Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2009.05.17. 14:42

Vigyázó szemünket Rozsnyóra vessük

Az egykori bányavárosban, Rozsnyón a Magyar Koalíció Pártja sorsának további alakulása a tét. Eredetileg csak egy mezei országostanács-ülés lett volna, 12 egy tucat. De nem így lett.

Tartok tőle azonban, hogy ez egyre kevesebb embert érdekel, ami szomorú, mivel parlamenti érdekképviseletünk a tét, Brüsszelben és Pozsonyban egyaránt. Visszatekintve a (cseh)szlovákiai magyarság kilenc évtizedes történetére azt kell látnunk, a legjobb szlovák párt sem képviseli oly mértékben a magyarok érdekeit, mint egy esetlegesen gyengécske magyar. Tudják ezt a választók, akik vélhetően nem a pártprogram miatt szavaznak az MKP-ra, egyrészt mert  pártprogramokat nagyon kevesen olvasnak, másrészt mert nincs is olyan; és tudja ezt a párt is. A parlamenti matematika szempontjából mindegy, hogy a választópolgár szívből jövő szeretetből, meggyőződésből, számításból vagy tehetetlenségből adja-e a voksát a pártra, a lényeg, hogy adja.

A külső szemlélőt azonban a párt jó ideje egy felbolydult méhkasra emlékezteti, a híradások a folyamatos fuck upról szólnak, és a párt eddig nem találta meg a módját, hogy a forrongó helyzetet sikeresen "lekommunikálja". Persze, lelkiismeretes bogarászással, aprómunkával összerakhatók a mozaik darabjai, de egy párt nem várhatja el egy szlovákiai magyar fejőnőtől, tanítótól, hegesztőtől, vasutastól, nehézbúvártól, szociális munkástól - szóval attól az átlagos választópolgártól, akit minden politikai erő térden állva szeret négyévente -, hogy ezt megtegye. Pedig újság, rádió, tévécsatorna, hírügynökség van akármennyi. Ehelyett a pártjéghegy csúcsán ülők a lehető legrosszabb megoldást választották: gőgös hallgatásba burkolóztak. A szakadárok és a pártvezetés által verbálisan egyaránt deklarált hírzárlat ellenére azonban egész héten tele volt a sajtó mindkét oldal nyilatkozatával. Eleinte még komolykodón titkolózva, utóbb már teljesen nyíltan üzengettek az urak, a hírzárlat ellenére. Ami lehet akár vicces, akár szánalmas, a rendpártiak meg Rózsa Sándorként vonhatják össze a szemöldöküket e nyilván célzatos fegyelmezetlenség láttán, de a választópolgár szempontjából pozitív, ugyanis egy pártnak, egy családtól vagy golfklubtól eltérően nincsenek belügyei. Ha a szavazatommal fizetek egy termékért, tudni akarom, hogyan működik.

A 2007 márciusa óta hol burkoltan, hol nyíltan, hol még annál is nyíltabban folyó kakaskodás - igaz, csak tyúkudvari - csatazajában elveszik a lényeg: mi lesz a szlovákiai magyar átlagemberekkel, akiket elvben képviselni kellene, s akik magasról tesznek a kakasok egyéni ambícióira. Vajon ezzel fognak-e foglalkozni a bányavárosban, vagy a diskurzus megmarad ama bizonyos bányászbéka feneke alatt?

***

Ezt még pénteken írtam, csak nem volt időm felrakni. Azóta ismertek az eredmények, pl. itt, de más portálokon is.

1 hozzászólás

Címkék: mkp

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr571285536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haereticus · http://felvidekinaplo.blog.hu/ 2009.05.17. 20:07:46

Azzal maximálisan egyetértek veled, hogy ebben az egész cirkuszban épp a lényeg veszik el: a felvidéki magyarság dolgával való foglalatoskodás... Én sokáig maximálisan annak voltam a hive, hogy az erős, egységes magyar érdekképviselet elsőrangú, mindenek felett álló ügy. És ez most is igy lenne, csakhogy itt már olyan erjedésnek indultak a belső konfliktusok, hogy sebészi beavatkozásra van alighanem szükség. És meg kell tisztulni, mert ha továbbra is tologatják maguk előtt a megoldatlan konfliktusokat, akkor végső soron azt mi, felvidéki magyarok fogjuk megszivni...
süti beállítások módosítása