Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2008.09.27. 12:00

A büszke slovenskoi kisebbség

Párom szülei nemrég érkeztek haza Rumunskoból. Korondon is jártak, s az ott vásárolt kis köcsögöket (és itt most valóban a fazekasipari termékekre gondolunk) a Krónika című napilap szeptember 15-i kiadásába csomagolták, hogy nagyobb valószínűséggel éljék túl a 800 kilométeres utat.

Mivel csak budapesti könyvtárazásaim során van módom látni ezt az újságot, kihajtogattam méltatlan helyzetéből, és átböngésztem. A Karpatská kotlinai Magyar Képviselők Fórumáról számoltak be benne. De arról egy büdös szót nem olvastam a gyűrött lapokon, hogy Rumunsko miniszterelnök-helyettesének jelentést kellene készíteni arról, mit csináltak ott az RMDSZ képviselői, s azt a bukurešti parlament elé tárni. Nem így e hazában, ahol Dušan Čaplovič kisebbségekért is felelős miniszterelnök-helyettes a T. Ház felhatalmazását a háta mögött tudva már jelezte, személyesen utazik Budapešťre, hogy helyben tájékozódjon a magyarok ez újabb hitszegéséről. A román ezek szerint egy toleráns nép? Az mindenesetre példátlan, hogy 2008-ban emberek egy bizonyos csoportja megpróbálná megszabni emberek egy másik bizonyos csoportjának, hogy hova mehetnek, és kivel találkozhatnak.

A számonkérő kezdeményezés – és itt felrémlik tanulmányaimból a Nemzeti Számonkérő Szék, mely fasiszta intézmény volt, de a párhuzam megvonásától természetesen eltekintünk, hisz már precedens is van rá, hogy ezt a szót jelzős szerkezet formájában alkalmazni, ahol jelzett szóként a Szlovák Nemzeti Párt társul hozzá, egymillió koronába (33 193 euró) kerül – szellemi atyja, a žilinai Ján Slota a héten megint beleböfögött a médiatérbe. A Joj kereskedelmi televízió De Facto című műsorában leugatta Daniel Krajcert és vitapartnerét, Juraj Liškát – gondolom, Slotával vitázni senkinek nem túl nagy öröm –, a vita csaknem szó szerinti átiratban körberepülte a magyar(országi) sajtót, így azok is beható módon ismerhetik, akik az egyébként érdekes adás időpontjában – nemzetiségre való tekintet nélkül – inkább a szex nevű apolitikus tevékenységet gyakorolják – nagyon helyesen! Ezért csak két átütő, ércnél maradandóbb érvet emelnénk ki belőle. Az MKP képviselőinek a Karpatská kotlinai Magyar Képviselők Fórumán való részvételről Liška másként vélekedett, mint ő, mire Slota azt mondta: „Akkor te talán félig magyar vagy”. Ja, mert ez magyaráz minden hülyeséget. Amikor pedig arról volt szó, mennyire borzasztó, hogy Južné Slovensko szívében, Dunajská Stredán magyarul szólnak a boltban a vevőhöz, és Liškát ez nem zavarta annyira, mint Slotát, a nemzeti vezető ezt annak tulajdonította, hogy „nyilván meg tudja értetni magát mongolul”. Nem lehet nem észrevenni, hogy itt nem egy olykor félrészeg (vagy tán egészen az) tapló böfögéseiről van szó, hanem egy nagyon is tudatosan felépített nemzeti marketingstratégiáról, melynek célja, hogy a termékre – a nacionalizmusra – fogékony vásárló igényeit minél teljesebb mértékben elégítse ki.

A stratégiának kulturális és gazdasági vetületei is vannak. Ez utóbbiról bratislavai sajtótájékoztatóján beszélt Berényi József, az MKP alelnöke, ez pedig a magyar vidék kiéheztetése: az SNS által felügyelt régiófejlesztési tárca csak 19 projektnek adott támogatást Južné Slovenskoból. Nyilván itt nem tudnak pályázatot írni a népek.

A másik arculköpés pedig tankönyvfronton érkezett. A földrajzi neveket – egy nem ide vonatkozó törvényre hivatkozva – államnyelven tüntették fel a negyedike nebulók Honismeret tankönyvében.

A magyarellenes hangulatkeltés a harmadik legmagasabb helyről is folyik. Robert Fico miniszterelnök ezen a héten kétszer tett utalást arra, hogy ezek a gonosz magyarok visszaélnek a hatalmukkal, csak hogy az ő kormányát buzerálhassák. Először a Pravdának szólt be – kettő az egyben, kap a sajtó is, meg a magyarok is –, hogy a lap kormányellenes hangvétele mögött a magyar tulajdonosok állnak. Másodszor pedig Soros Györgyöt állította a Fair-play Szövetség mögé, mely szóvá tette, hogy a párt a piaci ár tizedéért bérli Bratislava Ružinov városrészében levő irodáit. Régi, zsigeri buta sztereotípiákra próbált rájátszani Fico, melyek szerint ha rossz a szlovákoknak, amögött csak a magyarok állhatnak.

Ehhez képest a szlovákiai magyarok 70,6 százaléka büszke rá, hogy Slovensko állampolgára. Különös…
szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr881285301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása