Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2010.06.17. 18:00

Egyszerű emberek

Hatezer karikát kért – Isten segítségével – Igor Matovič, az Egyszerű emberek polgári társulás vezetője, a szombati, nagy meglepetéseket hozó parlamenti választás egyik nagy kérdőjele, és több mint a hatszorosát kapta: 6000 helyett 38 429-et.

De a másik három „egyszerűt” is szívükbe zárták a szavazók, 29 210, 26 185 és 24 353 preferenciaszavazatot kaptak, így az őket befogadó Szabadság és Szolidaritás listájának farkáról, az utolsó négy – a szavazók többsége által bizonyosan megválaszthatatlannak gondolt – helyről tornázták fel magukat a 4–7. pozíciókra, több preferenciaszavazatot gyűjtve néhány politikai párt össz-szavazatmennyiségénél. A hazai parlamenti választások történetében példátlan „ugrással” a párt egyik alelnökét is maguk mögé utasították, aki eredetileg a 3. helyre volt rangsorolva, és most 8.
Ahirdetésiújságkiadója–ésáltalában az új hazai pártok – sikerének vanvalamiLMP-feelingje,1998óta nemtudtaújpártbedolgoznimagát a törvényhozásba, mindig ugyanazok a fáradt arcok, ugyanazok a – nem ritkán megélhetési – politikusok, a parlamenti tudósító már a lépésükzajárólmegismeriőket,azátlagember pedig elkapcsol, ha megjelennek a képernyőn. (Az érdemeik kisebbítésére irányuló szándék nélkül: bizonyosan volt némi proteszttörekvés abban a 512 825 választópolgárban, aki a két, újonnan bekerült pártra szavazott.) Ugyanakkor a rengeteg zöldfülű, a parlamentet eddig csak kívülről látott képviselővel bíró (potenciális) koalíción belüli további frakciók a törékeny többség miatt kétségeket is ébreszthetnek:ha a jobbközép koalíció alakíthat kormányt, éppen néggyeltöbbképviselőjelesz–négy pártból, mely voltaképpen hat –, mint Robert Ficónak és Ján Slotának együttvéve. A „különutasok” is négyen-négyen vannak. A Polgári Konzervatív Pártból a Híd listáján négyen jutottak be. Esetükben BugárBélasietett leszögezni,afrakció részei lesznek. Az OKS egyébként – noha eddig értelmiségi rétegpártként sosem tudott egy százalék feletti eredményt produkálni – olvasható politikai erő. Nem így a minden politikai tapasztalat híjával levő Egyszerű emberek, akik még a választás előtt jelezték, Richard Sulík pártelnök 120 pontjából kilenccel nemértenek egyet, de egyébként lojálisak lesznek a koalícióhoz. Az etikus politizálásra oly nagy hangsúlyt fektető, a Dzurindára jellemző, ravasz, „minden hájjal megkentségnek” híján levő Iveta Radičovának lesz mit csinálnia, hogy négy évig sikeresen egyben tartsa ezt a koalíciót.

 

szólj hozzá

Címkék: sas parlamenti választás iveta radicová richard sulík oks egyszerű emberek

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr52089210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása