Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.08.16. 14:00

1628. Az eperjesi medve üzenete

22178868.jpg

Ezen a blogon a törzsolvasók gyakorta olvashatnak fegyveres testületekről, egy fajta fegyverest sújt a szerző megvetése, ez pedig a vadász. Ennek ellenére most nem kívánunk arról értekezni, a lipicai ménes tenyészrészlegének mely részét kínálnánk fel a sajtóba eperjesi medve néven bevonult mackót kilövő Slavomír Petraninnak, illetve, hogy milyen egyéb lehetőségeik lettek volna a medve nem elpusztítására. Csak egy ékezet kapcsán merengenénk el, kelet felé fordulva.

A vérszomjas Slavomír Petranin a helyi Borkut vadásztársaság tagja, derül ki a hírekből. Borkut. Első hallásra semmi. Keleten vagyunk, ott élnek ruszinok és ukránok is, lehet, hogy ez a Berkut (kőszáli sas) neve a helyi tájszólásban. Aztán, ahogy érkeztek a hírek, ügyeletbe kerülhetett egy olyan helyi tudósító kolléga is, akinek a nagyszülei még beszéltek magyarul, és a Borkutból máris Borkút lett. Így már van értelme, ugye?

Borkút a Pallas Nagylexikon szerint sinos fekvésü savanyukút Sáros vmegyében, Eperjes mellett. A települést később a városhoz csatolták a körzetesítés során. Eperjesnek ma ezek az egyéb, közigazgatási szempontból városrészként számon már nem tartott, de a köztudatban még élő részei vannak: Delňa, Dúbrava, Kalvária, Rúrky, Soľná baňa, Šarišské Lúky, Širpo, Šidlovec, Táborisko, Teľov, Vydumanec, Borkút, Kúty, Surdok.

Még kihalnak az utolsó Zeman-kortársak, és akkor szimbolikusan is elveszítjük ezt a várost. Is.

Ajánlott olvasmány.

8 hozzászólás

Címkék: vadász város kisebbség szlovákiai magyarok városrészek Szlovákia Felvidék Eperjes Kelet-Szlovákia Borkút

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr126607333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

no_successful2 2014.08.16. 17:56:14

Ez van .
1000 év múlva előkerül néhány magyar nyelvű sírfelirat, aztán a tótok majd azt mondják, hogy biztos valami bevándorolt magyarok voltak, mert ez a vidék soha nem volt magyar.

NemNick 2014.08.16. 20:31:27

ez nagyon klassz bejegyzés volt, örülök, hogy ide tévedtem

Békássy Csaba 2014.08.17. 00:02:23

Az itt szerplő elnevezések tényleg beszédesek: sajnos, én is csak néhányat tudnék leírni: Kálvária, Tölgyes, Szurdok. Tisztelettel várom a többi városrész nevét is.

geriszab (törölt) 2014.08.17. 02:54:27

lelőttek egy medvét, volt már ilyen a történelemben...
egy benyomuló népcsoport miatt megváltoztak a településnevek
hát ilyen is volt, Savaria, Sopianae, Scarbantia, Lutetia (Párizs) sem az eredeti neveiket viselik már
ilyen ez a történelem, ez ellen kár kapálózni, mindig átneveznek népek városokat, helyeket a saját nyelvükre
a magyarok is szépen elpicsázták az avarokat, szlávokat és átnevezték a területeiket a saját nyelvükön, az új név néha persze csak az eredeti szláv helységnév elferdítése volt

én vagyok vazze 2014.08.17. 06:49:04

@geriszab: ez nem törvényszerű! Nézd meg Strasbourg környékét, csupa német településnév! Vagy Kaliforniában mind-mind spanyol városok és falvak! A kisebbségi komplexusban szenvedő Kárpát-medencei szlávok és oláhok szokása ez az átnevezősdi!

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2014.08.17. 07:13:30

A macska rúgja meg!

Annak idején szépen elneveztünk egy dunántúli tavat Sárosnak (Blatan), csak ugye ezek a fránya magyarok nem értették, és belerondítottak egy ejtéskönnyítő magánhangzót: Balaton.

Aztán a Novi gradból is Nógrádot csináltak, hányinger.

Nem is beszélve Csongrádról, Keszthelyről, Tapolcáról. Egyedül a Visegrádot hagyták meg úgy, ahogy azt helyesen mondani kell.

Piha!

Csuti Ördögüző 2014.08.17. 12:16:43

A pszichomókusok aztat mondják ne arra gondolj állandóan, amit nem akarsz, hanem arra, amit akarsz!

Nagyon egyszerü szabály azoknak akik jót nem tudnak mondani, legalább legyenek csendben!

geriszab (törölt) 2014.08.18. 03:05:47

@én vagyok vazze: Kaliforniában mióta a spanyol nyelvű az őslakosság? A spanyolok csak úgy benyomultak oda és elterjesztették a tömeggyilkos szeretetvallásukat és a nyelvüket.
Az USA egy rossz példa, pont hogy rengeteg eredeti indián településnév van pl. a dél-nyugaton, de emellett sok a spanyol, meg rengeteg angol településnév is van (London, Washington, Jackson települések és Jefferson county-k és hasonlók tucatszámra), szóval a kép elég vegyes.

Kaliforniában amúgy is a benyomuló és tömegesen elszaporodó spanyol ajkúak miatt már eleve olyan a helyzet, mint Erdélyben vagy Szlovákiában, az "őslakos" fehérek kezdenek kisebbségbe szorulni, az érkező új népcsoport diktál lassan, átnevezik a településeket. Kaliforniában valójában eredetileg indiánok laktak, majd a spanyolok, azok településneveit meg átvették az angol ajkúak jórészt, mert leszarták. A latinok most teleszülik Kaliforniát, tehát már meg is maradnak azok a településnevek.
Ausztráliában is sok helynek bennszülött neve van, mert jellemzően az angolszászok leszarják a neveket, a lényeg, hogy a bennszülöttek ne sok vizet zavarjanak.
Ez a településneveken vekergés olyan, mint arra verni a répát, hogy minden legyen magyar a Kárpát-medencében, közben a magyarkák előtt is éltek ott szlávok, avarok, germánok stb. Azok területeit meg átnevezte a honfoglalás kori magyar rablóbanda.
Most meg a Trinanon utáni román, szláv rablóbanda elnevezi máshogy. Így ment ez mindig is.

Amúgy a hollandok elvették az indiánoktól a területet Amerika keleti partján, amit ők Lenapehoking-nak neveztek, majd megalapították rajta Nieuw-Amsterdam-ot, aztán azt átnevezték az angolok New York-ra. Mekkora geciság már!

Vesszen Trianon, vesszen Cristoforo Colombo is, mert miatta egy egész kontinensen átneveztek mindent!
süti beállítások módosítása