Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.05.30. 22:00

1482. A hallgatag állam

Sajnálatosan kevés figyelmet kapott a hazai sajtóban, hogy amint a Global Investigative News Network független oknyomozó blog az iránt kezdett érdeklődni, hogyan juthatott a Pénzügyi Hatóságnál pár nap alatt vezérigazgatói pozícióba az államigazgatási tapasztalatokat nélkülöző Daniel Čech, Martin Daňo főszerkesztőnél már másnap jelentkezett a vámhivatal, ellenőrzést akartak végezni nála. 

Azonnal működésbe léptek a kommunista reflexek, mondhatnánk, ha Čech nem lenne fiatal ember ahhoz, hogy ismerje ezeket, és a kommunizmust soha meg nem tapasztalt Egyesült Államokból nem mostanság érkeztek volna olyan hírek, hogy a demokrata kormányzatnak nem szimpatikus konzervatív szervezetek módszeres adóhivatali zaklatásnak voltak kitéve.

Pedig Daňo nem tett mást, mint kérdezett. Ez a rendszerváltás egyik nagy vívmánya, hogy az állampolgár kérdezhet, anélkül, hogy a szájonvágást kockáztatná (legalábbis elméletileg). Ezt pedig az 211/2000, az információkhoz való szabad hozzáférést garantáló törvénynek, röviden az infotörvénynek köszönhetjük. Ennek megnyirbálására készül most a kormányzat.

Igaz, papíron még semmit nem láttunk, de ha valamit egy miniszterelnök nyilvánosan kijelent, akkor vélelmezhetjük, hogy abból rövid időn belül lesz is valami. Robert Fico a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának közgyűlésén kedden arról beszélt, hogy a kabinet módosítaná az infotörvényt. Mindezt arra hivatkozva tenné, hogy az adatigénylők ne zaklathassák az önkormányzatokat – amelyek nem az első számú kedvence ez a törvény –, és az államigazgatási szerveket. Ha minden állampolgár aktívan élne ezzel a jogával, és napi szinten adatigénylési kérelmek tucatjával árasztaná el a köz- és államigazgatást, akkor a törvény jelenlegi formájában valóban alkalmas lenne arra, hogy lebénítsa az állam- és közigazgatást, a hivatalnokok nem tudnák eredeti munkájukat végezni, csak leveleznének az állampolgárokkal. A valóság ezzel szemben az, hogy a törvénnyel legfeljebb néhány tucatnyi aktivista élt, mivel a többséget továbbra is az érdekli, hogy olcsóbb lesz-e a kenyér. (Az pedig azért sem lesz olcsóbb, mert az állam két kézzel szórja a pénzt havercégeknek, erre pedig az említett törvény segítségével rájönni, de azt állítani hogy az infortörvény miatt lesz olcsóbb a kenyér, olcsó demagógia lenne. Legfeljebb lehet.) 

Ficoék azt szeretnék, ha a jövőben a hivatalnokok dönthetnék el, mikor jogos egy adatigénylés, ami a kecskére a káposztát tipikus esete. A Katonai Hírszerzés legutóbbi botránya, a Gorilla-ügy és az SIS, a védelmi tárca összes gyanús közbeszerzése, illetve minden, az államtitkokról szóló törvény hatálya alá eső tevékenység kapcsán láthatjuk, az államnak már most is vannak jó levédett szférái, ahova nem hogy az állampolgár, a parlamenti képviselő is bajosan juthat be. (Ennek kapcsán megmosolyogtató az az ellenzéki demagógia, hogy a Katonai Hírszerzés épületében szeretnének vizsgálódni, hisz tudják jól, hogy az „élő ügyek” aktáiba még ők sem tekinthetnek be.)

Ha az állam öncélúan még tovább kívánja korlátozni a közérdekű adatok hozzáférhetőségét, csak idő kérdése, mikor jutunk el oda, hogy aztán már szájonvágás is fog járni a kérdezést követően.

(Tegnap este feltettem, de elmulasztottam élesíteni, sorry.)

6 hozzászólás

Címkék: állam közérdekű adatigénylés katonai hírszerzés Robert Fico SIS VSS adatigénylés Smer ZMOS infotörvény

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr765338040

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bita Judit ügyvéd fegyelmi eljárása 3 2013.06.02. 11:47:51

Az iGazságszolgáltatási-maffia Ellenes Csoport jelenti: A Budapesti Ügyvédi Kamara már kétszer kihúzta a slamasztikából Bita Judit ügyvédet, az adott ügyvédi kamara Eötvös díjjal kitüntetett vezetőségi tagját. Aki természetesen i-gazságszolgáltatási ké...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.06.01. 20:18:34

Talán azért nem kapott figyelmet, mert ez az égvilágon senkit nem érdekel.

béla a görög (törölt) 2013.06.01. 20:30:04

Csak a neveket kell kicserélni és ismerős a dolog.
===
Amúgy egy apróság amit úgy látszik arrafelé is kevernek:

"...a többséget továbbra is az érdekli, hogy olcsóbb lesz-e a kenyér."

A kenyér nem lesz olcsóbb. Miért lenne olcsóbb?! Miért kéne olcsóbbnak lennie? De lehet többet keresni, magasabb bért kapni és akkor nem foglalkozik az ember a kenyér árával.
Lényeg: bevételnövelés és nem költségcsökkentés. Ha több pénz van több felé lehet költeni (ha akarod) és az másnak is jó.
Ha nincs pénzed akkor akkor másnak se lesz - és akkor szívás van. (kivételhalmaz a politikusok, de én itt most átlagemberekre, gondolok)

kvadrillio 2013.06.01. 21:03:30

...JNAHHH... Bistrán Demeter, Izrael nagykövete: "A sajnálkozás kevés ...
kinehagyd.hu/kereses.tvn?mit=Bistr%E1n%20Demeter‎
2013.03.19. – Keresés: Bistrán Demeter, Izrael nagykövete:...

ANUJ, AKKOR ENNEK IS AZ ANYJA PICSÁJÁT !!! SZAROK A NAGYKÖVETI TITULUSÁRA ! MÓRICZ ZSIGMOND EGYETLEN FINGJA MILLIÓSZOR TÖBBET ÉR AZ Ő 1 SÓHAJÁNÁL !!!!!(AÍGY IRKÁLJON LEVELET TARLÓSNAK !+!!) basszameg !!!!!+

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.06.01. 23:00:01

@Fejesrob: Tulajdonképpen így van... bár ennek nem örülni kéne... Illetve valóban vannak, akiknek ez a passzív hozzáállás az óriási szerencséje.

kpityu2 2013.06.02. 06:53:33

Újabb bizonyíték arra, hogy a magyar és a szlovák testvérnép.:D

Mr. Waszabi 2013.06.02. 08:44:55

Mivel kevesen hallottak róla, talán nem ártana a poszt elején leírni, hogy melyik országról is van szó. Mert nekem, a szintén tájékozatlannak, kb. a poszt feléig nem volt világos, hogy az USA-ban történt a vegzálás, vagy Szlovákiában. Kicsit félreérthető.
süti beállítások módosítása