Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.07.31. 13:00

1379. Tessék mondani, a bika mikor nyer?

Ha valaki Nagymagyar, Lontó, vagy éppen Bodrogszerdahely focipályáján ledöfne egy bikát egy bazi nagy karddal, nem úszná meg a rendőrségi eljárást állatkínzás gyanújával. Ha ugyanezt Spanyolországban teszi, az újságok címlapjára kerülhet, és a véres játék után emberek tucatjai állnak sorba, hogy fényképezkedjenek vele. Spanyolországban két program nem maradhat el vasárnap, a mise és a bikaviadal.

1P7080742.JPGA Malagához közeli „fehér falu”, Mijas bikaviadal-arénája, a plaza de toros is a helyi templom tőszomszédságába épült. Építészeti szempontból nem nevezhető tipikusnak, az ovális küzdőteret nem veszi körbe a lelátó, csak a két rövidebb részéhez tapad, felülnézetből hajót formázva. A közeli parkolóban hoszteszlányok várják az utazási irodák által tömegével ideszállított turistákat, hogy a viadal helyszínére kísérjék őket, szuvenírboltok, képeslap-, fánk- és üdítőárusok sorfala között. A lelkes japán, angol, német és egyéb vendégek valószínűleg nem tudják, hogy a helyi aréna „csak” harmadosztályú, még ha ez az érdemjegy nem is olyan lesújtó, mint az átkosban volt a vendéglők esetében, hiszen elsőosztályú arénából csak kevés akad, mivel az ilyen besorolás feltétele az is, hogy tartományi székhelyen, vagy nagyvárosban legyen. A mundotoro.com szerint első osztályú aréna a következő városokban van: Madrid (Las Ventas), Sevilla, Barcelona, Valencia, Bilbao, Zaragoza, San Sebastián, Córdoba.

A kapu előtt mentő parkol, arra az esetre, ha a bika nyerne, de nem ritkaság, hogy a nagyobb arénákban műtő is találtatik; a hátsó kijárathoz vezető szűk utcába pedig – miközben egy semmilyen idegen nyelvet nem beszélő, ám nagyon kedves, fogatlan bácsika két vödörből a bolti ár többszöröséért sört és ásványvizet kínál a bevezető flamenco showt néző tikkadt turistáknak – szemérmesen odatolat egy hűtőkocsi, és kiszáll belőle egy fehér gumicsizmát és kötényt viselő férfi. Na ja, mit tetszettek gondolni, hogy majd elássák a bikát? A viadalon leszúrt állatot, miután a mulillerok, szarvára akasztott lánccal öszvérfogatukkal kivontatják az arénából, az arenerosok pedig gereblyeszerű szerszámaikkal elsimítják a homokot a következő matador csapata, cuadrillája számára, a kíváncsi szemek elől elzárt hátsó traktusban rutinosan bontják elemeire a henteslegények, hogy aztán a jobb szállodák és éttermek étlapján köszönjön vissza aranyáron, de legalábbis az EU-kompatibilis marhatenyészetekben áramütés útján kimúlt fajtársainál lényegesen drágábban. De ne szaladjunk ennyire előre.

2P7080749.JPG
Ha azt mondom, bikaviadal, az emberek többsége rögtön Spanyolországra gondol. A spanyolok ember és állat küzdelmét gyarmataikra is átvitték, így Mexikóban és Dél-Amerikában is válthatunk rá jegyet, ha éppen arra járunk. Európában pedig Spanyolországon kívül Portugáliában és Franciaországban hódolnak ennek a sportnak(?), Franciaországban közel hetven aréna van, igaz, nem mindegyik működik. Aki mélyebb terepismeretre vágyik, itt böngészheti a viadalhelyszíneket.  Különbség vagy egyébként az egyes országok bikaviadal-stílusaiban is. Míg a spanyol szokásrend szerint a dolog egyértelműen csak a bika leölésével érhet véget, addig Portugáliában az arénán kívül, egy hentes végzi el a hentesmunkát. Ecuadorban pedig népszavazást írtak ki arról, hogy megöljék-e a bikát a végén. Az eredmény az lett, hogy ne az arénában... Aki pedig spanyol, ne menjen francia bikaviadalra, mert helyben tökön fogja szúrni magát. Villon hazájában ez egy ügyességi játékká lett az idők során.

3P7080752.JPG

Egy 2006-os közvélemény-kutatásban a spanyolok 72 százaléka állította, hogy nem érdekli őt a bikaviadal. 26,7 százalék viszont – a lakosság negyede – inkább vagy nagyon érdeklődik a véres látványosság iránt, melynek támogatottsága Spanyolországban sem egyértelmű, bizonyos tartományokban be is van tiltva, igaz, ezekből van kevesebb. János Károly, a király pedig egyszer azt találta mondani, hogy ha az Európai Unió betiltja a bikaviadalokat, akkor Spanyolország kilép az EU-ból. Lehet, hogy most ez lenne a megoldás a gazdasági problémákra?
Mi úgy kerültünk erre a viadalra, hogy a városban sétálva láttunk egy plakátot, hogy szinte a szomszéd faluban lesz egy viadal. Abban nem bíztunk, hogy telefonon el tudjuk intézni a helyfoglalást, mivel egyikünk sem beszél spanyolul, a spanyolok nagy része meg nemigen beszél más nyelvet, honlapcím meg nem volt, a szálloda portáján kértünk segítséget. A fiatal, nyári brigádos recepciós srác csak széttárta a karját, mondván, ő sosem látott bikaviadalt. Ezexerint ő is a 72 százalékból volt. Ekkor jött oda a középkorú recepciós néni, rosszallóan nézett a legénykére, aki láthatóan bukta az aznapi jattot, és aztán kb. 5 perc telefonálással mindent elintézett. banderilleroszobor.png

E szűkre szabott terjedelemben nincs mód moralizálásra, a szerző nem vállalkozhat a bikaviadal létjogosultságának eldöntésére – s ha vállalkozna is, a spanyolokat nem hiszi, hogy érdekelné –, még ha énje állatvédő része borzong is a gondolattól, hogy egy bikát karddal döfködnek, miközben a közönség fehér keszkenőkkel integet, de hát a taglózás se sokkal jobb... Ezt egy nyomtatott helyre írtuk, ahol a terjedelmi korlátra hivatkozás valóban lehetővé tette, hogy kibújjunk a kérdés megválaszolása elől, itt azonban ugyanerre szinte korlátlan terjedelem áll rendelkezésünkre. Szal’, ahogy A pacal dicsérete  című posztban írtam korábban, egyszer láttam taglós marhavágást, az sem volt egy fáklyásmenet. Én igazából sajnáltam/sajnálom a bikát, nem lennék jó spanyol. Csak kíváncsi voltam. Úgy az egészre, az életérzésre. Vhogy így lehetne ezt rövidre zárni.
Ernest Hemingway, a bikaviadalok lelkes híve írta, hogy egyik állat sem hal meg olyan méltóságteljesen, mint a bika az arénában, a trombita hangja mellett. Ezt komolyabb előtanulmányok nélkül, egy viadalt látva is megerősíthetjük.

 

4P7080819.JPGA szerzőnek a július 8-ai bikaviadalra sikerült jegyet váltania, José Cejudo „Güejareño”, Ismael Cuevas és José Angel Fuentes „fellépésére”. A bikák nevét nem tüntették fel a plakáton..., de a viadaloknak – bár ez cseppet sem látványos, és vélhetően csak egy nagyon szűk szakmai réteget érdekel – nagyon komoly adminisztrációs háttere van, mely nemcsak a matadoroknak, hanem a tenyésztőknek is fontos, akik tetemes hasznot húznak a viadalokból, de nem kell megélhetési gondoktól tartani a látványos ruházatot készítő szabóknak sem, mivel ezek elég gyorsan amortizálódnak. Itt újfent a mundotoro.com-ra utalnék, ahol elolvashatjuk az egyes torreádorok strukturált életrajzát, és, ha házi kedvencként szeretnénk egy ilyen jószágot, akkor a bejegyzett tenyésztőket is böngészhetjük.  Mert ugye, az nyilvánvaló, hogy egy holstein bika előtt lengethetnék a posztót a dolgozók, az bizony nem csinálna semmit. A szabók mellett érdemes megemlíteni a kalapkészítőket, a fegyverkovácsokat, a lószerszámkészítőket. Na meg az egészségbiztosítókat, arra az esetre, ha a bika nyerne.

 

 

5P7080821.JPGA július 8-ai viadalt flamenco show előzte meg. Ennek az „igazi” flamencóhoz vélhetően annyi köze volt, mint a német turisták fülébe húzott balatoni cigányzenének a népzenéhez. Három nő és egy férfi eléggé felejthető előadását láthattuk. Az utolsó tánc alatt bevonult a zenekar, az arénán pedig feszült csend uralkodott el. Kezdődik, apa, kezdődik...

Mégpedig a legények bevonulásával. A menet élén a matadorok haladnak. A nagyobb arénákban, ahol lovas rész is van, hatan kísérik őket: két picador, ők azok, akik lóhátról, lándzsával döfködik a bikát; három banderillero, ők azok, akik a bika hátába szúrják az eufemisztikusan zászlócskának nevezett, horgas végű pálcát, mellyel nem jelentéktelen vérveszteséget okoznak az állatnak; és végül a mozo de espada. Az ő szerepe a legkevésbé látványos, ám a legfontosabb: ő az az arc, aki bőrtokban a kardokat viszi a matador mögött, majd az igazi kardot átadja neki. Az harmadik harmadban használt kard ugyanis csak játékszer, melyet a döfés előtt igazira cserél. Szal’ ez a mozo, ez a fegyverhordozó.

6P7080829.JPGMivel a mijasi egy kicsi aréna, ahol a ló kb. annyira tudna manőverezni, mint egy Tigris tank Prága óvárosában, ezért itt picadorok nem voltak. Balról vonult a legidősebb matador, középen a legifjabb. Aki új srác az arénában, az kalapját levéve jelenik meg a bevonuló szertartáson. A résztvevők mindannyian keresztet vetettek, némelyik a lábával is keresztet rajzolt a homokba. (Minden arénában van egyébként kápolna is, a résztvevők itt fohászkodhatnak, illetve, ha úgy alakul, az utolsó kenetet is itt adják fel. Az pedig standard, hogy az kardnok, amelyik virágot is kap, ide helyezi el a mérkőzés végén.)

A bikaviadal, miként a hoki, három harmadból áll. Az első a tercio de varas, itt a lovasok nyomulnak. Mijasban ez kimaradt, helyette az alacsonyabb beosztású bikamenedzserek, melyek között idősebb bácsik is akadtak – leszerelt matadorok, nyugdíjkiegészítésként? –, T-Mobile színű kendőkkel hergelték a bikát, mely már eleve nagyon dühösen rohant be, nem tartható kizártnak, hogy valami ajzószert is fogyasztott, akaratán kívül... Ha a helyzet melegre fordult, a védőfal mögé vonultak, melynek nyílásán egy ember átfér, egy bika nem. A bika gyakran a fejével próbálja elhárítani a téglaakadályt, ezzel valószínűleg saját esélyeit rontva.
8P7080856.JPGAz első körben pályára lépő José Cejudo Güejareñonak nem ment, bár ő volt a legidősebb a három matador közül. Banderilleroi sem voltak a helyzet magaslatán, a banderillák – melyeket a második harmadban, a tercio de banderillasban „helyeznek el” – fele kiesett a bikából. Annak ellenére, hogy előző nap Granadában ő volt a sztár, most csak negyedszeri próbálkozásra sikerült ledöfnie ellenfelét. A harmadik harmadban, a tercio de muerteben a bika kétszer is kiverte a kezéből a kendőt, egyszer a kard is ment vele. Ezt már háttérismeretek nélkül is cikinek érezték a nézők, az egész aréna egyként hördült fel. A végén, mikor negyedszerre sikerült végeznie játszópajtásával, csak a turisták tapsoltak. Másnap a szakportálokon ott virított, a közönség silencióval, csenddel jutalmazta a teljesítményt.

9P7080859.JPG

Ismael Cuevas korán megtanulta, hogy matadornak lenni veszélyesebb, mint mondjuk Linux-rendszergazdának, pályája elején, 2007-ben, khm, ágyékon döfte őt a bika. Azonban horrorisztikus sérülése sem tántorította őt el a szakmától, és a nap leglátványosabb fellépését produkálta. Cuevas balett-táncosként spiccre emelkedve tipegett a bika előtt, letérdelve csalogatta. Ez is egy erős pillanata volt az estének. Öt méterre előtte szemez vele súlyfelesleg nélküli 500 kiló izom, ő pedig elétérdel. „Gyere, jó bika!” – buzdította, persze, a bika enélkül is rohamozott.11P7080874.JPG

Cuevas a második harmadban nem vette igénybe a banderillerók segítségét, a banderillákat maga szúrta a bikába. Közben csak táncolt, táncolt, majd, kivárva a megfelelő pillanatot, döfött, egyetlen szúrással „padlóra” küldve ellenfelét. A nézőtéren fehér keszkenők lobogtak. A puntilleronak nevezett közreműködő – aki egy alkarjára csatolt tőrrel lép színre, miután a bika eldőlt, és megadja neki a kegyelemdöfést, néhány fontosabb ér átvágásával, nem egy laboránsi állás... – az elnök utasítására levágta a bika két fülét és farkát, melyet a matador jutalmul megkapott. A füleket a közönségnek adta, a farkat elvitte, a virágcsokrot a kápolnába helyezte. Mivel a bika küzdelmét az elnökség hősiesnek ítélte, tetemét nem egyenesen vonszolták ki az arénából, hanem egyszer körbehordozták. Cuevas főhajtással búcsúzott ellenfelétől, megsimogatta őt utolsó útján.

12P7080885 copy.JPG

Harmadikként José Ángel Fuentes lépett pályára. A bikaölő siheder a hölgyközönségre is nagy hatással volt. Milyen fiatal! – nézett össze két szeplős ír turistalány az előttem levő sorban. Nos, valóba, José Ángel még csak 18 esztendős, tavaly kezdte a pályát, de ez egyáltalán nem látszott a teljesítményén. Cuevasnál kevesebb látványelemmel dolgozott, de azt egyértelműen megmutatta, „ki az úr a háznál”, muletáját (ama bizonyos vörös posztót) többször is áthúzta a bika felett, amit a feltüzelt közönség őrjöngő ovációval jutalmazott. Nála észlelte először a szerző, hogy a muleta belső oldalára fel van tüntetve használójának neve. Fuentes műsora azért nem volt olyan, mint az azonos nevű regényíró művei, de szinte mindenben megközelítette Cueavasét. Úgy is mondhatnánk, hogy ugyanazt tudta, csak rövidebben. Csinált néhány áthúzást, brutálisan közel engedve magához a toro buenót, majd egy határozott döféssel az örök legelőkre küldte ellenfelét, s a nézőtér fehérbe borult, lengtek a keszkenők. Aki kellő kulturális tapasztalat híján keszkenő nélkül jött, lelkesedésében papírzsepit kapott előt, egy tetovált, gyurma csávó pedig atlétáját lekapva integetett. Mert a corrida de toros egy olyan hely, ahol – a magyar népszokásoktól eltérően – a férfiak is lengethetnek keszkenőt.

fuenteskep.jpg(José Ángel Fuentesről sajnos, nem készült kép, mivel pacifista fényképezőgépünk inkább lemerült addigra. Ezt a fotót a hivatalos blogjából nyúltuk. )
José Cejudo csendben távozott, Cuevast és Fuentest viszont a vállukon vitték ki az emberek az arénából, kint pedig kézről kézre adták őket. Az ifjú matador még nem nagyon tudott mit kezdeni a helyzettel. Ahogy ment le a meredek lépcsőn, egy turista odaugrott elé, és megkérdezte, hogy lefényképzkedhet-e vele. Mi még fent voltunk a lelátó tetején, onnan láttuk, így nem hallhattuk a kommunikációt, de a magára mutató gesztus, és az arc olyan volt, mint ha azt kérdezte volna: velem? Fuentest aztán megrohanták a tinilányok. Hát, mit mondja, jobb, mint ha Justin Bieberért rajonganának.
Cuevas viszont rutinosan pózolt rajongóival, legyenek azok szénné varrt szilikoncicák, potrohos német turisták, vagy mosolygó japán nyugdíjasok. Villogtak a mobiltelefonok és a kiskompaktok. Jó lesz Facebook-profilképnek...

2 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr494688410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fiala-Butora János 2012.08.02. 14:13:12

Nagyon érdekes poszt. Na de mégis, milyen gyakran szokott nyerni a bika?

lashee · http://lashee.blog.hu 2012.08.02. 19:11:46

A harmadik harmadban a ledöfésre van időkeret, 15 perc. Ha ezen belül nem sikerül neki, akkor a bikának megkegyelmeznek. Vagy, ha nagyon vitézül küzd, és a harmadik harmadban az estocada előtt a nézők keszkenőjük lengetésével kérik a bika szabadon bocsátását, akkor az elnök elengedheti, mint Obi a pulykát hálaadáskor. De ez a ritkább eset. Ilyenkor az állat visszakerül a farmra, ahol nevelkedett, és elméletileg élethosszig tartó kegyelem, és tenyészbikaként való hasznosítás jár neki, ám előfordul, hogy illegális viadalokon vetik be, vagy matadorinasok gyakorolnak rajta.
süti beállítások módosítása