Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2011.12.28. 17:30

1283. Öt dolog, amit tudnod kell, mielőtt újságíróval randiznál

Randiznál újságíróval? Akkor ne lepődj meg, ha egy kedélyes, péntek esti, ír kocsmabeli sörözésen a párodhoz odamegy egy hasonszőrű, és azt kérdezi: nektek megvan, hogy lelőtték Basternák Lászlót? A randinak vége.


A Felvidék Népe Front Tumblr-én találtam egy hivatkozást: 5 things you should know before dating a journalist címmel. Az írást 2007. május 10-én posztolta Tom Chambers, a rockmycar.net oldal bloggere, újságíró.

Írtam neki a kapcsolat űrlapon, hogy engedélyezze a lefordítását, de vagy nem nézi, vagy nem akarja, mert nem jelentkezett, szerzői jogot pedig nem akarunk sérteni, így a fordítástól elállva kivonatosan ismertetjük a szöveget, mellyel nem minden pontjában értünk egyet, nem is szeretjük a 100 lemez, melyet meg kell hallgatnod, mielőtt feldobnád a pacskert típusú összegzéseket, de magyar nyelven még nem láttunk hasonló összefoglalót.

A szerző rövid bevezető után, melyben megállapítja, hogy senki sem hibáztathat egy nőt ha bejön neki egy újságíró, mivel az szexi foglalkozás, ámbátor a töltőtollkoptató legények nem olyanok, mint a bárban felszedhető átlagpasik (az eredetiben a bimbo kifejezést használja), öt pontban foglalja össze azt, amire vigyázni kellene a hölgyeknek.

1. Ne próbáld átvágni az újságírót. Azért vagyunk fizetve, hogy megtaláljuk a bullshithegyek alá rejtett titkokat, a PR-közleményekbe rejtett valóságtartalmat, nyálkás politikusokat hallgassunk. Meglepettnek fogunk tűnni, ha bevallod, kezdő egyetemistaként német pornófilmekben szerepeltél – de valójában tudtuk.
Szal’ csak mondj igazat, tudjuk kezelni.

2. Ha újságíróval adod össze magad, te is témává válhatsz, és visszaköszönhetsz egy kommentárban, jegyzetben stb. Gondold csak meg: az életről való írással töltjük az életünket, ha annak része vagy, írni fogunk rólad.

3. Igen, okosabbnak tartjuk magunkat nálad. Tényleg, tudjuk is ezt. Van itt egó, mi? Erős szakmai háttértudással rendelkezünk a világ működéséről. Ez tesz bennünket naggyá a társalgásban. Bonyolult jogi, helyi és nemzetközi politikai kérdések mélyére ásunk, tudjuk, hol vannak a jó éttermek, mi történik a popkultúrában, hol játszanak jó bandák stb.

És itt van a csapda. Ha azt mondod „kormán” vagy „Evrópa Unió”, akkor azonnal kijavítunk: ezt csak Somorján mondják így (az eredetiben: visszaadhatatlan, a brit és az amerikai angol különbségére való rájátszás, amiért a szerzőt kommentben rögtön betámadták a nyelvtannácik).
Ne lepődj meg, ha nincs ránk nagy hatással, ha azt mondod, te is író vagy. Nem, nem vagy az. Ha egy kávéházban, fekete rucit viselve naplót írsz, az nem tesz íróvá, ahogy az sem, hogy a középiskolai iskolaújságban verseket közöltél.
(A szerző a továbbiakban azt írja, hogy az újságírók írásai azért olyan jók, mert 3-4 szerkesztő kezén is átmennek. De félő, hogy a szlovákiai magyar kollégák behugyoznának a röhögéstől ezt olvasva...)

4. Nem vagy kevésbé fontos a munkánál – csak a munka fontosabb mindennél. Senki sem azért lesz újságíróvá, hogy hétfőtől péntekig, kilenctől ötig az irodában üljön. Hazahordjuk a munkát. Ha esemény történik, félbehagyunk mindent  – akkor is, ha azt veled csináltuk –, hogy fedni tudjuk az eseményt. Mindig sztorikat keresünk, szóval igen, mi megállunk a út közepén, hogy leírjunk valamit, megkérdezzük az utca emberét, vagy infókat gyűjtsünk egy jó lead megírásához.

Ne légy ideges, ha egy kérdésedre az a választ, hogy lapzárta után. Ezt követően tényleg igyekezni fogunk, hogy a napzárta veled is jó alakuljon. (Az eredetiben: visszaadhatatlan szójáték, sajnos, az O. Nagy Gáborban sem találtam ilyen jellegű szólást. Esetleg a gatyába rázás jöhetne még szóba, de az nem olyan jó.)

5. Ne légy csalódott! – inti a könnybe lábadt szemű hölgyolvasókat a szerző, mer’ az újságíró, írja: erős, motivált, szenvedélyes legény, akinek az élete soha nem unalmas, majd pedig még utólagosan minden ponthoz fűz egy kommentárt.
A szöveg kommentekben tetszés szerint kiegészíthető, bár nem minden vonatkozásában képviseli Lashee véleményét a dologról, szal’ ha nem kiegészítésed, hanem elvi fenntartásod van, akkor menj az eredeti helyre, oszt ott komentelj, de csak miután végigolvastad az ahhoz fűzött 374 kommentet, hogy ne többszörözzük feleslegesen a tartalmakat...

15 hozzászólás

Címkék: média blog blogger sajtó kapcsolat újságíró párkapcsolat randi

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr423502456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tobias2 2011.12.28. 22:31:58

Hatodikként megírhatta volna, hogy az igazi újságíró nem használ helyesírásellenőrzőt, de nem is kell neki, mert a politikusok megrendelésére írt hamisítványait és ferdítéseit a helyesírási hibákkal és értelmetlenségekkel együtt is benyeli a nála is birkább olvasó.

mizie 2011.12.28. 22:35:07

Ez mind olyan szép lenne ha 4-5 újságírónál több lenne itthon aki képes szórakoztatóan írni, érdekes dolgokról...

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2011.12.28. 23:38:54

Mekkora karriert fog ez befutni... pedig én eredetileg arra akartam utalni, hogy elég nagy hülyeségnek tartom ezt a cikket :D

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2011.12.28. 23:39:30

A 3-as ponttal vitatkoznék, nem mindenki érzi magát felsőbbrendűnek attól, hogy éppen újságírással foglalkozik és a hivatása megköveteli tőle a tájékozottságot.

A 4-est viszont nagyon igaznak érzem :D

stikasz_1 2011.12.28. 23:44:23

Ez nagy általánosságban biztosan nem igaz az újságírókra idehaza. Jelentős részük éppen hogy félművelt, a melót gyorsan letudó, de abszolút nem érdeklődő ember. A kommunikációs szakokról kikerült ezrek, akik semmilyen szakmában nem mélyedtek el, okosabbak a velük szemben ülő jogásznál, informatikusnál, kémikusnál? Ez valami vicc?

hermetikus (törölt) 2011.12.29. 00:17:11

@stikasz_1: Egyetértünk. Kellett volna szólni a fazonnak, aki a posztban tkp saját seggét nyalogatja, hogy ahhoz nagyon mélyen be kell ám hajolni, különben sikertelen a manőver....

csillámpóni 2011.12.29. 00:19:52

Újságot az internetbulvár kivételével senki nem olvas, azt meg 94%-ában hét agymosott írja féltransz állapotban, három hófehér csimpánz útmutatásai alapján egy pesthidegkúti családi ház padlásán. A maradék 6%-ot ne is firtassuk.

Ettől függetlenül egy privát "mélyinterjú" partira tőlem csak Kálmán Olga és Veiszer Alinda kapna sajtóbelépőt.

Persze vélhetően nem élnének vele, és a szó szoros (huh! freudi elszólás!) értelmében nem tekinthetők újságírónak sem.

Bélabáttya (törölt) 2011.12.29. 00:27:21

@stikasz_1: Nem. Tényleg komolyan gondolják, hogy jól fogalmazó, a magyar nyelvet ismerő, okos, tájékozott népek. Ha róluk van szó.
Másik újságíró esetén már sokkal kritikusabbak...

Pesti Kornél 2011.12.29. 00:30:22

Az utolsó inkább "Nem fogsz csalódni".

lashee · http://lashee.blog.hu 2011.12.29. 00:36:21

@JClayton: késő:))

Mindenki másnak: az írás 2007-es, USA-beli állapotokra reflektál. A MAI magyar sajtó(v)iszonyokra való alkalmazása csak önnön frusztráción növelésére alkalmas, ne tegyük!

Intizar 2011.12.29. 01:43:37

Én azt szeretném tudni, bár "író" nem vagyok, és olyan ambícióm sincsen hogy "újságíróval" "járjak" (azt kell gondolnom a használt kifejezések alapján, hogy igen fiatal személyek írnak itt igen fiatal személyeknek, ami nem baj, csak hát az újságírót is a tapasztalat teszi, legalábbis többek között) - szóval, amit szeretnék tudni, az az, hogy mi a fene az a "kormán", és miféle emberek szokták mondani. Csak hogy eléggé le tudjam nézni azt, aki esetleg ilyesmit mondana nekem (bár nem vagyok újságíró, sőt nem is próbálok effélének látszani, bármennyire cool dolog is).

zebónia 2011.12.29. 07:31:28

Egy dolgot elég tudni, mégpedig az illető valóban az, csak annak vallja magát Könnyen becsaphatják az embert, persze nem mindenkit. ...:) khmmmm

hower 2011.12.29. 08:52:38

"Van itt egó, mi?"

Hát, az van. Csak nem biztos, hogy tudás is van mögötte.

nyekk 2011.12.29. 08:55:09

Ha az újságírók ekkora pengék, akkor miért csak érdektelen, zavaros, hanyag, közhelyes, szórendi, és helyesírási hibákkal teli fossal van teli a média?

zebónia 2011.12.29. 09:03:52

@nyekk: attól, hogy újságíró, még nem biztos, hogy tud helyesen írni
van ilyen:)
süti beállítások módosítása