Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2004.09.19. 18:27

Beforgatták a hidat

Pozsony. Tegnap 16.45-kor befejeződött az ötödik pozsonyi híd forgatása. A Szlovákiában műszakilag eddig egyedülálló műveletet több ezer ember figyelte a Duna mindkét partjáról.

 

Az 5240 tonnás konstrukciót még pénteken rácsúsztatták a négy uszályból álló hajóvontára. A forgatás műveletét ennek ellenére csak szombat este hatkor tudták elkezdeni, mivel a teflonos anyagból készült csúszótestek egy része nem bírta a terhelést és felhomorodott. Ezeket a csúszó konstrukció maga előtt tolta. A hiba kiküszöbölése után harminc-negyven centiméterrel mozdították meg az együttesen nyolc tonnánál is nehezebb konstrukciót. „Tekintettel a munkabiztonságra éjszaka nem folytattuk a műveletet. S persze az érdeklődőket sem szerettük volna megfosztani ettől az egyedi látványtól“ – nyilatkozta szombaton Ladislav Csáder, a kivitelezést végző Metro Részvénytársaság vezérigazgatója.

Így a művelet vasárnap folytatódott, fél nyolctól. Az úszó konstrukció, melyet a Duna folyása hozott mozgásba, s a partról acélsodronyokkal fékezték, délre körülbelül az út negyven százalékát tette meg. A parttól mintegy negyven méterre levő, tízes számú pillért 16.45-kor érte el, erősítette meg Alexander Menyhárt, a Doprostav egyik vezetője.

A hazánkban eddig páratlan műveletet ezrek követték figyelemmel a Duna mindkét partjáról. A jobb part csakhamar megtelt, így a bámészkodókat a bal partra, a belügyminisztérium és az épülő Nemzeti Színház közti építési területre irányították, de sokan a Kikötői vagy az Öreg-hídról követték figyelemmel a lassúsága miatt egyébként nem kimondottan látványos eseményt.

A Kassai-híd munkaelnevezést viselő építményt ma csúsztatják rá a ligetfalui parttól negyven méterre levő pillérre, ugyanazzal a technikával, ahogy a hajóvontára helyezték. Az építkezés a tervek szerint a jövő év májusában fejeződik be. Az eddigi négyet tehermentesítő újabb híd 854 méter hosszú és 32 méter széles lesz. Magassága 36 méter. Az eredeti tervek szerint 3,6 milliárd koronába került volna, ám az építkezés elhúzódása miatt további 680 millióval drágább lesz.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr301284676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása