Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.03.02. 14:30

1312. 458 467

Szokjuk. 458 467. Az elkövetkező tíz évben, ha a szlovákiai magyarságról esik szó számszakilag, ez és a 8,5 százalék lesz a két leggyakoribb mutató, amely leíródik, elhangzik. Kétségkívül nem hagyhatjuk figyelmen kívül a nemzetiséget fel nem tüntető 382 ezer embert, lehet matekozni – hogy ha kivonjuk a nemzetiséget be nem vallók számát, és az azon kívüli tartományt vizsgáljuk...; ha azt nézzük, hogy romának 105 ezren vallották magukat, pedig ennél valószínűleg többen vannak...–, lehet okolni a külső körülményeket – rosszul volt előkészítve...; az emberek féltek a kódoktól...; a közösségi hálózatokon és blogokon terjedő hisztériakeltés ezerszer hatékonyabb volt a statisztikai hivatal napi szinten kiadott nyilatkozatainál... –, de felesleges.

 

 

 A relativizálás önámítás.

Mivel az adatfelvétel önbevallásos módszerrel történt, senkit semmi nem akadályozott abban, hogy szobája rejtekébe elvonulva beírja az árkusba, hogy ő magyar, mint ahogy abból sem származott semmilyen előnye egyetlen szlovákiai magyarnak sem, ha hasonló körülmények között beírta, hogy ő bizony szlovák, navahó indián vagy éppen eszkimó. Mint ha ez valami titkolnivaló lenne, vagy a szomszédja nem tudná róla, hogy ő magyar (vagy navahó). 458 467, ennyien vallották – és a hangsúly a vallották igén van – magukat magyarnak. Ebben a helyzetben tálcán kínálja magát a jóleső leegyszerűsítés: aki nem vallotta magát magyarnak, az nem magyar, oszt’ jónapot, ám a helyzet ennél némileg bonyolultabb: az antipatikus számlálóbiztoson át az e sorok írója szerint a politikusi nyilatkozatokban sokszorosan túldimenzionált félelemig számos oka lehet annak az alapvetően egyébként nehezen érthető jelenségnek, hogy valaki nem vállalta a nemzetiségét.

A hosszúra nyúlt eredményvárás során, felteszem, senki nem várt emelkedést – bár nincs kőbe vésve, hogy a szlovákiai magyarságnak fogyni kell –, a csökkenéssel eleve számolhattunk, csak annak nagysága volt kérdéses. A két évtized alatti 109 ezres fogyás – a miheztartás végett: ez Komárom lakosságának a háromszorosa – kijózanító és elgondolkodtató egyben. Rámutat, hogy a politikai érdekképviseletünket felvállaló pártok, párt, majd újra pártok kisebbségi programja – és az ehhez társuló hatalmi pozíciója – mennyire is volt hatékony. Persze, az eredményt legfeljebb részben varrhatjuk az ő nyakukba, egészében véve semmiképp, a kisebbségi diskurzusban az uralkodó kollektivista narratíva miatt nem annyira kedvelt személyes felelősség elvitathatatlan, a számlálóíveket nem az MKP és a Most-Híd töltötte ki, hanem mi.

Mi, akik vagyunk még vagy 458 467-en (tudom, meg azok, akik szlováknak vallották magukat, de úgy egyébként magyarok). Ez nem túl jó szám, de még mindig elég magas ahhoz, hogy ne engedjünk a legnagyobb közösségi portált a népszámlálási eredmények miatt az elmúlt két napban elborító apokaliptikus hangütésnek, és a jeges Dunának menjünk. Innen azért még van visszaút, ha a felvidéki magyarság képes lesz a hatékony önszerveződésre.
-------------------------------

Olvassuk el a Kerekasztal állásfoglalását és Attila bácsi írását is.

Ha tetszett a poszt, kövess a FB-n is.

szólj hozzá

Címkék: kisebbség népszámlálás felvidéki magyarok szlovákiai magyarok népszámlálás 2011 statisztikai hivatal magyar kisebbség

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr564284508

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Semjén: Kulcsfontosságú az MKP jó szereplése 2012.03.08. 13:12:01

A magyar miniszterelnök-helyettes szerint kulcsfontosságú, hogy a hétvégi szlovákiai választásokon az etnikai alapú magyar párt meghatározó szerephez jusson, és jelen tudjon lenni a pozsonyi politikában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása