment be az épületbe. A rendőrségi közleménynek ezt a mondatát többször újra kellett olvasnom. Tán’ ember nem gondolta volna e hazában, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatalnak akár csak a macskabejáró billenőajtója nincs beriasztva, nem hogy a személyzeti bejárat. Egyes hírek szerint a kamerarendszer 1994-ben volt telepítve. Még jó, hogy nem dagerrotípiákat készít. Így vigyáznak az államfő biztonságára.

A jelenlegi helyzetnek több felelőse is van. Ha a behatoló valóban ki-be sétált a kertben, felelősek a külső őrhelyen szolgálatot teljesítő rendőrök. Felelős az aznapi szolgálatvezető, aki, ahelyett, hogy a riasztás helyszínére vezényelt volna néhány embert, simán kikapcsoltatta a nyilván elöregedett riasztót. Valószínű, ők egy nagy fővárosi közlekedés forgalmát fogják irányítani a jövőben, mert egyik védett közjogi méltóság sem örülne, ha éppen ők védenék. Ennél nagyobb a felelőssége Radovan Horváthnak, a Közjogi Méltóságokat Védő Hivatal igazgatójának, hisz neki hivatalból tudnia kellett arról, hogy az egyik bejárat nincs biztosítva, illetve a kamerarendszer elöregedett. Ha nem tudott róla, azért kell mennie, ha tudott, és nem tett semmit, akkor azért. Ő ezt belátta, és kérte a felmentését Robert Kaliňák belügyminisztertől. Pedig ennek az EU-s elnökség átvétele előtt három nappal történt, így még kínosabb ügynek politikailag ő a felelőse. Ha most először lenne belügyminiszter, elnézőbbek lehetnénk vele, száz nap alatt még nem jutott el odáig, hogy a belügyminisztérium Augiász-istálójában az elnöki palota biztonságát ellenőrizze. De Robert Kaliňák most harmadszor belügyminiszter. Így egy okkal több, hogy lemondjon.

 

szólj hozzá

Címkék: rendőrség elnök államfő közjogi méltóságokat és diplomáciai missziókat védő hivatal andrej kiska

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr816771110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása