Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.06.01. 20:05

1698. Egy lefegyverző javaslat

Aki a nappaliját egy átalakított AK-47-essel, vagy 58-as gépkarabéllyal szeretné dekorálni, még július 1-jéig rendelje meg a díszeket egy webshopból, utána ugyanis drákóian megszigorodnak a beszerzés feltételei.
A parlament csütörtökön, gyorsított eljárásban fogadta el a fegyvertörvény módosítását. A módosítás nyomán nyilvántartásba kerülnek az átalakított fegyverek, nyilvántartási igazolványt kapnak, mint az éles lőfegyverek, internetes kereskedelmüket pedig betiltják.

vz58.jpeg

A szocialista Csehszlovákia utódállamaiban a fegyverekhez való viszony mindig is ambivalens volt. Egyrészt az állami szabályozás a fegyverek beszerzésére és tartására a múlt rendszerben és a rendszerváltást követően is meglehetősen szigorú volt. Az erős állami kontroll, és a rendszerváltás után erősödő fegyverellenes retorika mellett a fegyvergyártás a nemzetgazdaság egyik meghatározó ága maradt, Csehországban talán még inkább, de Szlovákiának sem kell panaszkodni.

Az átalakított fegyverek piaca egy az éles vadász-, sport- és önvédelmi fegyverekhez képest egy eltörpülő rétegpiac. Az ugyan vitatható, hogy miért akarja valaki a szobája falát dobtáras géppisztolyokkal teleaggatni, de megint mások trópusi orchideákat, ritka lepkéket, szalvétákat, vagy szállodai szappanokat gyűjtenek… Egy átalakított fegyver, ha a hatástalanítását rendesen végezték el, csak annyira veszélyes, mint a világháborús emlékművek gyanánt országszerte beton talapzatra állított tankok. A Kéménd határában álló T-34-essel sem fogja senki visszafoglalni a Felvidéket…

Az átalakított lőfegyverek először 2010 őszén, a dévényújfalui mészárlást követően kerültek az érdeklődés középpontjába. Ľubomír Harman a Pápay-klán kiirtását követő második legnagyobb vérengzést automatából félautomatára átalakított, egyes lövés leadására alkalmas, E kategóriás, sportcélú fegyvertartási engedéllyel tartható gépkarabéllyal követte el. A belügy akkor sebtében reagált, és még azelőtt jelentett be szigoríró törvénymódosítást, hogy a szakértői vizsgálatok elkészültek volna.

Kicsit ezt a sietséget érezhetjük a csütörtöki parlamenti döntésben is. A törvényjavaslaton állítólag már tavaly elkezdtek dolgozni, de mivel a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett mészárlás során állítólag Szlovákiából beszerzett fegyvereket használtak, indokolt lett a gyorsított eljárás. Meg se várták, hogy a „szlovák szál” megerősítést nyerjen.

Nyilván az állampolgárok biztonsága elsődleges szempont a törvényhozók számára. A törvénymódosítás indoklásában egyenesen az áll, hogy az átalakított fegyverek masszív elterjedése az ország biztonsági helyzetét is befolyásolja. Azért jó lenne, ha a törvényhozók nem veszítenék el teljesen az arányérzéküket. Szlovákiában a gyilkosságok és emberölések jó részét még mindig nem lőfegyverrel, hanem szúró- vagy vágóeszközzel, vagy olyan használati tárggyal követik el, ami éppen a tettes kezébe kerül. A konyhakések, bárdok és húsklopfolók tartásának szigorítását mégsem kezdeményezte senki. Ha mégis megpróbálná, valószínűleg elmebetegnek tartanák. A törvényjavaslat indoklásában nem láthattuk, hány élet- és vagyonellenes bűncselekményt követtek el átalakított fegyverrel Szlovákiában az elmúlt években, évtizedekben. A törvényalkotók megint agyonszabályoztak egy szűk és jelentéktelen rétegterületet, nem reális veszélyhelyzet mellett megnehezítve pár tucat kiskereskedő, és néhány száz gyűjtő életét, miközben a hivatalos fegyverkereskedelem állami támogatással, a fekete pedig anélkül továbbra is virágozni fog.

2015. május 18.

1 hozzászólás

Címkék: parlament fegyver fegyvertartás fegyvertörvény átalakított fegyver

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr347503774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2015.06.02. 06:38:11

Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea. Európa is csak látszólag szabad, a polgárok egy politikailag korrekt falanszterben élnek ahol lassan azt is impotens politikusok írják elő, hogy mennyi sót tehetsz a levesbe.
süti beállítások módosítása