Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.03.17. 20:05

1588. Az 5,1 vajon mi?

bardosavegen.JPG

Somogyi Tibor felvételét az Új Szó Online-ról loptuk

Szombat óta csak a hírműfajban foglalkoztunk Bárdos Gyulával, illetve az elnökválasztással. Akartunk még egy posztot írni Bárdos FB-használatáról és honlapjáról, de ezt már elsodorták a hírek. Majd öt év múlva jobban igyekszünk. Siker vagy kudarc-e az 5,1 százalék? – kérdezhetnénk.

Az eredmény politikai beállítottságtól függően fogják így vagy úgy interpretálni az elemzők, az újságírók, a bloggerek, és persze a legjelentősebb réteg, a szavazók. 5,4-ről indult a számláló. Ekkor azt gondoltam, felmegy 6 fölé, esetleg magasabbra, azonban ellenkező irányú folyamat indult meg, az ember a végén már azért szurkolt, hogy wázz, már csak 5 alá ne menjen.

A hivatalos irányvonal sikerként értékeli az 5,1-et. Hát, ez olyan siker, hogy éppen nem kudarc.

Először nézzük az egzakt dolgokat. Az Új Szó Online-on van pár nagyon jó grafikon arról, hogyan szavaztak a magyarlakta járásokban.  Ezeket mindenképp érdemes átböngészni.

Aztán van itt is egy érdekes grafikon, amely szerint Bárdosra a Most-Híd szavazóinak 49 százaléka szavazott. Ehhez az eredményhez azonban az ún. ökológiai következtetés módszerével jutottak, amely irányában lehetnek fenntartásaink. De ha ez igaz, akkor a Čajakova utcában bizony fel kell tenni a kérdést, hol maradtak a többiek? A Nagyszombati úton is el kell töprengeni azon a 3,3 százalék tükrében, mit ér a pártiránymutatás. Óhatatlanul adódik a kérdés, ha a népszerű és nem konfrontatív Bárdos ennyit tudott, akkor mire számíthat Csáky Pál május 24-én, de ez most nem tárgya ennek a bejegyzésnek.

És akkor pár dolog, címszavakban.
- Bárdos a választások előtt azt nyilatkozta, legnagyobb ellensége a közöny. Dacc trú, man. A statistics.sk-n bárki megnézheti a területi bontást, a magyarok részvétele szinte mindenhol elmarad az országos átlagtól. (Ill. no, helyesen a magyarlakta régiók, de hát…)

- Bárdos igyekezett nagyon civil lenni, a kampánya során alig hangzott el az MKP, mégsem sikerült kitörnie az MKP-s jelöltségből.

- Bárdos megmaradt magyar jelöltnek, kampányában nem láttam egyetlen más nemzetiség jelentős képviselőjét sem.

- Legalább mutatóba kellett volna hozni 1-2 szlovák értelmiségit. Tudom, hogy ez nem egyszerű, de…

- A semlegesség nem volt elég.

- Azt be kellett volna látni, hogy Kiskát nem tudják sarokba szorítani. „Én továbbra is azt állítom, hogy az a jelölt, aki magát demokratának nevezi, elárulja, ő hogyan gondolja a számunkra fontos kérdések megoldását, illetve igényt tart-e a támogatásunkra. Én nagyon szeretnék minden erőt bevetve harcolni azért, hogy Andrej Kiska sikeres legyen, de ezért valamit nyújtania kell. Legalább ismerni kellene a véleményét. Mert eddig csak azt tudom, hogy semmilyen pártban sem volt, semmilyen párthoz sem tartozik. Ez kevés. Mi azt szeretnénk, hogy a közösségnek mondjon egyértelmű üzenetet, mondja el az elképzeléseit. Dél-Szlovákia felzárkóztatása, az önrendelkezés joga, a kétnyelvűség, a kisebbségi oktatás, a kulturális kérdések terén. Ezek a dolgok fontosak ahhoz, hogy meg tudjunk magyarként maradni. Várjuk, hogy jelentkezzen, és mondja el, milyenek az elképzelései. Kiska úgy járhat, mint Radička 2009-ben, ha leáll kokettálni a magyarokkal, szcientológus és uzsorás mellett még magyarbérenc is lesz, így működik a szlovák közélet. A támogatókat pedig sokkal könnyebben be tudja szerezni máshonnan, anélkül, hogy kitegye magát ennek a veszélynek. Meg aztán, gondolja a Zemkápé, hogy ha nem mondja az embereknek, hogy szavazzanak Kiskára, akkor nem fognak. Ja, a Béla is megmondta a népének, kire szavazzon, oszt hogy jártak. Igen, mi szép volna, ha Poprád főterén Berényi, Bugár és Tokár mellett negyedikként a saját vérével írná alá a kisebbségi minimumot, de nem fogja.

Az eredmények persze akkor lesznek összehasonlíthatóak bármivel is, ha lesz újabb magyar jelölt. Bárdos megpróbálta, előtte 15 évig senki nem merte, szóval full respect, neki nincs miért szégyenkeznie. Mi, szlovmagyok meg tartsunk önvizsgálatot.

Disclaimer: A szerző egy szenci járásbeli bálban megnyerte a Bárdos Gyula által felajánlott Bott Frigyes-borcsomagot a tombolán, de azt már jóval a jelen poszt megírása előtt elfogyasztotta.

Az Államfőválasztás 2014 sorozat minden posztja.

Ha tetszett a poszt, szeress bennünket a Facebookon, kövess a Twitteren, vagy RSS-ben. 

szólj hozzá

Címkék: kampány első forduló MKP Magyar Közösség Pártja Bárdos Gyula államfőválasztás 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr495866723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása