Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.10.22. 21:58

1523. Október 23. – kutyaharapást szőrivel

kutyatamad.jpg

Az ember hivatalból fent van a legtöbb párt, állami szerv és hasonló intézmény levlistáján, ami jó dolog, mert itt szoktak boldog karácsonyt kívánni a szóvivők, de olykor érdekes meghívók is érkeznek. Mint például ma.

"Engedje meg, hogy meghívjam Önt a Híd sajtótájékoztatójára, melyet 2013. október 23-án 13.00-kor tartunk a Szlovák Parlament épületében Pozsonyban" – írta legutóbbi meghívójában Dusík Franciska, a Most-Híd új sajtótitkára (valahogy nagy a fluktuáció ezen a poszton, az viszont nagyon szimpi, hogy az állást normálisan meghirdették a Profesián). A sajtótájékoztató témája: Felhívás a kormányhoz a kutyatámadások megállítása érdekében.

Sajnos, durván minden hétre jut egy kutyatámadás. Ma is volt egy, Lipótváron – amelynek a kortárs szervezett bűnözés szempontjából is van magyar vonatkozása, és itt van Szlovákia két fegyháza közül az egyik, ahol az életfogytiglani szabadságvesztéseket végrehajták, de ez most nem témája ennek a bejegyzésnek –, egy argentin dog támadt egy nyolcéves fiúcskára, akit mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani. A téma tehát nem légből kapott. Eddig ez a terület Andrej Hrnčiar agendája volt, aki szlovák ember, nem kell tudnia, hogy ez a dátum – a militánsok számára elsősorban a második el-alameini csata kezdőnapja – magyar nemzeti ünnep, de azért a vegyes párt magyar szekciója szólhatna neki, hogy tán várhat egy napot; ám amikor kinyitottam a meghívót, láttam, hogy a sajtót Csicsai Gábor fogja tartani, aki ugyan a nevét Gabriel formában használja, de magyar, ezt a parlament honlapján is elolvashatjuk. A narancssárga pártnak október 23-áról a kutyaharapás jut az eszébe.

lyukaszaszlo.jpg

Arra már csak kevesen, a szlovmagy közéleti történések iránt legelkötelezettebben érdeklődő olvasóink emlékez(het)nek, hogy 2004-ben, hazánk Szlovákia európai uniós csatlakozását követően – a fiatalabbak kedvéért mondom, akkor még nem volt Most-Híd, csak a Bugár Béla vezette "nagy MKP" – az egy magyar párt június 4-én tartotta Komáromban az EP-választási kampánynyitóját Lagzi Lajcsival.

Kövesdi Károly – akinek ezúton is sok szeretettel gratulálunk 60. születésnapja alkalmából – így írt erről az Új Szó hasábjain 2004. június 5-én:

Szuperbulijaink
Van Jankovics Marcellnek egy szívszorító története, melyet az Egy század legendái című regényében közölt. Gyengébbek kedvéért teszem hozzá, hogy Jankovics az első Csehszlovák Köztársaság szlovenszkói magyarságának egyik szellemi vezére volt, és a múlt század egyik legjobb memoárjának a szerzője (Húsz esztendő Pozsonyban). 1938-ban települt át Magyarországra. A történet mindössze annyi, hogy egy fiatalember Párizsból érkezik haza 1920 karácsony estéjén, és a komáromi vasútállomáson találkozik a szüleivel. A viszontlátás öröme helyett az öregek sírnak, hiszen ők „ideát” maradnak, és sír a Sorbonne-on végzett fiatal mérnök, aki Magyarországra megy. „Odaátra.” Kész a határ, Trianon után vagyunk, a felvidéki magyar értelmiség tömegével árad át az anyaországba, mert itthon nincs megélhetés, szaporítani a magyarországi munkanélküliek több százezres hadát.

Tegnap volt június 4-e. 1920-ban ezen a napon írták alá a trianoni békeszerződést, az európai történelem talán legszégyenletesebb és legigazságtalanabb diktátumát. Igaz, nem volt kerek az évforduló, meg is feledkezett róla a magyarság nagy része. Emléknapjaink sorában ennek ugyanis nem jutott hely a naptárban. Olyannyira nem, hogy Komáromban éppen ezen a napon volt Szuperbuli, melyet az MKP vett szárnyai alá. Vélhetően feledékenységből, és nem perverzitásból, szántszándékkal.

Mármost nem biztos, hogy éppen ezekben a napokban, az uniós parlamenti választások előestéjén kellene a szánkat véresre tépni, és felemlegetni a keserves történelmi párhuzamokat, s az sem biztos, hogy búnak kellene ereszteni a fejünket. Annyit azonban talán meg lehetett volna próbálni, hogy Lagzi Lajcsit és csapatát egy-két nappal később hívják meg a Klapka térre. Esetleg, ha már így alakult, illett volna egy perc némasággal adózni a kegyetlen emléknek. Nem tudom, eszébe jutott-e ez valakinek; nem voltam ott Komáromban tegnap este. A hiper-, szuper- és megabulinak aposztrofált kulturális műsorok nem tartoznak a kedvenceim közé. Nem Komáromig, de a szoba végében álló televízióig sem zarándokolok el Lajcsi kedvéért. Nem is a kampánnyal mint olyannal van bajom, az most Európa-szerte zajlik, ki-ki kultúrája és nemzeti hagyományai szerint végzi. Hanem a kampány tartalma megérne egy-két keresetlen szót. Szólhatna, mondjuk, arról, hogy a kedves felvidéki magyarok azért menjenek el szavazni, mert az általuk megválasztott képviselők ugyanabban – a legnagyobb – parlamenti frakcióban fognak ülni és dolgozni, amelyben magyarországi, nemzeti elkötelezettségű kollégáik. Van hát tétje a dolognak. Ezzel talán még Lagzi Lajcsi is tisztában van, igaz, ő nem politizál, hanem zenél. A szlovákiai magyarság szintjén, vélik az MKP-ban. Az azonban már erősen kérdéses, hogy Jankovics regényhőse tudna-e szellemi közösséget vállalni a mi szuperbulis jelenünkkel.

Trianonkor trombitálni, október 23-án kutyázni. A párt kicserélődött, a szemlélet maradt.

2 hozzászólás

Címkék: 1956 október 23. Bugár Béla Most-Híd Csicsai Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr965593140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2013.10.22. 22:49:30

Isten bizony, ilyen nincs! Hihetetlen! Vízió 2016 a gyakorlatban.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2013.10.23. 23:48:44

Utólag átolvasva a történéseket azon gondolkodok, hogy mennyi 1956-os tartalmat lehetett egyébként kivenni a budapesti beszédekből a sok politikai rendezvényen/demonstráción/tüntetésen, mert egyébként szinte ugyanaz a kategória.
süti beállítások módosítása