Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2005.10.18. 15:31

A titkos fegyver

 

Tudják önök, kicsoda Mária Machová vagy Mária Kadlečíková? Nem dereng? Nem gond, a két hölgy nem tett le semmi olyant az asztalra, ami miatt különösebben emlékezni kéne rájuk. Az első Dzurinda-kormány két miniszter asszonyáról van szó, az előbbi a privatizációért felelős tárcát irányította (jelenleg a Központi Adóhivatal vezérigazgatója), az utóbbi pedig az európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettesi bársonyszéket koptatta (jelenleg a FAO, az ENSZ élelmezésügyi szervezetének regionális igazgatója). Brigita Schmögnerová (jelenleg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank alelnöke), idő előtt távozó pénzügyminiszter asszony társaságában ők képviselték a gyengébb nemet a Mečiar-kormányt váltó sokpárti kabinetben. A HZDS-vezér legutóbbi kormányában is helyet kaptak a hölgyek, még ha olyan inkompetens tárcavezetők formájában is, mint a magyar iskolákat különösen kedvelő Eva Slavkovská, vagy Zdenka Kramplová, a külügy élén valaha állt legalkalmatlanabb miniszter. Csak az első Mečiar-kormány és a második Dzurinda-kabinet sikeredett ilyen „legényesre.” Eddig.

 

Iveta Radičová, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének vezetője kedden váltotta Ľudovít Kaník távozó munka-, szociális és családügyi minisztert, így megvan a kormány első nőnemű tárcavezetője (bár önmagában afelett a tény felett örvendezni, hogy végre egy hölgy is helyet kapott a Szabadság téren, botorság lenne, különösen aznap, mikor az alkotmánybíróság kimondta, hogy az antidiszkriminációs törvény alkotmányellenes). Radičová pártonkívüli, a szociális ellátórendszer reformjának egyik társszerzője, Oxfordot is megjárt egyetemi tanár. Szakember, ami nem hátrány, de nem is feltétel Mikuláš Dzurinda kormányában.

 

Kaník a „piszkos munka” nagy részét már egyébként is elvégezte, s egyszer még hálásak leszünk neki, még ha most a legnépszerűtlenebb miniszterek egyike is volt. Radičová így most nyugodtan „mérsékelheti a reformok negatív következményeit”, piros pontokat szerezve ezzel a kabinetnek, ami a választási évben nem hátrány. Az egyébként dekoratív miniszter asszony szaktudásán túl a politikai marketing terén is sikeres fegyver lehet.

 

Aki rendszeresen figyelemmel követi a pártpreferenciák és a politikusi népszerűségi mutatók alakulását, láthatja: a hazai politikai élet nem ritkán demagóg kiskosztümje, Zuzana Martináková messze a legnépszerűbb politikusnő, s pártja – legalábbis némelyik közvélemény-kutató ügynökségnél – már-már a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt környékezi, vélhetően az elnök asszony népszerűségének betudhatóan, mert egyébként semmit nem tettek le az asztalra. Milyen jól is jönne ez a majdnem öt százalék az SDKÚ-nak... S ha ehhez egy népszerű női politikus kell a sok őszülő vagy magasodó homlokú vagy borostás vagy búsmagyar bajszú tárcavezető közé, ám legyen.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr281284746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása