Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.05.02. 06:59

1345. Egy másik újságírói díjról

Korábban írtunk a Nyílt Társadalom Alapítvány által újságíróknak adományozott díjról.  Itt megjegyeztük, vannak azért más újságírói díjak is. Nos, múlt csütörtök már olyan távol van, mint legalábbis Hamurappi törvénykönyvének hatályba lépése, de azért dokumentatív szándékkal rögzítjük az Irodalmi Alap újságírói díjait is.

Az Irodalmi Alap már akkor elvesztette szimpátiámat, amikor publikálni kezdtem. Első olyan írásom, melyet a publikációs listámon is fel szoktam tüntetni, 1999-ben jelent meg. Akkoriban még zöld csekken küldték a honoráriumot, ha küldték, mert arra is volt példa, hogy nem, noha a minden rendszerben felülfinanszírozott kiadó akkor is kapott állami támogatást. Studírozom a csekk hátulján levő szétírást, és látom, hogy mínusz 2 százalék LF. Hát, nem a Literárni fond jutott eszembe, hanem valami egészen más. Nos, ez az a múlt rendszerből itt maradt, áporodott levegőjű szervezet az, amely minden honoráriumból leakaszt két százalékot. (Nem azonos a streetfighban is jeleskedő Drahoslav Machala által irányított Literérne informačné centrummal.) Éppen tegnap mondta egy kedves barátom, hogy ő szívesen fizetne akár magasabb adót is, ha kapna is érte valamit az államtól. Nos, én is így vagyok a Litfonddal, az ég adta világon semmit nem látok abból a két százalékból, amit adószerűen levonnak tőlem. Daniel Krajcer kulturális miniszter benne lett volna abban, hogy felszámolják, de hát sajnos, eltűnt alóla a kormány, ez is azon okok közé tartozik, amely miatt sajnáljuk a Radičová-kabinet bukását.

Na ebből a pénzből osztják ki az éves újságírói díjaikat is. Idén 74 kolléga nevezett, 153 cikkel, fotóval, ill. rádiós és tévés anyaggal. A zsűrit Fedor Bartko, Mgr. art. Štefan Dlugolinský, Dr. Vladimír Dobrovič, Mgr. Klára Grosmannová, Gabriela Horečná, Marcela Košťálová, Ivan Podstupka, Kveta Slobodníková, Kveta Škvarková és Ferdinand Tisovič alkotta, ez utóbbi elnökölt. És akkor lássuk a díjakat:
PUBLICISZTIKA
Nyomtatott sajtó – Henrieta Ďurovová: Mr. Amerikáno, Život, Mr. Amerikáno II., Život
Rádió – Jana Hevešiová: O neposlušnosti tela, Pásmo o Jozefovi Ignácovi Bajzovi,    Cyklus Poetissimo, SRo
Tévé – Matej Neumann – Niečo za niečo, Dočasne navždy, „Požičané“ auto, Lampáreň, TV Markíza

HÍRMŰFAJOK
Nyomtatott és internetes sajtó: nem osztottak díjat
Rádió – Ivana Ratkovská – séria príspevkov k vývoju a definitívnemu zániku oddelenia  gynekológie v NsP Levoča, Rádio Regina
Tévé – Ján Maloch – Štát predal platinu pod cenu,  Pátranie po zlodejoch, TV Markíza
Hírügynökségek – nem osztottak díjat (csak halkan kérdezem, ez nem übergáz, elvtársak?)
Sajtófotó – Tomáš Halász, Mária Candráková – za cyklus fotografií Život detí v sirotinci.

Az éves díjak mellett prémiumokat is osztottak. A teljes lista megtalálható az Irodalmi Alap honlapján. Mondjuk, furcsa megoldás, hogy letölthetővé tesznek egy word dokut, mert aki ezt el tudta érni, az be is tudta volna ugyanezt kopizni, de hát a Grössling utcában, ahogy Sándorunk írta (és nem fizetett utána 2 százalékot) „állni látszék az idő”.

szólj hozzá

Címkék: média sajtó irodalom újságíró újságírói díj irodalmi alap

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr574482162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása