Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.06.07. 12:55

1487. Csak

Mert besztercebányai! – amikor a 2012-es előrehozott választások után a miniszteri bársonyszékeket úgy osztották, mint ma a trafikokat Magyarországon, Jana Laššáková, a Smer besztercebányai kerületi pártszervének elnöke ezzel indokolta, miért szeretné, ha Peter Pelegrini lenne a védelmi miniszter. A Smer kassai és pozsonyi szárnyához képest erőtlen beszterceieket aztán a pozsonyi csoport erős (üzlet)embere, Martin Glváč rendőrsorfalként szorította ki a Kutuzov utcából, de Pelegriniért sem kell aggódnunk, azért egy pénzügyi államtitkári trafik neki is jutott.Azt nem tudni, azért-e, mert besztercebányai, vagy azért, mert ért a pénzügyekhez. Azzal, hogy ezt a politikai bulvárba illő felkiáltást felemlegetjük, szeretnénk illusztrálni, olykor milyen kevés is elég egy politikai döntés meghozatalához, illetve milyen faék egyszerűségű mechanizmusok mentén születhetnek a döntések a kormánypártban.

parlament2tasr.jpg

A szlovák parlamentben – mint a legtöbb nemzeti parlamentben – ideológiai és szakmai döntések is születnek. Amikor az első Fico-kormány idején a Smer bizonyítani akarta, hogy pápább a pápánál, a Szlovák Nemzeti Párt javaslatát elorozva „díszíttette” fel az iskolákat a szlovák himnuszt, zászlót, és az Alkotmány preambulumát tartalmazó táblákkal. Ebben hangyabokányi szakmaiság nem volt, vegytiszta ideológiai döntés született. Ilyenek átültetésére csak a mindenkori kormánypártnak-kormánykoalíciónak van lehetősége. Pragmatikus, szakmai döntések esetében azonban a mindenkori hatalomnak engedni kellene az egójából, és fontolóra venni azokat, ha valóban a parlament oly gyakran figyelmen kívül hagyott, csak a választási kampány során létező közjót szolgálják, akkor is, ha a javaslat az ellenzéki padsorokból került ki.

 

Kedden takarítós napot tartott a Smer a parlamentben, sorra söpörve le az ellenzéki indítványokat. És most ezek között szándékosan nem említjük a Most-Hídnak a vasúti kétnyelvűségre vonatkozó javaslatát, mely inkább az ideológiai vonulatba illik. A Szabadság és Szolidaritás pártjából kivált szakadárok javaslata a közbeszerzések átláthatóbbá tételére irányult volna, ám a ködösítésben érdekelt hatalom a közjó fölé kerekedett.

Szintén ők egyszerűsítették volna az üzemben tartási díjakról szóló törvényt, ami az állampolgároknak kedvezett. Volna. Elvérzett egy kereszténydemokrata javaslat is, amely a fogyasztói hitelek kamatait akarta ráncba szedni, hogy az uzsorások technikáival dolgozó gyorskölcsönöket folyósító cégek ne zsigerelhessék ki a végtelenségig ügyfeleiket (áldozataikat?). Emberi ész fel nem foghatja, ebben mi bizonyult támogathatatlannak a Smer számára, mely a legmagasabb társadalmi támogatottsággal rendelkezik, így szavazói között is sok hitelkárosult lehet. Szintén nem támogatta a legerősebb kormánypárt azt a javaslatot sem, amely a képviselők funkcióhalmozását próbálta volna megakadályozni. Itt szintén a hatalom és a közjó érdeke feszült egymásnak, hisz egy falunak sem jó, ha egy parlamenti és/vagy megyei üléstől lestrapált polgármester próbálja szabadidejében vezetni.


Ezek a javaslatok kivétel nélkül elbuktak, noha megfontolásra érdemesek lettek volna. A 83 Kolesík azonban nem gondolkodott. Valószínűleg olyan természetességgel vágták rá a nem gomb megnyomása közben, hogy: mert ellenzéki, amilyennel Laššáková mondta: mert besztercebányai.

szólj hozzá

Címkék: vita kormány parlament törvény ellenzék kormánypárt törvénymódosítás védelmi miniszter Smer Jana Lassková Peter Pelegrini

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr235349748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása