Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2005.01.18. 19:47

A megtévedt obsitos

 

 

Nincs különbség aközött, hogy valaki 300 vagy hárommillió koronát tesz zsebre kenőpénzként, jelentette ki egy alkalommal Jaroslav Spišiak, az országos rendőrfőkapitány első helyettese. Ehhez csak annyit tehetünk hozzá, bár minden posztos rendőr ennyire komolyan venné a korrupció elleni küzdelmet, mint a szűkszavú főrendőr.

Vladimír Palko belügyminiszter tavaly januárban rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. Korrupcióra derült fény a hadseregben, állt a meghívóban, így az értekezletet példátlan médiaérdeklődés övezte. A hadsereg majdhogynem állam az államban, erdői vannak, melyek milliós veszteséget produkálnak, légifegyverzet-karbantartó üzemének gazdálkodásában a könyvvizsgálók 150 milliós hiányt állapítottak meg, holott a februári könyvvizsgálat szerint a cég 84,7 milliós nyereséggel zárta az évet. Így nem csoda, hogy a téma tömegeket mozgatott meg. Ám a szenzációra éhes zsurnalisztáknak csalódniuk kellett, „mindössze“ 500 dolláros kenőpénzügyről volt szó. Jarmila Slavíková ennyit kért egy katonától, hogy meghosszabbítsa státusát az eritreiai békefenntartó misszióban. Az ugyan cifra, hogy egy alezredest – ami ugyebár a tábornoki rendfokozatokat megelőző utolsó előtti lépcsőfok – 12 ezer korona körüli összeggel zsebre lehet vágni, de sok kicsi sokra megy...

Az eset végére tegnap tett pontot a trencséni Felsőbb Katonai Bíróság. Példaértékű, szigorú ítélet született. Slavíkovát hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, valamint 100 ezer koronás pénzbírság megfizetésére kötelezték, és a rangjától is megfosztották. (Mint tudjuk ez utóbbiért a k. u. k.-tiszték még öngyilkosságot követtek el.) Még mielőtt megesne a szívünk az amerikai valuta iránt kiemelt érdeklődést mutató katonanőn, jelzem, a 100 ezer koronás bírságot nem lesz gond kifizetnie, ugyanis eljárási hibák miatt 220 ezer korona végkielégítéssel és 10 ezer koronás nyugdíjjal távozott a hadsereg állományából. Így a végkielégítés körüli utójáték valahogy fügét mutat a drákói szigorú ítéletnek.

Slavíková esete azt mutatja, hogy az igazságszolgáltatás, ha akar, be tud hatolni még oly kevéssé transzparens struktúrákba is, mint a hadsereg. Ezek után joggal várhatjuk, hogy az 500 dolláros kispályás után a vádlottak padjára kerül(nek) az(ok) is, aki(k) játszva eltapsoltak 150 milliót egy állami vállalatnál.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr861284684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása