Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.04.18. 20:45

1470. Csapataik harcban állnak

A keddi, éjszakába nyúló rendkívüli parlamenti ülés megmutatta, a gazdaságélénkítő programokat és az aggasztó munkanélküliség elleni küzdelmet illetően a kormányoldal és az ellenzék között betemethetetlennek tűnő árok húzódik, és a konszenzus elérhetetlennek tetszik.

A kétségbeesett Smer a közterhek emeléséből – lehetőleg haveri tenyerekbe – bőkezű támogatásokat osztva képzeli el a gazdaságélénkítést, az ellenzék pedig ezért értelemszerűen bírálja őt, az adó- és járulékterhek csökkentését követelve. Jól tudják, ez az, amerre a Smer nem mozdulhat, a nadrágszíjbehúzással kipréselt pénzekre ugyanis égető szüksége van.

Ján Richter munkaügyi miniszter szerint az ellenzék csak politikai tőkét akar kovácsolni az egész Európát sújtó problémából. A vitában elmondott két mondatát érdemes szó szerint is idéznünk. „Ez az egész ülés az ellenzék arra irányuló törekvése, hogy politikai tőkét kovácsoljon, átpolitizálja a kérdést, és üres szónoklatokba bocsátkozzon, amikor cselekedni kell. Mi cselekszünk” – mondta. Valószínűleg akkor lett volna bajban, ha valaki megkéri, tételesen sorolja fel, az adó- és járulékemeléseken túl a kormány milyen konkrét lépéseket tett a munkahelyteremtés érdekében. Ilyet ugyanis nem nagyon tudnánk mondani.

Az ellenzék egyik kérése-követelése az volt, hogy a Smer ne söpörje le csuklóból, ideológiai alapokon a helyzet javítására irányuló javaslatait. Ezzel csak az a baj, hogy az ő zsebükben sem lapul ott a bölcsek köve. A legutóbbi, nyúlfarknyi jobboldali kormányzást inkább a négy (hat?) párt permanens konfliktusa jellemezte, miközben a napjainkra atomizálódó SaS járulékreformja éppúgy kedvezőtlen lett volna a vállalkozók számára, mint a Smer otromba emelései. Vagy, hogy a számok nyelvére fordítsuk, az előrehozott választások idején, tavaly márciusban 13,69 százalékos volt a munkanélküliség, idén februárban pedig 14,71 ponton állt. Tehát Ficóék nem rontottak olyan sokat rajta, vagy, a másik irányból szemlélve, Radičováék javítottak rajta keveset.

Nem szívesen írjuk ezt le, de a hosszú vita egyik legértékelhetőbb hozzászólása az ordas nacionalista-demagóg egyszerű ember, Igor Matovič nevéhez fűződik, aki arra mutatott rá, hogy a munkanélküliség emelkedése valamennyi eddig volt kormány felelőssége. (Persze, ezt vele sem a megoldási kényszer mondatta, hanem az, hogy a politikai spektrumot ő gyakran régi és új politikusokra osztja, önmagát újként határozva meg, ebből az egyébként igaz állításból meg a régiek jönnek ki rosszul.) Egy biztos, rendkívüli parlamenti ülés még munkahelyet nem teremtett e honban, leginkább azért, mert nemzeti parlamentünk ráhatása az exportfüggő gazdaságunk termékeinek felvásárlóira csekély.

A parlamenti közvetítést szemlélő hírlapíró 13 óra és több kávé után fáradtan cuppant le a képernyőről. A pártok a rendkívüli ülést leginkább sárdobálásra és exhibicionizmusuk kiélésére használták ki. A végén azonban nem sikerült elfogadtatni a határozatot arról, hogy a parlament nyugtalanságát fejezi ki a növekvő munkanélküliség miatt.

Ezt meghagyták az állampolgároknak.

 

1 hozzászólás

Címkék: kormány parlament munkanélküliség ellenzék rendkívüli ülés Smer Ján Richter

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr15233867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ernő Csémy 2013.04.19. 16:29:08

Ne csodálkozzunk,a nagy előd Vlado akarom mondani a nagy tanító nyomdokaiban jár Robert gida is.Oszd meg és uralkodj! Én azt sem merem remélni,hogy az irány nevű párt referenciája belátható időn belül csökkenni fog,mert az emberek a napi gondjaik megoldásával vannak elfoglalva.Az a társaság pedig,aki Robika köré csapódott,azzal van elfoglalva,hogy a lehető legrövidebb időn belül megtömje a pénztárcáját,mert valahol tudják,hogy a bucsu nem tart örökké.
süti beállítások módosítása