Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2010.04.05. 13:20

Napalmot!

Csaknem az összes szenci járásbeli községben túljelentkezés mutatkozik az óvodákban. Kivételt képeznek a magyar nevelési nyelvű óvodák. A vegyesen lakott települések szlovák óvodáiban, ahol lehetőség van magyar foglalkozásokra, a szülők nem tartanak erre igényt. A magyar óvodákban is általában kétnyelvű foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek. Anton Kubliniak, a Szenci Városi Hivatal iskolaügyi szakosztályának vezetője elmondta, hogy Szenc összes óvodájába túljelentkezés van – kivéve a magyar óvodát.

A Szenczi Molnár Albert óvodába tíz gyereket vesznek fel szeptembertől a két csoportba. A zonctoronyi magyar óvodában másfél csoport működik, harminchét gyerekkel, közülük várhatóan nyolcan mennek szeptembertől iskolába. A községben az elmúlt napokban húsz gyereket írattak be az intézménybe. Az óvodában szlovák és magyar foglalkozásokat is tartanak, viszont évente csak egy-két gyerek megy magyar iskolába.

Magyarbélben 36 gyereket írattak be az óvodába, ezzel szemben az intézmény várhatóan csak tizennégyet tud majd fogadni. Az óvodában három és fél csoport működik hetven gyerekkel. Simon Adrianna, az óvoda vezetője közölte, hogy a szülők a beíratás során igényt tarthatnak a magyar nyelvű foglalkozásokra is. „A múltban még éltek ezzel a lehetőséggel, de ma már senki sem kéri ezt. Tavaly tőlünk már senki sem ment magyar iskolába” – mondta el az igazgatónő. Hozzátette, hogy a községben megközelítőleg húsz éve nincs magyar óvodai csoport.

Boldogfán tizenkilenc gyerekkel működik magyar óvoda, napokkal ezelőtt négy gyereket írattak az intézménybe, szeptemberben ugyanennyien mennek majd iskolába, így nem lesz gond az elhelyezésükkel.

Nagy Edittől, a gútori óvoda igazgatónőjétől megtudtuk, hogy egyelőre húsz gyereket írattak az óvodába. „Szlovák óvodaként működünk, korábban még néhányan igényt tartottak magyar foglalkozásra, viszont tavaly és idén ezt már nem kérte senki” – nyilatkozta Nagy Edit. Félben a magyar óvodába íratott gyerekek egyre csökkenő száma miatt szeptembertől már csak egy csoport nyílik, a szlovák óvodában pedig kettő helyett három. A magyar intézménybe eddig három gyereket írattak be.

Rétéről néhány gyerek Szencre vagy Boldogfára jár magyar óvodába. Egyházfán kilenc gyereket írattak óvodába. Az intézmény kétnyelvű. Éberhardon csak két-három érdeklődőt kellett visszautasítania az óvodának. Antónia Pócsová igazgatónőtől megtudtuk, hogy az óvodában nincs külön magyar csoport, ugyanis nem tartanak rá igényt a szülők. „Azoknak a gyerekeknek, akik magyar iskolába készülnek, biztosítani tudjuk a magyar foglalkozást, viszont külön csoportnyi magyar gyerek nincs a faluban” – nyilatkozta Pócsová.

Juhos Melinda írása az Új Szó c. napilap március 30-i, Csallóköz-Mátyusföld regionális kiadásában.
A cikk az eredeti környezetben itt olvasható.

Amikor ilyent olvas az ember, arra gondol, vajon hányan leszünk a 2011-es népszámláláskor? A szlovák óvodából egyenes út vezet a szlovák iskolába. Az ilyen szülők azzal védekeznek, hogy: de hát beszél a gyerek magyarul. Az lehet, de a kulturális identitása már szlovák lesz. Ha őt ez boldoggá teszi, akkor jó, de ha valami identitászavaros szerzetté lesz, akkor sikeresen megalapozták a jövőjét.

A cikk talán legirritálóbb mondata ez: az óvodában nincs külön magyar csoport, ugyanis nem tartanak rá igényt a szülők.

És ezért nem szidhatjuk a szlovákokat. Ez csak a mi saját magyar hülyeségünk.

szólj hozzá

Címkék: oktatás magyarság iskola magyarok óvoda

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr841896165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása