Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.01.04. 11:19

1426. Amikor még hónapokig kellett várni a megjelenésre

Nos, amit a nyájas olvasó a felvételen lát, az az Irodalmi Szemle 1961 és 1991 között (A végén némi Opusszal megtámasztva.). Igen, az összes évfolyam, és nem, nem adom kölcsön. (Hm, valahogy meg kéne szerezni a hiányzó plusz két évtizedet is. Nem akarja valaki kidobni?) 

irodalmiszemlek.png

Miközben az új könyvszekrénybe pakolás során a port törölgettem a lapszámokról, felrémlett, amit Koncsol László és Tóth László is elmondott hosszú beszélgetéseink során arról, hogy is nézett ki a szerkesztőségi ügymenet anno.

A kéziratokat írógéppel írták a szerzők (az írógép hiánycikk volt, egy időben Koncsol Lászlónak sem volt, nem lehetett kapni). A szövegek postán érkeztek meg, gyanús elemektől esetlegesen cenzúra után. A szerkesztők kényelmesen elolvasták a szöveget, majd a papírkosárba dobták, vagy foglalkozni kezdtek vele. Ha a szerző nem tudott bejönni a szerkesztőségi fogadóórára, mert mondjuk kelet-szlovákiai munkáskáder volt, akkor hosszas levelezés kezdődött. Ha nem igyekezett visszaküldeni a javított változatot, akkor bizony lehet, hogy kimaradt az aktuális számból, és várhatott egy hónapig. A kéziratot nem adhatta le máshova, mert nem volt más irodalmi lap. Utána meg az idegőrlő várakozás, hogy hozza már a postás...

Ma ez kb. úgy nézne ki, hogy a szerző megírná a szöveget, azonnal kiposztolná a blogjára, majd az about.me profiljára kiírná, hogy ő író. Az, hogy napokat, heteket, vagy egy jeles szovjet évforduló miatti tematikus szám becsúszása esetén hónapokat várjanak a megjelenésre, teljességgel elképzelhetetlen.

E sorok írója azt egyáltalán nem fájlalja, hogy most már nem kell hónapokig várni a megjelenésre az egyetlen irodalmi lapban. Csak azt, hogy ugyan ilyen-olyan szerkesztőségek vannak még, de azok a fajta műhelyek, mint amilyen a Szemle is volt valamikor, eltűntek. Egyszer interjút készítettem az egyik volt szerkesztővel. Kicsit hosszúra sikeredett, arra kértem, nézze át, és húzzuk meg együtt 7 flekkre. Minderre két napunk volt. Ő azt mondta, ezt lehetetlen ennyi idő alatt megcsinálni. Ja. Az ő rendkívül alapos szövegmegmunkálásával.  De ki fog ma fizetni egy (több) faszit azért, hogy napi 8 (10-12-stb.) órában kéziratokkal szöszöljön (másod-, harmadállás, rabszolgafordítás stb. nélkül)? A kérdés költői.

1 hozzászólás

Címkék: irodalom folyóirat Irodalmi Szemle

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr284997584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.01.05. 00:09:37

Kedves szemtanú, tudnál nekem segíteni? Már régen vadászok egy pár cikkre, ami az Irodalmi Szemlében jelent meg a nyolcvanas években. Kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Szükségem van rájuk a kutatásaim végett.
süti beállítások módosítása