Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.08.11. 11:11

1714. Egy évtizede nem jön behívó

Tíz éve jelentette be a trencséni Pohoda fesztiválon Juraj Liška akkori SDKÚ-s (akkor még volt SDKÚ) védelmi miniszter a sorkatonai szolgálat megszüntetését, így valószínűleg a rendszerváltás óta eltelt időszakban ő a legnagyobb tapsvihart magáénak mondható politikus.
Előtte legfeljebb Csehszlovákia Kommunista Pártja kongresszusain járt a vezérszónokoknak olyan vastaps, amilyet ott, akkor Liška kapott. Most tekintsünk el attól, hogy réveteg tekintetű fesztiválozók előtt felolvasni egy parancsot közjogi értelemben nulla relevanciával rendelkezik – elég lett volna a Törvénytárban megjelentetni, de hát amióta politikai marketing is van a világon, azóta semmin sem szabad meglepődni –, s a dolgot őt magát nézzük.katonaiesku.jpg


E sorok írója abba a generációba tartozik, amelyet még az utolsók közt, reálisan fenyegetett a kék sávos boríték – az újabb nemzedékek kedvéért: a területi hadkiegészítő parancsnokságok így leveleztek az állampolgárral, hogy már akkor tönkre legyen téve a napja, amikor kinyitja a postaládát, illetőleg az egész falu megtudja, hogy XY behívót kapott –, s csak nagy találékonysággal sikerült kitérnie előle. Így az egész hercehurca lezárása saját kulturális tapasztalat, egyben nemzedéki élmény is, természetesen azzal együtt is, hogy a rendszerváltás után az egyre rövidülő katonásdi, melynek végén már hétvégente hazazavartak mindenkit, csak hogy ne kelljen etetni őket, az 1989 előtti állapotokhoz képest már inkább a humor kategóriájába tartozott. A kemény világ az volt, amikor a hetvenes évek elején Királyhelmec mellőli szülőfalujából úgy vitték el apámat a német határra két évre, hogy először egy év után mehetett haza.

Volt ennek értelme? – kérdezhetnénk. A Csehszlovák Néphadsereg szempontjából nyilván, hiszen kiképzési szempontból alapcél volt, hogy a fiatal otthoni környezetétől minél távolabbra kerüljön, így a megszokott, biztonságot nyújtó közegtől távol könnyebben volt „kezelhető”. A szocialista tervgazdálkodás sem sínylette meg, hogy munkaképes fiatalok százezrei vonódnak ki két évre a rendszerből, hiszen eleve így volt tervezve (lásd még: Tervhivatal). Az meg, hogy apáink, nagyapáink nemzedéke számára ez mit jelentett, nem nagyon érdekelt senkit. Természetesen az idő mindent megszépít, és a mai ötvenesek, hatvanasok nosztalgiával gondolnak vissza katonaéveikre. Ennek oka persze nem az, hogy ott olyan jó volt nekik, inkább a mundérral eltűnt fiatalság hiányzik…

A kötelező sorkatonai szolgálat megítélését az sem segíti, hogy annak jelentős része a nem demokratikus, szocialista rendszer idején zajlott, ahol a legénység politikai oktatása, a PŠM is aktív eleme volt a folyamatnak. Erre akár egyfajta agymosásként is tekinthetünk. A sorkatonasághoz a kisebbségiek esetében még egy további szívatási lehetőség is társult, így mi külön örülhettünk eltörlésének.

Pedig a sorkatonai szolgálat nem ördögtől való. Például a szomszédos Ausztriában 2013-ban népszavazáson, 59,8 százalékos támogatottsággal döntöttek amellett, hogy maradjon a kötelező, hat hónapos fegyveres vagy kilenc hónapos polgári szolgálat. De van sorkatonaság más, diktatórikusnak rosszindulattal sem nevezhető államokban is, mint Norvégia, Finnország, Dánia. Litvániában 2008-ban ugyan eltörölték, de idén tavasszal az orosz fenyegetettség miatt ideiglenes jelleggel visszaállították.
Ennek kapcsán a szomszédos Csehországban készítettek egy felmérést, amiből az derült ki, hogy a csehek 63 százaléka támogatná a sorkatonai szolgálat visszaállítását, sőt, ami meglepő, a támogatottság a fiatal generáció esetében, akiket ez elsődlegesen érintene, az országos átlagnál magasabb, hetvenszázalékos volt!

A kötelező sorkatonai szolgálat egy a lehetséges honvédelmi modellek közül. Nem eredendően rossz vagy marhaság, arról, hogy mindenki ott tanult meg lógni vagy kitérni a feladatok elől, nem maga a rendszer, hanem szocializmusbeli implementációja, majd ennek rendszerváltás utáni továbbélése tehet. A katonai szolgálat egyebek mellett a hazához való viszonyról is szól. Szabályozásakor elsősorban ezt érdemes újragondolni.

/2015. 7. 23./

szólj hozzá

Címkék: hadsereg katonaság behívó sorkatonai szolgálat hadkötelezettség sorozás Juraj Liska kötelező sorkatonai szolgálat

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr417689342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása