Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2006.04.21. 13:15

Újabb "tömeggyilkos" rács mögött.

Henrich Masár már életfogytot kapott a kerülti bíróságtól, de fellebbezett, így az LFB-nek kellett dönteni. Ma döntöttek. Masár pályafutása, ahogy az Új Szó c. szlovákiai magyar napilap tudósított róla. Az ügy még 2003-ban kezdődött.

Erzsébetkápolna (Kaplná). Túszdráma játszódott le a Szenei járásban levő községben. Három embert ejtett foglyul a különösen veszélyes, kábítószerfüggő Henrich Masár, aki július 9-én és 12-én két idős aszszonyt gyilkolt meg Nagyszombatban és Galgócon, tegnap pedig a Galántai járásban levő Vágán egy idós férfit - aki korábban felvette autójába - lőtt agyon hidegvérrel, majd az áldozat gépkocsijával elmenekült. Nagyszombatban figyelt fel rá egy rendőrjárőr, és akkor kezdődött az autós üldözés. A rendőrség már az országosan körözött Masár nyomában volt, amikor a férfi utolsó áldozatának Peugeot típusú autójával 17 óra körül Erzsébetkápolnára ért. Ott - amikor nekihajtott egy tehergépkocsinak - kiugrott a Peugeot-ból, és egy közeli házban barikádozta el magát. Az egyik túszt Masár 19 órakor engedte el, a másikat valamivel később. Lapzártáig nem ért véget a túszdráma.


Vága. Henrich Masár szerdán délután a Vágsellye melletti település közelében követte el harmadik gyilkosságát, azt a férfit lőtte le, aki korábban felvette 307-es Peugeot-jába. A rendőrségtől tegnap nem sikerült megtudnunk, ki volt az áldozat, a helyszínre érkező orvosszakértő szerint 50 év körüli lehetett. Vágán csak annyit sikerült kiderítenünk, hogy az áldozat nem helybeli volt. A tettes kidobta őt a gépkocsiból, majd Nagyszombat felé menekült, végül Kápolnán ejtett túszokat. "Nem akarok én mondani semmit, hiszen az életemmel játszanék" - zárkózott el a beszélgetés elől az a vágai férfi, aki fültanúja volt a falu határában történt gyilkosságnak. Neve elhallgatását kérte, és annyit elmondott, hogy a Vág töltése mögül hallott két lövést öt óra körül. A töltésről már csak azt látta, hogy egy autó elszáguld a falu irányába, a mezei úton pedig egy holttest feküdt. A nagy vérfolt és a lejtős úton hosszan lecsorgó vér nyoma még tegnap délben is jól látszott a füvön. "Nem tudom, hogyan nézett ki az az ember, messziről láttam, világos nadrág és kék ing volt rajta. Rögtön szaladtam a házba, hívtam a rendőröket, de alig tudtam tárcsázni" - mondta a még mindig feldúlt férfi. A galántai járási rendőrkapitányságon ígéretet kaptunk, hogy ma bővebb információkkal szolgálnak. A vágai községi hivatalban csak azt a választ kaptuk, hogy annyit tudnak, amit az Új Szó-ban olvastak, de az áldozat biztosan nem vágai volt.

A rendőrség stratégiai fekvése miatt a templomban ütötte fel főhadiszállását, miközben a helybeli lelkész idegesen járkált fel alá, és azt hajtogatta: Csak ne cigizzenek bent, csak ne cigizzenek. Masár egy templomhoz közeli házba menekült be, miután egy kamionnal ütközött a faluban. A rendőrök már Nagyszombattól hajszolták, előtte pedig Vágán követett el hidegvérrel gyilkosságot. Hét óra tájt engedte el első túszát, addigra már teljesen ellepték a falut a rendőrök, kommandósok, mentősök és a tévéstábok. A tettes két dolgot követelt, egy adag kábítószert, valamint, hogy a rendőrök hozzák el barátnőjét. Ez utóbbit megkapta. Miután a lány bement a házba, fokozatosan elengedte összes túszát. Mivel a házban rádió és televízió is volt, a rendkívüli híradásokból értesülhetett arról, hogy a kommandósok rátörni készülnek, holott a vele tárgyaló rendőrök éppen ennek ellenkezőjét bizonygatták neki. Jaroslav Spišiak, az országos rendőrfőkapitány helyettese pedig a helyszínen kérte meg a sajtó munkatársait, hogy a tudósításokkal várjanak az akció befejezéséig. Erre 10 óra után tíz perccel került sor, három dörrenést lehetett hallani, Spišiak pedig ismét az újságírók elé állt. "Mit mondhatnék maguknak? Pontosan úgy zajlott le az akció, ahogy elterveztük" - mondta. Csak Masár sebesült meg, egy mesterlövész átlőtte a szájüregét, a célzás azért sem volt egyszerű, mert élő pajzsnak használva magához szíjazta barátnőjét. A rendőrök ezután lassan elhagyták a templomban kialakított főhadiszállást, a pap pedig ellenőrizhette, vajon rágyújtottak-e odabent. Masár tegnap nem tett vallomást, a nyomozók egyelőre a Vágán elkövetett gyilkosság miatt emeltek ellene vádat, ám ezt várhatóan a napokban kibővítik. A tettes ugyanis alaposan gyanúsítható egy nagyszombati és egy galgóci idős aszszony megölésével is, ezeket a bűncselekményeket július 9-én illetve 12-én követte el. Masár barátnőjét is őrizetbe vették, a vizsgálótiszt dönt arról, hogy csupán tanúként, vagy bűntársként szerepel-e majd az ügyben.

"Annyian voltak, és nem bírták lelőni?"

Kápolna. "Mire volt jó ez a nagy felhajtás, ha élve maradt. Annyi rendőr, annyi kommandós, és nem bírták lelőni" - méltatlankodott egy falubeli, Rovenskiék szomszédja, akiknek házába Masár bemenekült. A balszerencsés család kezdheti háza átalakítását, a többórás túszdráma és a kommandósok rajtaütése nyomán lakhatatlanná vált. Rovenskiék érthetően még tegnap is szinte sokkos állapotban voltak, a túszok között egy 16 éves fiú és lány is volt.


Nagyszombat/Vága. Egy 49 éves szenci lakos volt az a férfi, akit Henrich Masár, a rendőrség által szerdán este a Szenc melletti Erzsébetkápolnán elfogott többszörös gyilkos ölt meg aznap délután a Galántai járásban levő Vága közelében. A nagyszombati kerületi rendőrkapitányság szóvivőjétől megtudtuk: a szenci férfi egy vállalat alkalmazottjaként használta azt a nagyszombati rendszámú Peugeot 307-es gépkocsit, amelyet a gyilkos valószínűleg autóstopposként állított meg Vága közelében. A nyomozás eddigi eredményei szerint Masár az autóban lőtte fejbe áldozatát, aztán pedig kidobta a holttestet a Vág melletti mezei útra. A rendőrség szerint a gyilkos egy lövéssel végezte ki a férfit. Amint arról tegnap már írtunk, a bűncselekmény állítólagos fültanúja, egy vágai lakos két lövést hallott. Mindkettőt pisztolyból adták le, de hogy a fegyver az volt-e, amelyet a túszszedő Henrich Masárnál elfogása után találtak, ezt tegnap nem tudták megmondani a rendőrségen, mert a ballisztikai vizsgálat eredményei még nem voltak ismertek. A letartóztatásban levő gyilkos eddig nem tett vallomást.


Nagyszombat. A múlt héten kedden Erzsébetkápolnán (Kaplná) elfogott túszejtő, Henrich Masár két nappal korábban egy nagyszombati lakásból rabolta el azt az ott legálisan tartott pisztolyt, amellyel Vága határában lelőtte egy gépkocsi vezetőjét. Tegnap a Nagyszombati Kerületi Rendőrkapitányságon tartottak sajtótájékoztatót a háromszoros gyilkossággal gyanúsítható, országos körözés után elfogott Masár ügyében. Július 9-én a Nagyszombati Járási Rendőrkapitányságra bejelentés érkezett, hogy a városban egy családi házból egy idegen férfit láttak kirohanni, aki egy becsomagolt tárgyat cipelt magával. A helyszínre érkező rendőrök a lakásban holtan találták a 75 éves tulajdonost. Az idős aszszonyt a gyilkos előbb egy bottal fejbe verte, majd leszúrta. A lakásból egy színes televíziót vitt magával. Három nappal később egy galgóci lakás tulajdonosát, egy 76 éves aszszonyt ölt meg, tompa fémtárggyal zúzta be a fejét. Innen is egy tévékészüléket vitt magával. A rendőrök a 30 éves pöstyéni Henrich Masárt gyanúsították mindkét gyilkossággal, s körözést adtak ki ellene. Július 13-án Galgóc és Lipótvár környékét helikopterrel is átkutatták, de eredménytelenül. Július 14-én a Nagyszombati Városi Rendőrségre érkezett az a bejelentés, hogy egy férfi pisztollyal fenyegeti egy ház lakóit, ám mire a rendőrök a helyszínre értek, a fegyveres eltűnt. A személyleírás szerint Masár volt a fenyegetőző. Múlt héten kedden estétől már a Nagyszombati kerület öszszes járásában keresték a rendőrök a kábítószerfüggő bűnözőt. Négy járás területén 76 épületet és 144 személyt ellenőriztek, de Masárt nem találták. Július 15-én, kedden délután a Galántai járásban lévő Vágáról érkezett bejelentés, hogy a falu határában a töltés mellett lelőttek egy gépkocsivezetőt. Mint később kiderült, ez is Masár műve, aki egy Peguoet 307-es gépkocsin menekült tovább, s Nagyszombatban felvette barátnőjét. Kérdésünkre Peter Kabaňa nyomozó elmondta: a ballisztikai vizsgálatok eredményét még nem ismerik, ezért teljes bizonyossággal nem állítható, hogy a gyilkos lövést abból a pisztolyból adták le, amelyet Masárnál az elfogása során találtak, de az áldozat, a 49 éves szenci férfi fejéből kivett golyó ugyanolyan típusú, 6,35-ös kaliberű fegyverből származik. Mindenesetre ebben az esetben gyilkosság gyanújával már a bűnvádi eljárást is megindították. Az előző két gyilkossággal kapcsolatban még gyűjtik a bizonyítékokat, de a nyomozó szerint ezekben az esetekben is Masár ellen indítanak eljárást. Ha a bíróság bűnösnek találja, valószínűleg életfogytig tartó börtönbüntetés vár rá. A tegnapi sajtóértekezleten az is tisztázódott, hogy Masár menekülése közben Nagyszombatban nem azt a barátnőjét vette fel a kocsijába, akit Erzsébetkápolnán követelt a vele egyezkedő rendőröktől, miután egy családi házban túszokat ejtett. Ez az utóbbi nő Masár élettársa. A kedden éjszaka lezajlott akció során a rohamrendőrök a túszejtőt úgy tették ártalmatlanná, hogy keresztüllőtték a szájüregét. Tegnap megtudtuk, hogy a lövést leadó rendőr Masár vállára célzott, miután a bűnöző az övvel magához kötözött élettársa ellen fordította a pisztolyát, de a rendőr lövése pillanatában elmozdult, így kapta a szájába a golyót. A gyilkos tegnapig nem tett vallomást, így még mindig nem tudni, hogy hol és milyen körülmények között jutott a később meggyilkolt szenci férfi kocsijába.


Trencsén/Pozsony. Öngyilkosságot kísérelt meg Henrich Masár, akit többszörös gyilkossággal gyanúsít a rendőrség, az ő nevéhez fűződik a múlt heti erzsébetkápolnai (Kaplná) túszdráma is. A férfi kedden kora este a trencséni rabkórházban megpróbálta felakasztani magát, az ablakrácsra felkötötte a lepedőjét, a nyakára pedig a pizsamájából készített hurkot. Amikor felfigyeltek rá, már eszméletlen volt, állítólag több perce nem lélegzett, de sikerült újraéleszteni. Ladislav Getlík, a kórház igazgatóhelyettese nem tudta megmondani, hogy az oxigénhiány miatt bekövetkezhetett-e nála agykárosodás. Masárt állítólag szobakamerával is figyelték, mivel feltételezhető volt, hogy megpróbál végezni magával, az öngyilkossági kísérletet azonban ennek ellenére sikerült végrehajtania. A férfi a letartóztatásakor szerzett sérülése, átlőtt szájürege miatt szorult kórházi kezelésre. A TA 3 televízió információi szerint a rendőrség megelőzhette volna a Masár számlájára írt harmadik, Vágán elkövetett gyilkosságot, a Peugeot szenci sofőrje megmenekülhetett volna. A rendőrséget ugyanis szombaton éjszaka értesítették a férfi galgóci tartózkodási helyéről, tehát még az utolsó gyilkosság előtt elfoghatták volna, ám a rendőrök nem vették figyelembe ezt az információt. A tájékoztatás két férfitől származott, akik értesülésüket azzal is alátámasztották, hogy a rendőröknek megmutattak egy televíziókészüléket, melyet állítólag a gyanúsított adott el nekik, és amely az egyik korábban meggyilkolt áldozat lakásáról származott. A rendőrség vasárnap reggel Galgócon próbálta meg először letartóztatni a férfit, ám ő már elhagyta a kisvárost. A hírtelevízió információjára a galgóci rendőrség nem reagált.


Pozsony. A belügyminisztérium elutasítja azokat a sajtóhíreket és feltételezéseket, hogy hamarabb is őrizetbe vehették volna Henrich Masárt, megakadályozva ezzel, hogy az ámokfutó elkövesse harmadik gyilkosságát és megelőzhették volna a erzsébetkápolnai túszdrámát is. Múlt héten jelent meg a hír, hogy a rendőrséget értesítette két férfi arról, hol bujkál Masár, ám állításukat nem vették figyelembe. A belügyminisztérium szerint az információt csak július 13-án kapták meg, és amikor kiszálltak a megjelölt helyszínre, Masár már máshol bujkált.


Pozsony. Henrich Masárnak tegnaptól újabb váddal kell szembenéznie: a nyomozás rábizonyította, hogy július 12-én eddig ismeretlen módszerrel betört egy galgóci idős nőhöz, majd agyonverte. A nyugdíjasnak egy nyolcezer koronás tévékészülék miatt kellett meghalnia, gyilkosa ugyanis csak ezt vitte el a házból. Masár ellen már korábban vádat emeltek egy másik gyilkosság miatt: elfogatása napján agyonlőtte azt a férfit, aki felvette őt gépkocsijába. Ezzel az autóval karambolozott később Szenc mellett, és itt vették őrizetbe a rendőrök egy öt órás túszdráma után.

Nagyszombat. A rendőrség a harmadik gyilkosság ügyében is vádemelést kezdeményezett Henrich Masár ellen. Időrendi sorrendben ez volt az első gyilkosság, amikor július 9-én galgóci családi házában megölt egy 74 éves asszonyt. Egy negyedik gyilkosságról, amelyet szintén azokban a napokban követtek el és egyesek szintén neki tulajdonítottak, kiderült, biztosan nem ő követte el. A háromszoros gyilkosság és túszejtésen kívül tiltott fegyverkezés és más tulajdonában lévő gépjármű eltulajdonítása miatt is vádat kívánnak emelni ellene.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr781284859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása