Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.02.11. 08:59

1670. Siker!

A sikernek sok apja van, a kudarc azonban a legtöbbször árva gyerek. Ez a hétvégi népszavazásról is elmondható.
Az egyértelmű, hogy kudarcról beszélhetünk, hiszen egyrészt a népszavazás érvénytelen volt, jogi szempontból mindegy, hogy 1 vagy 49 százalékos részvétel mellett; másrészt a részvétel döbbenetesen alacsony volt. Természetesen egy jó spindoctor – az már kiderült, hogy a Szövetség Családért nem rendelkezik ilyennel – bizonyos kommunikációs stratégiákkal megpróbálhatja kihozni a maximumot ebből a 21 százalékból is. Ennek a legtriviálisabb útja az, amit a Fidesz kommunikátorai is választottak a 2004. december 5-i, szintén nem érvényes népszavazás után, mondván: többségben voltak az igenek. Ez viszonylag egyszerű, közérthető, pozitív és jól hangzó mantra, melyet könnyen befogadnek azok, akik hajlandók eltekinteni attól, hogy a lakosság négyötödének véleményét nem nyílt alkalmunk megismerni. Más szóval ez az érvelés: féligazságon alapuló átverés. referendumjakubco.jpg

Az alábbiakban, gondolatkísérletként, megpróbáljuk sikerré olvasni a referendumot, rávilágítva, ha akarjuk, találhatunk győzteseket.


A referendum kétségtelen győztese a Smer. Negyed évig kevesebb idejük és energiájuk volt az újságíróknak a kormánypárttal foglalkozni, így a médiaszélárnyékban kicsit rendezhette sorait. Maga a párt egyébként jól kommunikálta a népszavazást, mert az igenekre, a nemre, és a tartózkodó hozzáállásra is volt embere, akit előtérbe lehetett volna tolni, ha érvényes a népszavazás. Az érvénytelenség miatt erre nem lett szükség, így a Smer, mindenki máshoz hasonlóan gyorsan elengedi a témát.

A referendum győztese az LGBTI-közösség is. A kéretlen figyelemből, amely rájuk irányult, a sajtó egy részének aktív asszisztálása mellett ki tudták hozni a maximumot, az ország megismerhette vezető képviselőiket, és első kézből kapott információkat a problémáikról, illetve helyzetükről általában. Az elmúlt negyed évben biztos, hogy több cikk jelent meg a meleg párok együttélésének gyakorlati problémáiról, mint amennyi az elkövetkező pár évben fog.

A referendum győztese mindenki, aki elment szavazni, és véleményt nyilvánított. Jól megmondtam nekik! – gondolhatja.

A referendum győztese mindenki, aki meggyőződésből nem ment el szavazni. Jól megmutattam nekik! – gondolhatja.

A referendum győztese mindenki, aki nem ment el szavazni, mert nem tudta, hogy népszavazás van. Ő más stresszfaktorokat is sikeresen ki tud szűrni, ami valószínűleg a hosszú élet titka.

És természetesen a referendum legfőbb győztese a Szövetség a Családért. Hiszen majdnem minden úgy lesz, ahogy szerette volna. A házasság férfi és nő egyedi szövetsége. (Volt és maradt.) Azonos nemű párok vagy csoportok sem fognak a családügyi hivatalok örökbefogadással foglalkozó részlegén tobzódni. Egyedül ez a fránya szexuális nevelés nem jött össze. Persze, az igenek ott is többségben voltak…

Most már komolyra fordítva a szót, a sikertelen referendum témájától mindenki igyekszik majd szabadulni, a Szövetség a Családért az egyedüli, aki ezt nem teheti, nem tudja megtenni. A téma maga várhatóan még ezen a héten kikopik a közbeszédből. A szerző nyilván jó adag naivitásról tesz tanúbizonyságot, amikor annak a reményének ad hangot, talán még nem kizárt, hogy szavazási kényszer, azaz tét nélkül, immár nyugodtabb környezetben vita indulhat a hagyományos és akár hagyománytalan családok szükségleteiről. Ha már egyszer ennyit költöttünk a „reklámkampányra”.

szólj hozzá

Címkék: népszavazás referendum Szövetség a Családért

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr787160655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása