Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2009.12.31. 06:30

Milyen volt 2009 a szlovákiai magyar blogoszférában?

Megint eltelt egy év, ideje van a számadásnak. Ha arra keressük a választ, milyen volt 2009 a szlovmagy blogoszféra számára, számottevő, a reveláció erejével ható változásról nem nagyon számolhatunk be.

Ilyenek utoljára a 2008-as esztendőt fémjelezték. Ebben az évben sikerült a bumm.sk blogrolljának köszönhetően több olvasóhoz eljuttatni tudati tartalmainkat; a 2008. június 11-én megújult Új Szó Online Integrál rovatában gyakorta ajánlott szlovmagy blogokat; ebben az évben jött létre a szlovmagy bloggerek egy csoportjának levlistája; ebben az évben tartották az első szlovmagy bloggertalálkozót,   melyet még abban az évben egy újabb követett; ebben az évben indult meg az Új Szó Szalon című értelmiségi rétegmellékletének hasábjain a Blogmustra című rovat.

2009-ben a hazai magyar blogger önszerveződés ehhez hasonló eredményeket nem tudott produkálni. A bloggerek február 15-án újabb médiumot vettek be, a vasárnap délelőtti műsorban Juhász László flogger kolléga bloggerekkel beszélgetett a stúdióban. Ilyen még nem volt. (Ha valaki beveszi az STV2 Terítéken című műsorát, akkor már minden relevánst szlovmagy helyen tematizálódott a blogkérdés.) Volt bloggertalálkozó idén is, igaz, közel egy évvel a II. után, és Méla Béla személyében erős blogger lobbista került a Pátria Rádió vezetésébe, így most már ott is van blogmustra, szombat délelőttönként.
Júniusban a Bummon volt egy blogger körkérdés, ám ez a jónak mondható kísérlet nem folytatódott, pedig havi egyet kibírna mindenki.
És decemberben magyar-magyar bloggercsúcs volt a Tátrában, melyről a magyarországi bloggerek is elismerően szóltak, ám egyes információk szerint itt elsősorban a tudatmódosító szerek fogyasztása került előtérbe... Más említésre méltó nem történt.

Felvidéki magyarság  címmel a witmet.hu amatőr meteorológiai portálhoz közeli blog indult. Az utolsó bejegyzését november 19-én publikálták.

Májusban Felvidéki Napló címmel új, a Felvidék Ma hírportálhoz közeli blog indult. A szerző eléggé rapszodikus, van, hogy egy nap hármat is ír, aztán hetekig hallgat. Az utolsó bejegyzést november 15-én publikálta.

És amilyen gyorsan indult, olyan gyorsan törlődött is a virtuális térből egy blog, melynek már a nevét sem tudom felidézni, csak az rémlik, hogy benne volt a Felvidék valamilyen formában. Gyermekágyi halála miatt nem hagyott mély nyomokat. Hasonlóra két éve volt példa, akkor a szlovakia.blog.hu holt hamvába, és ma már csak annyit tudnák mondani róla, hogy rózsaszín volt a háttere.

Tehát új, a Felvidéket sarkából kimozdító blogger nem akart betörni Dévénynél 2009-ben.

A Paraméter bloggereiről is ejtsünk pár szót. Ha azt mondjuk, Paraméter, a szlovmagyok többsége rögtön rávágja: Barak. Nincs ez másként a blogok közt sem. A portál ideológiai gurujának és résztulajdonosának blogja mellett érdekes kezdeményezés Somogyi Szilárd SaS-alelnök blogja, a Film-blog is jó, bár frissülhetne gyakrabban, de ahogy a Szélesvászon példája is mutatja, a helyi közegben, a helyi feltételekkel ez nagyon nehéz, nincs szlovákiai magyar sixx. És persze itt van a para imidzsbloggere: Bósza János. A portál következetes liberális hozzáállását prezentálhatjuk/ják rajta: a tulajdonosi struktúra valszeg a legtöbb gondolatával nem ért egyet, de lehetővé teszik, hogy a mindenhonnan kitiltott autonomista kóbor lovag legalább náluk elmondhassa a véleményét. Az érdekes könyveket is író Százdi Sztakó Zsolt blogjába érdemes még belenézni olykor. A Jarábik Balázs-féle Felvilág emlékére gyújtsunk gyertyát, utolszor július 8-án frissült, ami már igen régen volt. A Para jelenleg a 84. leglátogatottabb hazai magyar weboldal. Az itt blogolóknak ez jó esélyeket biztosítana, de innen nehéz kitörniük.

Ugyanez, megváltoztatott hangsúlyokkal elmondható a Presstige bloggereiről is.

A Körképnek volt egy jó akvizíciója, mintegy a karácsonyfa alá integrálta az egyik legrégibb szlovmagy blog szerzőjét, a szólóban viszonylag ritkán jelentkező Párkányer kollégát. Reméljük, a szinergikus hatás mindkettejüknek egészségére válik.

Több olyan kísérletről is értesülhettünk, amikor az egyes blogokon megpiszkált személyek a szerzők valódi identitásának nyomába eredtek.

Hiba lenne, ha búslakodva zárnánk az évet, hisz 2009 nem volt rossz a hazai magyar blogoszféra számára. Az év megmutatta, hogy egy blog is el tudja, érni, hogy valahova kikerüljön egy magyar felirat, ezt ötéves bloggeri tevékenységem legnagyobb sikerének tartom. A blog szó nem cseng már olyan idegenül a szlovmagy közbeszédben, s bár a "tanuló ifjúság" elsősorban egoblogozik, de majdcsak lesz valakiből polblogger. A Bumm blogroll, az Új Szó-s és a pátriás blogmustra hozzájárult, hogy a kevésbé blogközeli, vagy éppen full offline emberekhez is eljuthassanak blogos tartalmak. Ha azt mondjuk, hogy 2008 a berobbanás éve volt az önszerveződés és a külső kommunikáció szempontjából, akkor 2009 a csendes terjeszkedésé. Sok jó vagy fontos vagy hasznos poszt született.

Legyen így 2010-ben is. Ezt kívánom a szlovákiai magyar blogoszféra minden szerzőjének és olvasójának.
 

szólj hozzá

Címkék: blogok blog blogger blogszféra

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr421633744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása