Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.11.18. 07:14

A nagy profilképháború

Francia zászlós a profilképed? Minket ki sajnált Trianonért? Szivárványos a profilképed? Buzi vagy? Én vagyok Charlie! Én nem vagyok Charlie! Március 15-én nincs kokárda a profilképeden? Trianonkor meg gyászszalag? Rossz magyar vagy! Pár az elmúlt hetek-hónapok facebookos adok-kapokjai közül.


A közösségi média masszív térhódítása a korábbinál sokkal jobban felértékelte online identitásunkat. Csak a Facebooknak 1,55 milliárd regisztrált felhasználója van, nem is beszélve többi közösségi portálról, a felénk alig használt, ám az orosz nyelvterületen a Facebooknál is népszerűbb V kontaktyeról, a fél Kína által használt Qzone-ról, vagy az Indiában és Brazíliában népszerű Orkutról. Az ebédünket az Instagramon mutatjuk meg, a Twitterre írjuk fel, ha politikus vásárol előttünk a boltban, a családi nyaralás képeit a Pinteresten és a Flickren osztjuk meg, a deportálások után Csehországban maradt agg rokonainkkal Skype-on beszélünk. A fene nagy online élet értelemszerűen magával hoz olyan, belőle fakadó konfliktusokat is, amelyek a valós életben értelmezhetetlenek. A pénteki, véres párizsi terrortámadás-sorozatot követően a Facebookon, az áldozatokkal való szolidaritásuk jelzésére a felhasználók a francia trikolór színeit „festhették” profilképükre. Az alkalmazás nem újdonság, és bármelyik techfüggő felső tagozatos diák rövid idő alatt képes készíteni hasonlót. A francia trikolórt kirakók körül valószínűleg kevesen mentek a legközelebbi méteráruboltba, hogy sebtében francia zászlót varrjanak, s azt félárbocra eresszék, vagy hétfőn abba burkolózva menjenek munkába. A valós térben már nem vagyunk ennyire szolidárisak (ahogy az például a menekültekhez, hajléktalanokhoz való hozzáállásunkon is megmutatkozik).


Ám a párizsi áldozatok még jószerivel ki sem hűltek, a DGSI De Villiers úti főhadiszállásán még meg sem kezdték a felvételek elemzését, amikor már felharsant az ellentábor hangja: Francia zászló? Áruló vagy? Minket kis sajnált Trianonért? Az orosz gép lezuhanása után miért nem tetted ki az orosz zászlót? Hát azt tudod-e, milyen a kenyai zászló? Nem? Nem raktad ki az egyetemi mészárlás után? És ezen a csak a virtuális térben létező problémán látszólag értelmes emberek képesek ölre menni.


A halál tényét nem lehet relativizálni, különösen az erőszakos halálét nem. Az áldozatok és a hátramaradottak egyaránt megérdemlik a szolidaritást, legyenek azok franciák, oroszok, vagy éppen kenyaiak. Párizs valószínűleg azért rázta meg jobban a világot, mert itt az első pillanatban nyilvánvaló volt, hogy terrorcselekményről van szó, ugyanez az orosz gép esetében, ahol az áldozatok száma nagyobb volt, csak napok múlva derült ki. Ettől persze a szolidaritás még éppúgy jár(na) nekik, de a közösségi média nem így működik. A párizsi mészárlással a relativizálók táborában előszeretettel párhuzamba állított, kamuoldalak által, a magasabb kattintásszám érdekében aktuálisnak hazudott kenyai egyetemi mészárlásnak szintén több áldozata volt, és szintén borzalmas, ám Kenya földrajzilag és kulturálisan is távolabb áll tőlünk, a fővárosát még csak-csak meg tudnánk mondani, de azt már bajosabban menne, hogy kivel is határos stb. S bár a halál ott is visszafordíthatatlan, több ezer kilométerre már nem fáj annyira. Ezen lehet pironkodni, moralizálni, de a délkelet-ázsiai rossz műszaki állapotú hajók és kompok súlyos gyakori balesetei csak mínuszos hírben jutnak el hozzánk, bezzeg ha a helyi nyugdíjasklub kisbusza koccan a sztrádán… Ugyanez a Mekong partján élőket hidegen hagyja.

A francia zászló vs. minket ki sajnált?, azon túl, hogy nem összehasonlítható dolgokat vet össze, az elemi tolerancia hiányáról szól. Miért zavar az bárkit is, hogy a másiknak milyen a profilképe? Nem mindegy, milyen színű zászló van rajta? Ha mongol volna, akkor a tatárjárást kérnénk rajta számon? Ha a szomszéd „francia” lett profilképileg, akkor reggel már ne köszönjünk neki, mikor az autó ablakát kaparjuk?

Próbáljunk meg normálisak lenni!

szólj hozzá

Címkék: facebook terrorizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr2816766978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása