Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2011.10.09. 07:00

1245. Már egy éve...

Ma egy éve vesztettük el Madi Gézát, az egyik legnagyobb tudású szlovmagy újságírót.

Amikor nemrégiben telefont cseréltem, és aktualizáltam a telefonkönyvet, nem tudtam törölni a számát. Ha felhívnám, vajon ki venné fel...

Hiánya észrevehető.

Gézát elsősorban szerkesztőként ismertük, és az utóbbi pár évben már nem nagyon írt publicisztikát.  Álljon itt emlékül egy 1998-as írása ezen a szomorú első évfordulón.

Milyen is az erőszak íze?

Sajnos, május utolsó és június első napjai sem voltak mentesek a hatalom fenyegetőzéseitől, sőt rendőri beavatkozásokról is be kellett számolnunk. Az állam ismét ahhoz az eszközhöz nyúlt, amelyet csak a legvégső esetben alkalmazhatna, és akkor sem békés tiltakozók ellen. Kezdjük a május 29-i komáromi karhatalmi fellépéssel. Az erődemonstráció ékes példájának lehettek szenvedő szemtanúi azok a szülők, pedagógusok és polgármesterek, akik a búcsi és bátorkeszi alapiskola igazgatójának a leváltása miatt szerettek volna találkozni Ernest Macho járási elöljáróval. Csak azt kívánták elérni, hogy végre előrelépés történjen a március 15-én menesztett Varga Lajos, illetve Novák Ferenc ügyében. A helyi hatalmasságok azonban megmutatták, hogy ki az úr a járási hivatalban. A tiltakozók közül ezt többen saját bőrükön is tapasztalhatták, amikor előállították őket. Szerencsére pofonok még nem csattantak el, de ahogy a klasszikus mondaná: Szlovákiában minden megtörténhet. Az utóbbi négy évben sokszor érezhettük, hogy milyen a politikai erőszak íze. Nem volt ez másképpen május végén sem. Sőt az újabb hónap elején sem, amikor újabb két magyar iskolaigazgatót váltottak le Dél-Szlovákiában. A Szlovák Nemzeti Párt kebelére akarja ölelni a környezet valódi védlemétől kilométerekre, viszont a nacionalista politikához annál közelebb álló Szlovák Zöld Alternatíva nevű minipártot. Az álzöldek vezetője, Zora Lazarová újra a "magyar irredenta veszélyt" emlegette.

A kormányzat még a gyermeknapot is gyűlöletkeltésre használta fel. Katarína Tóthová miniszterelnök-helyettes a kormányhivatalban rendezett ünnepségen arról beszélt, hogy a fiatalok csak a DSZM vezetésével érhetnek el valamit az életben. "A kormány mindent megtesz azért, hogy gyermekeink, a jövő generáció ne ismerje a háborút, az éhezést és az elveszettséget" – mondta Tóthová. Itt meg kell állni, mivel három napon belül két, magas beosztásban levő nő is a háborút emlegette. Vajon miért? Erre a kérdésre nem lehet válaszolni, ugyanis legjobb tudomásunk szerint nem írunk sem 1914-et, sem 1938-at, sőt 1968-at sem. És ha fegyveres támadás fenyegetné az országot, arról valószínűleg nem Lazarovától vagy Tóthovától szerezne tudomást az állampolgár. De hát – ismét a klasszikust véve elő – fekete ember fekete ruhában feketét álmodik… A miniszterelnök-helyettes szavait illetően: inkább azt mondhatta volna a kormánypalotában összegyűjtött gyermekeknek: "Nagyra nőjetek!" Vagy: "Vigyázzatok a zebrán!" Nem kellett volna a háborút meg az éhezést emlegetni. Főleg gyermeknapon nem!

Ivan Hudec sem hazudtolta meg önmagát – a gyermekek napján sem –, amikor a pozsonyi Bibiana játszóház falán felavatta "az elmagyarosítás céljából a XIX. század második felében, illetve a XX. század elején Magyarországra hurcolt szlovák gyermekek" sorsára figyelmeztető emléktáblát. A kulturális miniszter szintén a gyűlöletkeltést választotta gyermeknapi "tortaként". Ha már az édesipari termékről van szó: Hudec valószínűleg nagyobb örömet szerzett volna, ha mondjuk, tíz tortát szétküld szlovákiai gyermekotthonokba. Ez kevesebbe került volna az adófizetőknek, mint az emléktábla, és az ország polgárai is azzal a jó érzéssel térhettek volna este nyugovóra, hogy ismét jutott édesség az árvák asztalára. Ehhez azonban nem Hudecoknak kellene ülniük a kormányban.

A mohi atomerőmű körül is egyre csak éleződött a helyzet. Pro és kontra nyilatkozatok, Mečiar elleni merényletről szóló hírek láttak napvilágot, telefonbeszélgetések zajlottak az osztrák kancellár és a szlovák kormányfő között, sőt a Greenpeace szlovákiai vezetője – közveszélyes cselekedetnek minősítve az erőmű tervezett üzembe helyezését – feljelentést tett az illetékesek ellen. A mohi létesítményről csak annyit: ezek az "illetékesek" váltig állítják, hogy Európa legbiztonságosabb atomerőműve. Igen, az ilyen létesítmény is lehet biztonságos. Főleg akkor, ha nem működik.

szólj hozzá

Címkék: halál gyász évforduló magán új szó madi géza felelős szerkesztő

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr113229309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása