Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2008.10.31. 20:44

Ján Slota elemében, a többiek vígan kontráztak - parlamenti hogyvolt

A mai napon ítélkezett a Magyar Koalíció Pártja felett a szlovák parlament. Ez az egész csak üres erőfitogtatás, izmozás, ha kedden el is fogadják a határozatukat, annak a hatásfoka kb. annyi, mint – Vonneguttal szólva - szúnyogfingé a szélfúvásban. De kommunikációs szempontból nem volt utolsó. Tele voltak vele a híradók és a hírportálok. Hétfőn, mikor az ünnep miatt legközelebb megjelennek a lapok, már kicsit szakálas lesz, így talán mérsékelten fogják ragozni. Írjuk meg a mai nap hogyvoltját.

Mintegy 50 képviselő, tehát a törvényhozás megközelítőleg harmada hallgatja Dušan Čaplovič miniszterelnök-helyettes jelentését a Magyar Koalíció Pártja parlamenti képviselőinek részvételéről a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán. Az ülésteremből hiányoznak a HZDS és az MKP képviselői. a KDH-sok közül is csak páran vannak ott. Čaplovič a rendelkezésére álló dokumentumok alapján kijelentette, hogy a KMKF a magyar külpolitika része.

Részvételükkel a Magyar Koalíció Pártjának képviselői így közreműködnek a magyar külpolitika alakításában. "Ez már kicsit erős a szlovák törvényhozás, és minden lojálisan gondolkodó állampolgár számára" - mondta. A kormányfő-helyettes szerint a KMKF komoly nemzetközi problémát jelent, mivel beavatkozik más, szuverén államok belpolitikájába.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt szélsőséges nézeteiről ismert elnöke hosszú felszólalásban fejtette ki véleményét a Magyar Koalíció Pártja parlamenti képviselőinek részvételéről a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán. Közben "átvette" a teljes magyar történelmet, és összevetette a szlovákiai magyar és a magyarországi szlovák kisebbség helyzetét. A politikus újabb információval nem rukkolt elő, csupán megismételte azokat a nyelvi paneleket, amelyeket előszeretettel alkalmaz.

Beszélt a kis háborúról, amelynek során a magyarok "alattomosan" hátba támadták az egy hete elismert Csehszlovákiát, felemlegette a csernovai tragédiát, a szlovák nemzetiségű magyar zászló alatt harcoló katonák lemészárlását a frontokon, valamint az általa gyakran emlegetett magyar tömeggyilkosságokat is.

Slota hangsúlyozta, úgy kell a szlovákiai kormányzatnak a magyar kisebbséghez viszonyulnia, ahogy a magyar kormányzat viszonyul a szlovák kisebbséghez, mert így igazságos. Slota szerint így a szlovákiai magyar iskolákban szlovákul kellene oktatni, és heti négy órában tanulhatnák a magyart, mint idegen nyelvet a nebulók.

"Miért vannak olyan kis szerkesztőségei a magyarországi szlovák lapoknak, és azok is olyan gyengén vannak felszerelve? Hány alkalmazottja van az Új Szónak? Hány szerkesztője van a magyar adásnak?" - tette fel a kérdést Slota. Arról azonban megfeledkezett, mikor a szlovákiai magyar napilapot összemosta a törvényileg szavatolt közszolgálati magyar műsorral, hogy az Új Szót nem a szlovák kormányzat tartja fenn.

A politikus kitért arra is, hogy minden szlovákok lakta magyarországi településen fel kellett állítani valamilyen magyar vonatkozású szobrot, míg Pereden vagy Komáromban nem tudták elérni az ottani szlovákok, hogy felállíthassák szobraikat, "mert a magyar kisebbség nem engedte meg nekik". "Komárom magyar polgármestere, Tibor Bastrnák az idézőjelben saját földjéből egy darabot sem adna arra, hogy a keresztény Európa patrónusainak szobrát felállítsák" - mondta, miközben tételesen felsorolta, hogy melyik magyar faluban és városban milyen szobor áll, a rozsnyói Kossuth-szobor kapcsán a nemzet gyilkosáról beszélt. Megemlítette, hogy ahol nincs Kossuth- vagy Árpád-szobor, ott legalább egy turul van. Papagájozás és kócos asszonyozás ezúttal nem volt. Slota szemmel láthatóan józanul jelent meg az ülésteremben.

Az MKP eredetileg 10.30-ra hirdetett meg sajtótájékoztatót, de majd' 1 órát csúsztak. A veretes Slota-beszéd végét várták.

"Az MKP nyitott az intelligens párbeszédre, de elutasítja azt a vádaskodást, ami ma a parlamentben zajlott - mondta Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke. - Bebizonyosodott: jó döntés volt nem részt venni ebben a bohózatban." Az MKP elutasítja Dušan Čaplovič, és a többi felszólaló által megütött agresszív hangnemet, ahogy a nyilatkozatot is, melyet az MKP-s képviselők KMKF-en való részvételéről készül elfogadni a törvényhozás, véleményük szerint ugyanis ez tartalmilag és formailag egyaránt rossz.

Az MKP összevetette, milyen testületek keretében foglalkozik a két állam a kisebbségeivel, és kiemelte, hogy a határon túli szlovákoknak is van állandó konferenciájuk.
Csáky Pál hangsúlyozta, Spanyolország, Nagy-Britannia, Franciaország, Lengyelország, Horvátország, Románia is intézményesített formában foglalkozik a határon kívül élő nemzettársaival. A pártelnök szerint a hisztériakeltés helyett tárgyalásokra van szükség.

A magyar politikus egy mondat erejéig reagált Ján Slota emotív, bár tartalmi tévedésektől nem mentes felszólalására is. "Sajnálom, hogy az első világháború után 200 ezres lélekszámú magyarországi szlovákság létszáma drasztikusan lecsökkent, de azt a lakosságcsere tizedelte meg" - mondta.

A Magyar Koalíció Pártja elutasítja a Čaplovič-jelentést, és ellenzi az előkészített parlamenti határozatot is - mondta Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője. A frakcióvezető hangsúlyozta, sem törvényt, sem alkotmányt nem sértettek a magyar politikusok a Kárpát-medencei Magyar Képviselők fórumán való részvételükkel. Kiemelte: Szlovákia az MKP kormánytagsága idején lépett be a NATO-ba és az Európai Unióba, és "az MKP mind a 20 képviselője megszavazta az alkotmányt."

Ha a házelnöknek vagy a miniszterelnök-helyettesnek gondja van a KMKF-fel, egyeztessen magyar partnereivel, tette hozzá Bordos, aki szerint a mai színházra nem került volna sor, ha nem ilyen a kormánykoalíció.

Ennyit tehát a parlamenti bohózatról. Egyezzünk meg abban, hogy mindenki oda megy, ahova akar, és ezért nem kell őt cseszegetni. Teljesen abszurd, hogy egy legitim politikai tömörülésen való részvételt próbálnak számon kérni rajtuk.


szólj hozzá

Címkék: parlament mkp ján slota sns magyar koalíció pártja szlovák nemzeti párt

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr861285336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása