Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2005.01.18. 19:45

A bizalmi indexről

 

 

Decemberben csökkent a bizalmi index a szolgáltatások terén, legalábbis ez derül ki a statisztikai hivatal legutóbbi felméréséből.

A vizsgálat szerint ez részben a tervezettnél kisebb keresletnek tudható be. A kisebb kereslet pedig – ez már nem szerepel az adatok közt – vélhetően a vékonyabb pénztárcáknak... Ennek ellenére decemberben a biztosítók és a különböző hitelintézetek forgalma növekedett. E kettő közt oksági összefüggést is feltételezhetünk: a gépjármű-tulajdonosoknak szükségük volt pénzre, hogy befizessék a kötelező gépjármű-biztosítást, s egy részük nem fordulhatott a bankokhoz, mert úgysem kapott volna kölcsönt, így ők a különböző hitelintézeteknél kilincseltek. Itt kevesebb az adminisztráció, de nagyobb a kamat. A karácsonyi bevásárlólázban a hitelintézetek ügyfeleivé váltak azok is, akik igazolható jövedelem híján nem igényelhettek kedvezményes áruhitelt: a munkanélküli és szociális segélyből élők. A szuper- és hipermarketeket elözönlő, szezonális karácsonyi áruban kéjes arccal könyékig turkáló embertömeget látva – legalábbis néhány napig – úgy tűnt, nagyon gazdag országban élünk. Ám valószínű, hogy az emeletesre tömött karácsonyi bevásárlókosár csak amolyan – a legyen egyszer karácsony felkiáltás jegyében fogant – dzsentri allűr, s a télikabát alatt bizony a legtöbbször lyukas ülepű nadrág volt. Ezt megerősíteni látszik, hogy az elkövetkező negyedévre a gazdasági elemzők visszaesést prognosztizálnak a szolgáltatásokat kínáló cégek, az utazási irodák, a szállodák, a hitelintézetek és a biztosítók forgalmában. A lakosság a tél végi kiárusításokig csak a legszükségesebbre fog költeni, ráadásul a növekvő közüzemi díjak is többletterheket jelentenek majd.

Mindez – a javuló makrogazdasági mutatók és a papíron csökkenő munkanélküliség ellenére – lemérhető a lakosság hangulatán is. A Szlovák Tudományos Akadémia felmérése szerint 73 százalékuk elégedetlen a kormány munkájával. S amíg a régiók közti eltérés csak a szociális minisztérium jelentése szerint lesz egyre kisebb, s a mutatók pozitív változását nem fogja saját bőrén megérezni a választópolgár, addig nemcsak a szolgáltatások terén lesz alacsony a bizalmi index.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr701284682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása