Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2007.03.01. 11:20

Az üzembentartási díjról

Törvényelőkészítési hevületében valószínűleg a Smerhez már sokszor kötött energiaipari lobbi motiválhatta Marek Madarič kulturális minisztert. A legerősebb kormánypártnak a miniszterelnökre nagy hatással bíró szürke eminenciása (legalábbis Dušan Čaplovič szerint, aki ugyanennek a pártnak az alelnöke, tehát vélhetően információi pontosak) ugyanis egy olyan törvényjavaslat munkaverzióját juttatta el a közszolgálati médiumokhoz, melyben az áll, hogy akinek az ingatlanjába be van vezetve az elektromos áram, az bizony fizesse a tévé- és rádió-üzembentartási díjat is.

 

 

Igen, így még František Mikloško kereszténydemokrata parlamenti képviselő is kénytelen volna havonta lecoltolni a tervezet szerint 140 koronás díjat, melyből 65%-ot az STV, 35%-ot a közszolgálati rádió kapna, holott a honatyának – ez köztudott – nincs is tévéje. A közrádió a nemrégiben bekövetkezett műsorstruktúra-váltást a „Ha mindenki fizet érte, mindenkihez kell, hogy szóljon” szlogennel harangozta be. De mit tegyen, aki nem hallgatja a közrádiót, és nem nézi a köztévét?

 

 

Különben is, az üzembentartási díj – voltaképpen adó, mert kötelezően fizetjük, s ha nem, akkor jönnek a behajtók: a közrádió, ahogy azt nemrégiben láthattuk, akár milliókat is kérhet tőlünk egy hajdan befizetetlen húszas miatt – eleve igazságtalan teher a lakosságon, mert ha az államnak kellenek közmédiumok, akkor tartsa fenn őket, amiből akarja, Nagy-Britanniában ez a modell egész jól működik. A szlovákiai magyar kisebbséggel szemben pedig duplán igazságtalan ez az adófajta, ugyanis többségük nem nézi, nem hallgatja a közmédiumokat. A medialne.sk médiaelemző portál naponta közzétett nézettségi adatai szerint a lakosság 8 százaléka magyar tévécsatornákat néz. Ez a nyolc százalék nyilván nem a szlovákok köréből verbuválódik… Miért fizessenek egy olyan szolgáltatásért, melyet nem használnak ki?

 

A kulturális miniszter által beterjesztendő törvényjavaslat elől annak törvényerőre emelkedése esetén csak akkor menekülhetnénk meg, ha kiköttetnénk lakásunkból az áramot, vagy – honfoglaló eleink mintájára – jurtákba költöznénk. Nyilván 140 korona nem ér ennyit. Így legfeljebb abban reménykedhetünk, hogy a tervezet „visszapattan” a parlamentről, vagy az elnök nem írja alá, s így az – e sorok írója szerint jelenleg is igazságtalan – helyzet a jelenleginél nem fordul még rosszabbra.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr311285046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása