Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2009.07.10. 15:15

Más blogok a nyelvtörvényről

A Szentlélek eljött Nagyszombatba, százhúsz személyt megbüntettek
Időgéppel írt bejegyzés
A Szentlélek Pünkösd alkalmából több, mint kétezer év után ismét eltelítette egy kis közösség tagjait. Balszerencsére, minderre pont a Nagyszombati Városi Ünnepségek nyitórendezvénye alkalmából került sor, ráadásul egy nyelvőr is a helyszínen tartózkodott, igaz, szabadidejében. A résztvevőket fejenként száz euróra büntették meg, mivel nem tartották be a nyelvtörvény előírásait.
A helyszíni tudósítók így látták az eseményt:
A teljes bejegyzés a Szótlan szemtanú blogban olvasható.

Üveges tótok
Csattanós válasz lenne a most elfogadott szlovák nyelvtörvényre, ha Magyarországon új elvek szerint közelítenénk a nyelvhasználat problémájához. Mondjuk, úgy tennénk, mintha nem idióta hülyegyerekek gyülekezete volna hazánk, hanem olyasféle emberek közössége, akik jót akarnak maguknak is, meg másoknak is.
Mondjuk, félre tehetnénk a nemzethalál szörnyű rémképét, és alkothatnánk olyasféle szabályokat, amelyek nincsenek tekintettel a múlt századokból itt maradt nemzetállami baromságra. Esetleg szembe nézhetnénk azzal, hogy a nemzeti öntömjén ma már nem pusztán anakronisztikus, de egyenesen káros: ártalmára van az embereknek.
A teljes bejegyzés a Boldogok a sajtkészítők blogban olvasható.

 

A szlovák nyelvtörvény nemhogy csorbítja, de egyenesen bővíti a kisebbségi jogokat, legalábbis a szlovák külügyminiszter szerint. Hogy konkrétan mire gondol, azt a szlovák politikus nem mondta meg. A magyar politika szerint viszont súlyosan diszkriminatív a nyelvtörvény, ami a két ország közötti alapszerződéssel és az uniós normákkal is ellentétes.
A teljes bejegyzés az Euro-Mediterrán Közösség blogon olvasható.

 

Hír 2018-ból
Majdnem napra pontosan 9 évvel a szlovák nyelvtörvény bevezetése után tegnap a Nagy Szlovák Állam hadserege felsorakozott a most még meglévő szlovák-magyar határvonalon. Követeléseik között nemcsak a Győr-Budapest-Miskolc vonal teljes kiürítése szerepel, de sajnos ma már kérdéses, hogy hazánkban használhatjuk-e továbbra is a magyar nyelvet. A magát Felszabadító Hadvezérnek nevező Jan Slota 1 hónapja juttatta el diktátumát a magyar kormánynak, melyben a fent említett területi követelésken felül a megmaradó csonkábbnál is csonkább Magyarország közhivatalaiban a szlovák lenne a kötelező nyelv. Az EU - Magyarország sokadszori nyomására - továbbra is keresi azokat a jogi passzusokat, amelyek értelmében Szlovákia nemzetközi jogot sért e követeléseivel.
A teljes bejegyzés a Mindenes blogban olvasható.

 

5000 euró egy bazdmegért - Ilyen szomszéd pedig nincs V.
Kedden a szlovák parlament elfogadta az új nyelvtörvényt, amelynek értelmében 5000 euróra is büntethető az, aki nyelvbűnt követ el. Ilyen például az, ha egy hivatalban a magyar ügyfél magyarul szól a magyar ügyintézőhöz. A jelen lévő 136 képviselőből 79 támogatta a jogszabályt, amelynek értelmében többek között külön minisztériumi osztály csap majd le a nyelvbűnözőkre. Külön nyelvrendőrség felállítása egyelőre nincs napirenden, bár a ká-európai hagyományoknak megfelelően nyilván akad elég besúgó, spicli, informátor és lakossági kapcsolat, aki gondoskodik majd a törvény betartatásáról.
A teljes bejegyzés a Reakció blogban olvasható.

 

Csáky: küzdeni fogunk a magyar nyelvért
Kizárólag magyar nyelvtörőkkel kommunikál ezentúl a Magyar Koalíció Pártja Szlovákiában. A döntésre azért került sor, mert a szlovák parlament kedden jóváhagyta azt az államnyelvtörvényt módosító javaslatot, amely az MKP szerint korlátozza a kisebbségek anyanyelvhasználati jogait.(„Öcsi fogja Csöpi csöcsét” - vélte a szlovák helyzetről az MKP elnöke)
A törvény értelmében a jövőben pénzbírsággal is lehet büntetni a hivatali kisebbségi nyelvhasználatot olyan településeken, ahol a kisebbség aránya 20 százalék alatt van, az ez ellen vétők akár ötezer eurós bírságot is kaphatnak.
A teljes bejegyzés a Shitbreaker blogban olvasható.

 

A szlovák államnyelvtörvény és a magyar külügy
Ha mi csináljuk meg, már lerohanták volna tankokkal Budapestet, ebben biztos vagyok...
Kedden a szlovák parlament elfogadta a nyelvtörvény módosítását (a 150 fős összlétszámból 136-an voltak jelen, 79-en támogatták a módosítást), amely szeptembertől lép életbe.
Marek Maďarič, a kulturális tárca vezetője kijelentette, az eddig is érvényben levő nyelvtörvény az elfogadott jogszabállyal, most már érvényesíthető lesz. Kijelentette, a törvény kizárólag az intézményekre vonatkozik, vagyis egyének bírságolása helytelen nyelvhasználat miatt nem jön számításba.
A teljes bejegyzés az Awake blogban olvasható.

 

Censura madarsko.
Hogy ennek mi értelme van, azt csak a legnagyobb Slota-fanek tudnák hitelt érdemlően megmagyarázni, még azok után is, hogy mesterük bebizonyította a nagyközönségnek immár sokadszor, hogy milyen egy XXI. századi felvilágosult szlovák politikus őszinte pillanataiban. Ilyen emberek akarata mentén formálta azt a nyelvtörvényt a szlovák parlament, amit most ratifikáltak, s amely nagyban korlátozza az északi szomszéddal bármilyen külpolitikai együttműködés lehetőségét.
A teljes bejegyzés a Plüss taxi blogban olvasható.

 

Szlovákia újabb kísérlete a magyarság kiirtására
A délelőtti órákban a 150 tagú szlovák parlament 79 szavazattal elfogadta a kulturális minisztérium által előterjesztett, az államnyelv használatáról szóló törvény módosító javaslatát. A köznyelvben nyelvtörvényként rögzült jogszabály sok vitát váltott ki, egyebek közt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is kritizálta miatta Szlovákiát. A módosítás szerint a közalkalmazottak, így az orvosok sem, nem használhatják a kisebbség nyelvét (így a magyart sem) kivéve ha a település lakosságának 20% kisebbség. Képzeljük el, hogy egy magyar származású orvos és egy magyar kisebbségű beteg nem beszélhetnek egymással magyarul, csak szlovákul és nem babra megy a játék hiszen a szabálysértésért 5000(!!!) euró is kiszabható büntetésként. A módosítás továbbá szigorítja a magyar anyanyelvű szlovákiai iskolákban a nyelvhasználatot, pl az összes magyarul fogalmazott írásban mellé szlovákul is le kell jegyezni a mondatokat.
A teljes bejegyzés a Digitus medius blogban olvasható.

 

Szlovákia a középkorban
2009. június 30., Európai Unió. Szlovákiában elfogadták a nyelvtörvényt. Eszerint ha egy ötezer fős településen 999 magyar él, és az egyik bemegy valamely hivatalba elintézni valamit, ahol a magyar szomszédja magyarul teszi fel neki a kérdést, hogy mit szeretne, akkor akár 5000 eurós (másfél millió forintnál leheletnyivel kevesebb) bírságot is ráverhetnek ezért. A törvény előír mást is: szlovák nyelvi vizsga kötelező az államigazgatási dolgozóknak, tanároknak és az újságíróknak is.
A teljes bejegyzés a Sheenard mondja blogban olvasható.

Együtt, nyakig a mélynemzeti fekáliában…
Nem kizárt, sőt, hogy bizonyos olvasóim jelképesen megint megköveznek, akár le is köpködnek majd itt, de meggyőződésem: a szlovák parlamentben szigorított államnyelvtörvény, ha mégoly tetten érhető is a sunyi, szlovákiai magyarokra kihegyezett asszimilációs szándék, nem elsősorban a szlovákiai magyarok ellen irányul, hanem mindenekelőtt a demokrácia fundamentumait bolygatja meg. Nevezetesen az akadémiai függetlenségbe barmoltak bele vele! A szlovák nyelv ápolásának, úgymond, tisztasága megőrzésének jogától ugyanis nem másokat, mint a Szlovák Tudományos Akadémia nyelvtudósait fosztották meg.
A teljes bejegyzés Barak László blogjában olvasható.

Hülyék vagyunk?
Olvasom a sme.sk-n a hozzászólók véleményét a nyelvtörvény elfogadásával kapcsolatban, s elkezdek azon gondolkodni, vajon hány évesek a gondolkodók, akik megnyilvánulnak. Minden második megnyilvánuló ugyanis azzal van elfoglalva, hogy a kiegyezést követően milyen elnyomó politikát folytattak a magyarok a szlovákok ellen, s így a magyar kisebbség most megérdemli, hogy szigorú törvényekkel regulázzák. Kezdem azt hinni, hogy megvalósult H.G. Wells sci-fije, és az időgép visszarepített 120 évet. A bosszú lenne a demokráciában a politika alapja? Érdekes, én nem így gondolom.
A teljes bejegyzés a Philosophus naplója blogban olvasható.

 

A szlovák történelemkönyvekről
Az új szlovák nyelvtörvény kapcsán kérdezném meg kedves olvasóinkat, hogy....
-Ismeritek a szlovák történelmet?
-Nem.
-Nem? Oké, átküldöm SMS-ben.
További részletek a Városi hősök - aszfalt dzsungel blogban.

 

Elfogadták a nyelvtörvényt
Én békés ember vagyok, így csak 1-1 dolgot üzenek a szlovákiai magyaroknak és a szlovák politikusoknak.
Magyarok! Szarjatok a törvényre! A szlovák politikusok meg utána kinyalhatják a nyelvükkel. :D
Egy veszedelmes elme naplója

szólj hozzá

Címkék: nyelvtörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr261238657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása