Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.07.12. 18:34

1496. Élj soká, írógép!

A szerző vonzódása az írógépek felé közismert. A vonzalom irracionális és retrogád, de van, nem küzdünk ellene. Az írógép ott van A hírlapíró és a halál blog mobilsablonjának és rendes sablonjának fejlécében, a blog Facebook-oldalán, sőt, a virtuális Lashee részleges hús-vér megvalósulásának esküvői fotóin is. Szeretjük, no.

irogep1.jpeg

Anno, mikor egyetemista voltam, otthon nem volt számítógépem, így első írásaimat a még újság formátumú Vasárnap még létező kultúra rovatába, Szabó G. Lászlónak is egy írógépen kopogtam le. Persze, csak azokat, amelyeket a nyári szünetben írtam, a kollégiumban már volt számítógép... Amikor a rádióban kezdtem dolgozni, megdöbbentett, hogy szinte minden irodában akadt írógép – és ez nem Horthy Miklós, nem is a szovjet csapatok bevonulása idején történt, hanem egy évtizede –, volt, ahol letakarva, de volt, ahol bizony nem.

Haraszti Marinak, a Median kiadó nagyasszonyának is nagyon szép írógépe van otthon. Komáromban Mácza Mihálynál láttam hasonlót. Koncsol Laci bácsi egy időben a kumenizmusban nem tudott írógépet venni, az övét is láttam, bár már számítógépen nyomja ő is. Egyszer Keserű Jóskával és Z. Németh Istvánnal ittunk Szeberényi Zoltán kertjében az agg mesterrel. Neki is van írógépe. És persze Örök Mesteremnek!

Az ilyen írógépfil (asszem, nincs ilyen szó) ember szívét megdobogtatja, amikor azt olvassa, hogy a kattogó masinák újra hadrendbe állnak. Na ezt hallgassák le az amerikai szuperügynökök.

Az orosz titkosszolgálatok a titkos információk védelme érdekében fokozottan előnyben részesítik a hagyományos írógépeket, tekintettel a számítógépes kémkedésre - írta csütörtökön az Izvesztyija.

Az orosz napilap beszámolója szerint az egyik titkosszolgálat, az államfő és a kormány tagjainak biztonságáért felelős Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSZO) nemrég 20 írógépet rendelt. A különösen kényes dokumentumokat ezentúl kizárólag papíron fogják tárolni, nem pedig elektronikus adathordozókon.

Ez a gyakorlat Oroszországban nemcsak a titkosszolgálatoknál, hanem a védelmi és a polgári védelmi minisztériumban is szokásos. Nyikolaj Kovaljov, a belső elhárításért felelős Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt vezetője azt mondta a lapnak, hogy bevett szokás a titkos információk kézírásos lejegyzése is.

A titkosszolgálatok azt is fontosnak tartják, hogy minden egyes írógépnek saját egyedi billentyűzete legyen, eltérően a sorozatban gyártott nyomtatóktól. Így minden egyes dokumentum egy bizonyos írógéphez köthető - írta az orosz napilap.

Eddig a Magyar Távirati Iroda sajtószemléje. A hírlapíró és a halál blog fellép a minden elborító anglománia ellen, és a hírt eredeti nyelven is közöljük. Beke tanító bácsi, ha olvas, legyen rám büszke, mert makogva bár, de azért még ki tudtam silabizálni.

После скандала со Сноуденом ФСО закупает печатные машинки

Печатать секретные документы в электронном виде не всегда безопасно, считают в спецслужбе

После скандала с «отставкой» главы РЖД Владимира Якунина и «сливами» Эдварда Сноудена ФСО решила закупить 20 печатных машинок для печати секретных документов. Соответствующий заказ на сумму 486,5 тыс. рублей размещен на портале госуслуг. Как рассказал «Известиям» источник в Федеральной службе охраны, там полагают, что в ряде случаев печатать документы на электронных устройствах небезопасно.

— После скандалов с распространением секретных документов WikiLeaks, разоблачениями Эдварда Сноудена, сообщениями о прослушке Дмитрия Медведева во время его визита на саммит G20 в Лондоне практику создания бумажных документов решено расширить, — отмечает собеседник «Известий».

Пресс-служба ФСО отказалась комментировать предназначение этой закупки.
Как утверждают эксперты в сфере безопасности, печатные машинки до сих пор используются многими спецслужбами.

— Печатные машинки до сих пор применяются для печати на бумаге с клеевым слоем, чтобы клей сильно не прогревался, — говорят собеседники издания. — Кроме того, ряд документов действительно создается не на электронных носителях. Такая практика существует в структурах Минобороны, МЧС, спецслужб.

По словам источника «Известий» в Минобороны, на бумаге обычно создаются подготовительные документы и секретные донесения — например, министру обороны и Верховному главнокомандующему.

Печатные машинки же и расходные материалы, которые закупает ФСО, как раз предназначены для печати секретных документов. На сайте одного из поставщиков оборудования говорится, что каждая печатная машинка имеет свой индивидуальный, только ей присущий почерк в отличие от безликих принтеров. Таким образом, с помощью экспертизы можно выяснить, на какой именно машинке был набран тот или иной текст.

Среди позиций, закупаемых ведомством, значится и картридж с печатающей лентой для печатной машинки «Триумф Адлер ТВЕН 180».

«Триумф Адлер ТВЕН 180» позволяет создавать достаточно сложные документы для ее профессионального использования в организациях, — говорится в описании к машинке. — Рекомендуется организациям для печати секретных документов».

Опрошенные «Известиями» эксперты в области компьютерной безопасности по-разному оценивают инициативу спецслужбы.

— С точки зрения обеспечения безопасности любой вид электронной связи уязвим, — говорит депутат Госдумы, экс-директор ФСБ Николай Ковалев. — С компьютеров можно снять любую информацию. Существуют, конечно, способы защиты, но стопроцентной гарантии, что они сработают, нет. Поэтому с точки зрения сохранения каких-то секретов предпочтителен самый примитивный: рука человека с ручкой или печатная машинка.

Эксперт по информационной безопасности компании «Андэк» Олег Глебов напоминает, что основная причина различных утечек — человеческий фактор.

— Нередко сотрудник, имеющий легитимный доступ к данным, увольняясь, забирает с собой какие-то документы, которые, как он думает, могут ему пригодиться. После этого он может «случайно потерять» носитель с ними либо передать его заинтересованным в этих документах лицам, — отмечает он.

Глебов соглашается, что использование печатных машинок целесообразно как один из кардинальных методов для защиты информации от воздействия извне по электронным каналам. Тем не менее он предостерегает, что не стоит расценивать такой подход как полноценную защиту.

— Печатные документы тоже можно унести с собой, можно сфотографировать, к ним проще получить доступ и банально что-то запомнить, — рассуждает он. — При этом бумагу сложно сохранить: если будет пожар, то документы с высокой вероятностью будут потеряны или повреждены.

És egy kis galéria a végére a Mashabele-tól. Tudom, hogy még messze van a karácsony, de a másodiknak én is örülnék... Ha te is fan vagy, látogass el a közlekedési múzeumba, nem a pozsonyiba, a pestibe, amelynek irodagéptörténeti gyűjteményében sok érdekes írógépet láthatsz. 

20 hozzászólás

Címkék: lehallgatás megfigyelés írógép gépírás Vlagyimir Putyin CIA NSA Edward Snowden Szövetségi Védelmi Szolgálat titkos jelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr725402271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ianas 2013.07.13. 12:12:57

Hiszen egy papírt nem lehet lefotózni :D Valaki nagyot fog kaszálni ezen.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2013.07.13. 12:24:57

A nyomtatók is elrejtenek egyedi azonosításra alkalmas információkat a kinyomtatott dokumentumban. Az viszont igaz, hogy a digitális információt könnyű ellopni és nehéz megsemmisíteni.

csiri bá 2013.07.13. 13:06:21

@Ianas: Kicsit gondolkodva nem nevetnél annyira... igen le lehet fotózni be lehet szkennelni... de mivel a papír csak 1-2 példányban létezik és mondjuk egy-egy külön széfben van, nem annyira könnyű hozzájutni és lefotózni, ahhoz a klasszikus módon be kell törni, ott lenni... míg egy PC-n tárolt adathoz a világ másik feléről is hozzáférsz, letöltöd és pillanatok alatt sokszorosítod...
És ugye azt is tudjuk hogy két egyforma írógép nincs, tehát ha az adott papír "kikerül", vagy a fotója, az is megmondható melyik írógépen gépelték be és az a példány merre járt...
Szóval nem akkora hülyeség, mint a digitális korhoz szokott agyakban megjelenik...

monddazigazatmar 2013.07.13. 13:21:28

Nem egyszerűbb, ha simán lekapcsolják a számitógépeket a netről?

Ultrahangos Zsírbontás · http://mystica.hu 2013.07.13. 13:30:11

Vicces az orosz szöveg közepén a WikiLeaks latin betűkkel :)

p.a.r.t.i.z.a.n 2013.07.13. 13:30:50

Egy írógépet is le lehet "hallgatni", elég egy ablakra irányított puskamikrofon, mivel minden billentyű más-más hangot ad ki, a kis eltéréseket lehet számítógéppel elemezni, nem kell nagy tudomány visszafejteni az abc betűire.

oatBXL · http://blog.osztrogonacz.com 2013.07.13. 13:41:14

Szerintem nem sokat ér az egyedileg azonosítható íráskép, tekintve, hogy számos ingyenes alkalmazás van (pl. a Google Drive scan funkciója), mely karakter-felismerést is lehetővé tesz, azaz a helyszínen fénymásoló nélkül egfy egyszerű mobillal digitális, nem azonosítható információvá alakul a nyomtatott (írógéppel előállított) lap.

Persze az igaz, hogy valahogy oda is kell jutni a laphoz...

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2013.07.13. 14:24:39

@p.a.r.t.i.z.a.n: Ilyen jellegű támadások ellen a számítógép billentyűzete sem védett, sőt a számítógép sokkal több lehetőséget kínál az ilyesmire, mint egy írógép.

Mindamellett az adatbiztonsági tényezőkön kívül szerintem az is szerepet játszik az oroszok választásában, hogy náluk még élő emlék az, amikor olyan szinten behal a rendszer, hogy az állam és a megszokott mindennapi szolgáltatások teljesen működésképtelenné válnak, ezért aztán lehet egy olyan törekvés, hogy a fontos információs rendszerek primitív kötülmények közt is működőképesek maradjanak. Elsőre elég hülyén hangzik a dolog egy olyan korban, amikor már lassan szükségállapotot kell bevezetni, ha pár órára leáll a gmail, de van benne ráció.

csiri bá 2013.07.13. 14:28:02

@monddazigazatmar: nem feltétlenül... lehet néha szükség van netre... másrészt hiába vannak zárt belső hálón a gépek, ha már az egyikhez hozzáférnek, mindhez hozzáférnek... és megint csak lopható a file...

@p.a.r.t.i.z.a.n: Le lehet, de ahhoz is "ott kell lenni" a közelben. :)
Usából érdekes lenne "lepuskamikrofonozni" a Kremlbeli írógépet. :)
Nem mellesleg, megfelelő ablaktábla kérdése és nincs mit "lehallgatni"...

monddazigazatmar 2013.07.13. 14:40:35

@csiri bá: Nem értek a témához, de eddig tényleg volt olyan hülye titkosszolgálat a világon, aki ugyanazon a számitógépen irt és tárolt fontos dolgokat, mint amivel a titkárnő levelezett meg facebookolt?
Olyan bonyolult megoldani, hogy adott irodában 2 gép legyen, és az egyik ne legyen hálózaton?
Most azt irják, hogy vesznek írógépet. Ha a számitógép nincs netre kötve akkor mi a különbség? Azon kivül, hogy esetleg egy fényképet is lehet mellékelni, vagy ha kimarad egy sor a megfigyelési naplóból, akkor pótolni.
Tényleg nem kekeckedem, semennyire nem érint se a titkosszolgálat, se a te irogépfetisizmusod, csak kacsának érzem a történetet, vagy valami túlreagálásnak. Tulajdonképpen irhatnának tollal is.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.13. 14:42:28

"hogy minden egyes írógépnek saját egyedi billentyűzete legyen, eltérően a sorozatban gyártott nyomtatóktól. Így minden egyes dokumentum egy bizonyos írógéphez köthető - írta az orosz napilap."

Vasz iszt dasz zűrzavar?
Emlékeim szerint ez egy mechanikus valami. Ami a papírra üt, annak kell egyedinek lenni, nem a gombnak, amivel üt.

@Csiken Disztroly:

A nyomtató adatait, vagy a nyomtató személy adatait? Nem mindegy, ha a nyomtató egyedi azonosítására képes, nem hiszem, bárkit is nagyon zavarna, hogy a Tesco-ban vettem hat éve egy nyomtatót, névtelenül.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.13. 14:43:50

@p.a.r.t.i.z.a.n:

Gömbfejes? Hallgathatod a zümmögést.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.13. 14:47:13

@monddazigazatmar:

A baj az, hogy az új programok nagy része lassan már fel sem települ, ha nincs netes kapcsolat. Kérdés, van annyi esze a titkosszolgáknak, hogy saját programokat írjanak, vagy Office, oszt jónapot.

monddazigazatmar 2013.07.13. 14:54:42

@Don Quixote de la Ferko: Amig feltelepiti addig lehet rajta net, nem? Ha meg a Stirlitz elkezdi használni, akkor ki kell húzni. Mellesleg nem muszáj office 2013at használni.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.13. 15:19:09

@monddazigazatmar:
Elnézve néhány titkosszolgálati bakit, ezek is olyanok, mint Józsi néni a nyóckerből, aki a bankkártya hátoldalára írja a PIN kódot.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2013.07.13. 16:09:01

@Don Quixote de la Ferko: A nyomtató egyedi sorozatszámáról és a nyomtatás időbélyegéről volt eredetileg szó, ha jól rémlik. Az eljárást még a boldog békeidőkben találták fel, ezért nem hiszem, hogy a kifejezett cél a nagytestvérkedés lett volna, de egy nyomozás vagy bírósági huzavona esetén jól jöhet, ha meg tudják mondani, hogy mikor nyomtatták a doksit és el lehet jutni legalább a nyomtató tulajdonosához és meg lehet mondani, hogy hol volt a nyomtató az adott időpontban. Ilyesmire gondolj például: zsarolási ügy, a nyomingerek kiderítik, hogy a zsaroló levelet az xyz sorozatszámú nyomtatón nyomtatták t időpontban, ami nyomtató egy copy-shop tulajdonában van. Elmennek a copy-shop-ba, ahol megtudják, hogy aki az adott időpontban a nyomtatót használta, volt olyan hülye és hitelkártyával fizetett - bingó. Készpénzes fizetés esetén is találhatnak egy kamerafelvételt, amin látszik az illető arca, vagy kaphatnak egy személyleírást legalább.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.13. 18:25:50

@Csiken Disztroly:

Magyarul a nyomtatót azonosítja.
Nem sokat ér, elég egyszerű kikerülni.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2013.07.13. 22:18:53

@Don Quixote de la Ferko: Mi mást azonosíthatna egy nyomtatóba épített egyedi azonosító, mint magát a nyomtatót?

Don Quixote de la Ferko 2013.07.14. 15:15:11

@Csiken Disztroly:

És visszatértünk az elejére:

"A nyomtatók is elrejtenek egyedi azonosításra alkalmas információkat a kinyomtatott dokumentumban. "

Kiről, vagy miről?
Nem szerepelt, hogy a dokumentum mechanikai, vagy biológiai szerzőjéről.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2013.07.14. 16:06:02

@Don Quixote de la Ferko: Oszinten szolva fel sem merult bennem, hogy hogyan azonosithatna egy nyomtato bioogiai szemelyt. Multifunkcionalis nyomtato, ami bescanneli a felhasznalo ujjlenyomatat miutan osszetapicskolta az uveglapot?

Egyebkent ceges kornyezetben (mint amilyen a cikkbeli FSZB is), semmi akadalya, hogy a nyomtato felhasznaloi azonositast is vegezzen nyomtatas elott es ezt az azonositot az emlitett modszerrel elrejtse a kinyomtatott dokumentumba. Driver / firmware kerdese a dolog.
süti beállítások módosítása