Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2011.09.22. 22:00

1236. Szintentartás

Némi túlzással azt állíthatjuk, nem múlik el nap, hogy Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt vezetője ne nyilatkozna valamit. Hol a magyar pártok bojkottjára szólítja fel a szlovák pártokat, hol provokátornak nevezi az új magyar nagykövetet, de olykor túllép a parlagi magyarozáson, és új világrend szükségességét vázolja; rámutat, kik állnak a sajtó mögött; vagy éppen az eurózóna sorsáról prófétál.


Vitathatatlanul reneszánsz ember, aki úgy viselkedik, mint ha megállt volna az idő, és még mindig 2010 júniusa lenne. A permanens kampány indokolt: a legutóbbi választásokon leszerepeltek, a közvélemény-kutatások pártját rendre a parlamentbe jutási küszöb körül mérik (bár tudjuk, nem közvélemény-kutatásokat, hanem választásokat kell nyerni, ahogy Rogán Antal mondta volt), szavazóbázisára pedig sokan ácsingóznak.

Jó eséllyel pályázhat a nemzeti szavazókra az örök rivális: az örök második, utóbb a pártból kizárt Anna Belousovová, akihez a pártszakadás idején jelentős szerepet játszó Rudolf Pučík is csatlakozott. A Jog és Igazság párt előkészítő bizottsága állítólag összeszedte a belügyminisztériumi bejegyzéshez szükséges tízezer aláírást. Előnyük lehet, hogy a pártstruktúrát és annak gyenge pontjait belülről ismerik. Elsősorban a mérsékelt nacionalista szárny támogatására számíthatnak, amelynek már ciki a nemzeti gondolatot biznisszel magas szinten elegyítő Ján Slota.
Ha rosszul értelmezett, túltengő hazafiságról van szó, eddigi tevékenysége megmutatta, Igor Matovičnak egy parti esetén nem kell hazaugrania „magyarkártyáért“, az mindig ott van a mellényzsebében. Őis pártot gründol. Azt meg Slota eddigi tevékenysége mutatta meg, hogy a demagógiával vegyes nacionalizmus hatékony eszköz lehet a parlamentbe jutáshoz. E két területen Matovič sem gyenge.

Arról már korábban írtunk, hogy a Kereszténydemokrata Mozgalomnak - ahogyan a partner szlovák katolikus egyháznak is, de ez most nem tárgya a jelen írásnak - van egy jól fejlett nacionalista szárnya, mely szintén alkalmas lehet az SNS-től négy év során elpártolt 141 740 választó egy részének befogadására.

S bár olykor ezt nehezen hihetnénk, Slotáéktól jobbra is van még hely a hazai politikai palettán, jól mutatja ezt a Mi Szlovákiánk Néppárt sikernek ugyan nem nevezhető, de a tendenciát egyértelműen igazoló 1,33 százaléka, mely azt jelzi, 33 724 szlovák állampolgár szerint Slota nem eléggé radikális. És akkor a politikai palettán még meg nem jelent, de a virtuális térben nagyon is aktív nacionalista sihederekről nem is szóltunk, akik 2014-ig elérhetik a választókort, és biztos nem a nemzeti sas fogja számukra megjeleníteni a hazafias gondolatot. Slota tehát joggal kapálózik, minden eszközzel bizonygatva, hogy a nemzeti akolnak ő a leghitelesebb pásztora. A nyáj azonban szétszaladni látszik.

szólj hozzá

Címkék: parlament nacionalizmus ján slota sns szlovák nemzeti párt

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr113247238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása