Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.04.02. 06:59

1461. Rabok karperece

Biztos minden 24-rajongónak megvan az a jelenet, amikor a gyalázatosan fosadék nyolcadik évadban Renee Walker (Annie Wersching) satuba (!!!)  fogja az informátor alkarját, és egy flexszel (szlovmagy olvasóimnak: karbóval) levágja annak hüvelykujját (ugrás 3:41-hez, vigyázat, nagyon erőszakos tartalom). A brutális beavatkozásra azért van szükség, hogy a próbaidős bűnöző alkarjáról le tudják kapni az elektronikus nyomkövetőt.

Renee Cuts Thumb, is Just Gettin’ Started at Awesome Annie

Az igazságügyi minisztérium szóvivője, Jana Zlatohlávková a napokban arról beszélt, hogy Szlovákia egyre komolyabban fontolgatja a házi őrizetre ítéltek elektronikus megfigyelési rendszerének bevezetését. Az amerikai filmeknek köszönhetően elektronikus karperecként elhíresült eszköz ugyanis jóval olcsóbb annál, mint ha a rács mögött őriznék a dolgozót (a megnevezés persze félrevezető, mert lábra is tehető). Persze, Illava és Lipótvár továbbra sem lélegezhet fel, azok a súlyos fiúk, akiket ide utalnak, továbbra is csak a fegyházban tölthetik le szabadságvesztésüket.

Viszont az enyhébb börtönök – mint mondjuk magyar nyelvterületen a zselízi vagy a kassai – kicsit felszabadulnának.

Csehországban már tesztelték a rendszert, ott kiderült, hogy egy rab börtönben szárítása napi 1000 cseh koronába kerül, míg ha otthon szottyonkodik, akkor csak 165-be (hat euró hatvan cent). Az államnak tehát komoly megtakarítás, kevesebb mint ötöde a benti összegnek a kinti.

Az állam szempontjából tehát nagyszerű lenne, ha a zsebtolvajok, műkincshamisítók, hitelcsalók, zugírászok, okirathamisítók stb., tehát nem az erőszakos bűncselekmények elkövetői alternatív módon élveznék az állam vendégszeretetét.

labperec.jpeg

A dolognak egy kisebb bökkenője van: az emberek nagy többsége szeret otthon lenni. Pl. én is. Részben itt élnek, részben elérhető közelségben vannak a szeretteim. A lakásban rengeteg könyv és dvd van. A munkám otthonról is végezhető. A lakás alapterülete nagy. És amióta a Tesco (tudod, amelyik tudja...) bevásárol helyetted, az sem gond, hogy vennél kiflit a sarki kisboltban, ha a karperec jelez a központnak. Szóval nem élném meg nagy tragédiaként, ha mondjuk két-három hónapig csak az erkélyre tudnék kimenni, hisz, ha oda viszem ki az evezőpadot, az már kvázi szabad levegőn sportolás. Azaz a büntetés represszív jellege vész el.

A lakásodba bezárva lenni, az legfeljebb kellemetlen. Mert még ha egy olyan enyhe fegyintézetbe is kerül az illető, mint mondjuk a kimondottan szanatórium jellegű kassai, akkor is kell azért tartania attól, nehogy a luníki cellatársak mellékbüntetésként inzultálják, horribile dictu ezt análisan tegyék; rossz a kaja, nincs kábeltévé, nem ugorhatnak fel a haverok egy kávéra.... Mert ebben az esetben a zsebtolvajok, műkincshamisítók, hitelcsalók, zugírászok, okirathamisítók stb. meggondolnák, hogy zsebtolvajkodjanak-, műkincshamisítsanak-, hitelcsaljanak-, zugírászkodjanak-, okirathamisítsanak-e stb. legközelebb. Így meg nem annyira. Az erősen rendpárti blog továbbra is úgy gondolja, hogy az alternatív büntetések szart sem érnek. Aki csinált valami stiklit, azt jól be kell zárni, oszt jónapot.

2 hozzászólás

Címkék: börtön bíróság fogház fegyház házi őrizet büntetés-végrehajtás alternatív büntetés fegyintézet elektronikus karperec

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr255187950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gorbacsov homlokán a májfolt 2013.04.02. 14:16:30

Fúúú, most elültettél ezzel a posttal egy bogarat a fülembe! Van valami törvényi fogalma a szabadságvesztésnek? Valami jogi nyelven megírt csűrt-csavart fogalom? Már pont szó szerint értem a kérdést! KIZÁRÓLAG a mozgásszabadságodtól vagy megfosztva? Hiszen ha a közügyektől nem vagy eltiltva, akkor még szavazhat is az elítélt! Vagy - ha jól emlékszem - egyes börtönökben még kúrószobát is berendeztek!

Namármost ebből következik a kérdésem! Amikor a bíró úr kiszabja a büntetést, jelen esetben a szabadságvesztést, az a mozgásszabadságodtól foszt meg - az összes többi dologtól pedig a fogház/börtön/fegyház belső szabályzata! Node ezt vezesse le nekem valaki, aki a Rendőrtiszti Főiskola büntetés-végrehajtási szakán diplomázott, hogy mégis, milyen alapon következik az egyikből a másik?!?!?

Miért van az a szabály, hogy a jámbor fegyencek nem ihatnak szeszt a börtönben? Hiszen taxatíve attól a bíróság ítéletében nem tiltotta el!

Treff7 2013.04.02. 14:41:49

kalodával, botozással mi a porbléma? miért merültek feledésbe? tuti ócsóbb mint napi 165 korona...
süti beállítások módosítása