Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.02.28. 15:42

1311. Postatörténet

A rendszeres olvasóknak talán feltűnt a szerző vonzódása a rétegmúzeumok iránt. Az Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumban tett látogatásról a blogon is beszámoltunk, az alap hadtörténeti és bűnügyi mellett. De jártunk például a karácsony- és marcipánmúzeumban is. Nemrégiben a Postamúzeum is felkerült a listára, Budapesten.


Hm, Postamúzeum, dögunalom, gondolhatná az ember, ha nem elkötelezett, önnön múltja iránt érdeklődő postás, postatörténész, vagy rétegmúzeum-fetisiszta. De nem, az Andrássy út 3 szám alatt található épület nemcsak a bélyeg ízétől megmámorosodott látogatóknak kínál látnivalót. Mert aki azt gondolja, hogy egy postamúzeumban csak borítékok meg bélyegzők vannak, az téved.

Az egykori nagypolgári palota első termébe egy komplett postahivatalt rendeztek be, a másodikban egyenruhák és rangjelzések (igen!) láthatók. A harmadik szobában századeleji postásautók és motorok tekinthetők meg, a gépek működőképesnek látszanak.

És vannak kiállítva remek távírók és telexgépek is.

Mivel teremőrök nem voltak, amit lehetett, kipróbáltam. Volna. A szentendrei, fogdozható, nyelveken beszélő, monitorokkal telerakott skanzenhez képest interaktivitásnak nyomát sem találtuk. Süketek voltak a telefonkagylók, nem írtak a telexgépek... Az egyetlen interaktív mozzanat az volt, hogy a fáklyatávírónál be lehetett kapcsolni a lámpát. Emiatt kicsit úgy éreztük magunkat, mint Tóta W. Árpád a Hadtörténeti Múzeumban.

Ezt leszámítva a kiállítás maga, noha nem interaktív, érdekes, a leírások kimerítőek és érdekfeszítőek, és ha a Gödörbe Akváriumba menet van háromnegyed órád, 750 Ft-ért ingyen van.

(Ha pedig a várban böcsködözöl, ott egy telefonmúzeum van, az se semmi, de az most nem tárgya ennek a bejegyzésnek.)

szólj hozzá

Címkék: budapest posta múzeum postamúzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr454220299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása