Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.11.08. 19:38

1526. Hétvégi programajánló

Negyedszer futunk neki a megyei választásoknak. Ez az egész megyedolog nem egy sikertörténet a többségi nemzet esetében sem, hát még nekünk, magyaroknak.
A megyei választásokról szóló törvény 27. paragrafusának harmadik bekezdése szerint a választások előtt 48 órával tilos minden kampány, de ez e sorok íróját, lévén, hogy eddig sem kampányolt, nem kell hogy zavarja. Az olvasó valószínűleg egyébként is elégszer hallotta már a Kossuth-nóta refrénjét az elmúlt napokban, hetekben. Mindnyájunknak el kell menni – igyekezett sugallni az összes lehetséges politikai oldal, nagyjából egységes indíttatásból.


Fentebb azt írtuk, a megyerendszer nem egy sikertörténet. 2001-es megszületése is szeplős, mely megért volna akár egy kormánybukást is – ami akkor valószínűleg egyenlő lett volna a mára fogatlanná vált Vladimír Mečiar visszatérésével. Ugyanígy kérdéses az akkor még „egy igaz magyar párt” – a fiatalabb olvasók kedvéért jegyezzük meg, akkor még nem létezett a Most-Híd – további kormányzati szerepvállalása. Vajon valóban az e honért érzett felelősség marasztalta-e ott őket, annak ellenére is, hogy az ő választóik szenvedték a legszámottevőbb hátrányt; vagy egyéb, parciális érdekek? (A szerző gondol erről valamit, de ez most nem tárgya a jelen írásnak.)

A megyék – melyeket jelen formájukban nyugodtan tekinthetünk mečiari-slotai kreálmánynak, hisz létrejöttükben szerepük nem elhanyagolható – úgy lettek kitalálva, hogy a magyar érdekérvényesítésre csekély lehetőség nyíljon bennük; ugyanezt támogatja a kétfordulós választási rendszer is. Ennek legeklatánsabb példája a szegény szakolcaiak (és, ha nagyon akarjuk, a szeniciek) Nagyszombat megyéhez csatolása, csak hogy meglegyen a „kritikus tömeg”. A legutóbbi, 2011-es népszámlálási adatok szerint Pozsony megyében 4, Nagyszombatban 21,8, Nyitra megyében 24,6, Besztercebánya megyében 10,2 Kassa megyében 9,4 százalék a magyarság részaránya, a maradék háromban pedig 0,1.

A választás matematika, ezek a számok pedig mindent elmondanak a magyar jelöltek esélyeiről. Persze lehet még annak mentén balanszírozni, hogy ha a szlovákok kevesen mennek el, a magyarok meg sokan…, de az ilyesfajta elmélkedések jobbára meddőnek bizonyulnak, főleg, ha az imént említett számokat hívjuk segítségül. 2001-ben 26, 2005-ben 18, 2009-ben közel 23 százalékos volt a részvétel, a magyarlakta megyében a részvételi arány nagyjából az országos átlaghoz közelített. Ennél már csak az európai parlamenti választások „népszerűbbek“, 16 százalékos látogatottságukkal (2004-ben).

Ám amikor borzadva autózunk az óriásplakátok alatt, azon morfondírozva, hogy ez vagy az mit akar ott, jusson eszünkbe, hogy a járásunkra jutó kvóta így vagy úgy, de ki lesz töltve. Azaz valaki oda fog kerülni, ha szavazunk, ha nem. Akkor inkább kerüljön oda az, akire szavaztunk, mint az, akire nem.

szólj hozzá

Címkék: választás megye kerület MKP Ján Slota megyei választások 2013 megyerendszer Vladimír Meciar Mikulás Dzurinda

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr995621194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása