Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.12.06. 20:21

1417. De ki fog itt dolgozni?

Bár a hazai sajtó a kedden elfogadott adótörvény-módosítások közül az egykulcsos adó eltörlését emelte ki, mint a jövőben minden gazdasági rossz forrását, Peter Kažimír pénzügyminiszter csomagja összességében fog csapást mérni Szlovákia gazdaságára.
Aki már látott a hazai, apróhirdetésekkel foglalkozó honlapokon eladásra felkínált számlákat és pénztári bizonylatokat, nem gondolhatja komolyan, hogy az állam a sarc növelésével tényleg több adót fog beszedni a cégektől és a vállalkozóktól, mint eddig, ebben az adóoptimalizáló nagyhatalom országban.

Az egykulcsos adó Mikuláš Dzurinda második kormányának ikonikus reformja volt. A jobboldali és liberális közgazdászok szerint a szlovákiai gazdaság felívelésének fő oka. Persze, botorság lenne a szlovák adósztorit a Laffer-hatás diadalaként olvasni. A kép árnyalásához nem árt hozzátenni, hogy a „ gazdasági csodához“ az olcsó munkaerő igézetében ide települő nagy cégek, az európai uniós csatlakozás, az euró bevezetésre való ráfutási szakasz relatív pénzügyi fegyelmének szerencsés együttállása is hozzájárult. Mindezek nélkül az egykulcsos adó kb. csak annyira lehetett volna hatékony, mint a szomszédos Magyarországon. Robert Fico szempontjából tehát elsősorban azért volt fontos megtenni ezt a lépést, hogy egy újabb Dzurinda-vívmányt nyeshessen vissza, a nyugdíjrendszer és az egészségügyi reform részleges megnyirbálása után. A jövedelemadó emelése a jelen formában ugyanis csak az adózó természetes személyek egy százalékát fogja érinteni, s bár éppen a leggazdagabb réteget, hatása a költségvetés szempontjából csaknem elhanyagolható lesz. Az is kérdéses, vajon a cégek esetében kiváltja-e a kívánt hatást az adó 23 százalékra emelése? Egy gyárat elköltöztetni ugyan nem olcsó mulatság, de ha akad olyan ország, amelyik adóemelés helyett adókedvezménnyel és tárt karokkal fogadná be a befektetőt, mindenképpen érdemes elgondolkodni felette.

Az adócsomag nagy vesztesei a kis-és középvállalkozók, akiknél a nagy cégektől eltérően az elvándorlás nem jöhet szóba. Ők maradhatnak és fizethetnek, miközben a leírható átalánykiadás és a családtagokra érvényesíthető adókedvezmény is csökkenni, a járulékteher pedig a kormány korábbi intézkedéseinek hatására növekedni fog. Holott ez az a réteg, amely mikrokörnyezetében(most már egyre inkább csak elméletileg) állásokat teremthet(ne). De ha nem is teremt, legalább nem szorul állami segítségre, ami szintén nagy szó a mai gazdasági viszonyok közepette.

A Smer 80 képviselője az ellenzéki érveket figyelmen kívül hagyva fogadott el egy rendkívül rövidlátó csomagot, nem is törekedve valamiféle ideológiai álcázásra. A pusztán fiskális töltetű intézkedéscsomag célja a legtöbb pénzt begyűjteni az emberektől a legrövidebb idő alatt. Egy biztos: az adóemelésekkel legalább a munkahivatalokban hosszú távra biztosítják a foglalkoztatottságot. A párt hívő tagozata meg imádkozhat, hogy 2016-ban ne ők nyerjék a választásokat...

szólj hozzá

Címkék: kormány adózás parlament adó pénzügyminiszter Peter Kazimír

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr24951785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása