Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2009.09.09. 06:55

Egy könyvet és egy kólát

Autóbusz-állomás Pozsonyban. Szocializmus, szürkeség, szögletesség, rondaság. (Egyszer egy laptársunk meg is írta, hogy akár busszal, akár vonattal érkezik az idegen, ocsmány környezetbe csobban, a reptéren meg leveszik a hiénák.) Felbecsülhetetlen embertömeg cserélődik itt naponta. Az 5-8 óra közötti sávban szinte percenként állnak meg a buszok, kiokádva magukból a bolygóvárosokból, vagy éppen távolról a fővárosba hajtani jött éhes proletárt, aki átsuhan a csarnokon, s gyalog, vagy tömegközlekedéssel folytatja útját.

Annyira logikus, hogy itt (meg a bevásárlóközpontokban) és nem a könyvesboltok arisztokratikus magányában van esély egy-egy könyvet rásózni az emberre. Már aki olvas még mai világunkban. (Ajánlott viselet: Tomcat Én még olvasok pólója.) Bár kedves Mihály, ha maga olykor még forog kerepesi sírjában, ne tegye, a világ biztos ment elébb a könyvek által.

Nem tudom, mióta áll ott, én tegnap figyeltem fel a könyvautomatára - vagy a bankomat szóképzést követve a könyvomatára. Egy üdítős és egy narancsléfacsarós automata között áll.

Elképzelem a kitételt követő napon az emberek megdöbbenését:
- Józsi, hozz egy kólát!
- Nincsen, csak Všetko alebo nič!
- Mondtam, hogy ne füvezz annyit vazze!

Egy könyv ára 6 euró automatából vásárolva, de a kedves antikvárius bácsi nem jön oda, hogy Jó napot, Lashee úr, a múltkor behoztak egy könyvet, félreraktam, mert az hiszem, magát érdekelné. Ilyen utoljára az egyetemi tanulmányaimnak otthont adó délmagyarországi nagyvárosban volt. Steiner néni se mondja a maga brutkó életéhez képest derűs életvidámsággal, hogy megint kihalt egy pozsonyi magyar, és a gyerekei 1 az 1-ben eladták a könyvtárát.
Nem. Csak az van, amit a polcon látunk.

És tény, hogy nem a Bűn és bűnhődés próbálja leszorítani a polcról Heidegger Lét és időjét, na de egy autóbusz-állomáson ne várjunk csodákat.

Remélem, a könyvomata még soká ellesz az üdítős és a narancsfacsaró között, s idővel akadnak társai a város más pontján is. S ha pedig Szigeti, Győry, netán Dobos vagy Bödők könyvesguruk is fantáziát látnának egy ilyenben, és a szlovmagy településeken is lennének ilyenek, magyar könyvekkel, az meg már túl szép lenne ahhoz, hogy igaz legyen.
 

szólj hozzá

Címkék: könyv könyvautomata

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr401370316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása