Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2010.10.04. 22:31

Szóvivő blues II.

Június 29-én, mikor még minden képlékeny volt, írtuk meg Szóvivő blues című bejegyzésünket, melyben azt latolgattuk, ki helyett ki fog beszélni az elkövetkező ciklusban.
Arra is rámutattunk, hogy a Szlovák Újságírók Szindikátusa kevésbé tart lépést a fejlődéssel.  Jó telefonszámokat azóta sem tettek ki, de legalább a rosszat levették.

Nos, időközben eltelt három hónap - bizony -, mindenkinek lett szóvivője. Kinek kicsoda, és hogy lehet megtalálni, erről fog szólni az alábbi bejegyzés.

Nagyon meglepődtem, mikor anno a mediálne.sk-n azt olvastam, hogy Ľubica Pilzová (Markíza) lesz a kormányhivatal sajtóosztályának vezetője, előtte ui. napokig arról lehetett hallani, hogy Rado Baťo lesz az, aki Radičováért a Smet dobta. Mint utóbb kiderült, Baťo a miniszterelnök tanácsadója és szóvivője lesz. Ennek ellenére a sajtóban viszonylag keveset látjuk, Radičová szeret szerepelni.

Az előző részben reményemet fejeztem ki, hogy Martin Krajčovič nem kap szerepet a kormányzati kommunikációban, nem így lett, ő Ján Figeľ közlekedési miniszter és első miniszterelnök-helyettes szóvivője. A honlapon könnyen megtalálható, a vezetékes telszám és a mobil is kint van.

Az ember már-már megsajnálta Chmel tatát, amikor a mediálnen így beszélt újonnan szerzett hivataláról:  „To je úrad, kde okrem sekretárky zatiaľ nemáme nikoho“. Nos, Rudolf Chmelnek még honlapja sincs. Ha a kormányoldalon a neve alatt levő linkre kattintunk, a kormányhivatal honlapja jön be. A múltkor Sidó Árpád neve volt egy hír alá írva. "Informáciu poskytol Árpád Sidó z Kancelárie podpredsedu vlády SR." De az nem volt ott, hogy milyen minőségben.

Ivan Mikloš pénzügyminiszter sokáig kereste a megfelelő szóvivőt. Olyannyira, hogy már a bulvár is felfigyelt rá, pedig ez egy elég száraz, hivatalnoki téma. Végül Martin Jaroš, a Trend szerkesztője lett az. A honlapon még nincs feltüntetve a kapcsolatok menüpont alatt. Ő biztosan fog érteni hozzá.

Az SaS-es szociális miniszter a Nový časból  hozott szóvivőt magának, Slávka Sélešová személyében, aki a sajtóosztály vezetője is lett. Sélešová a szociális témák avatott ismerője, persze, nem főként a Nový časos, hanem a pravdás korszakából.

Mikuláš Dzurinda külügyminiszter is a Markíza sorait szegényítette, mikor Ľubo Schwarzbacherből csinált szóvivőt. Schwarzbacher nem igazán volt külpolitikai szakértő. A honlapon némi kattintgatás után kikövetkeztethetjük, hol találunk kapcsolatot a sajtóosztályra, azonban csak Juraj Tomagáig jutunk. Peter Stano vajon hol lehet most? Ő nem volt rossz szóvivő.

Šümeghy. Ez a név majdnem olyan szép, mint a Sélešová. Aki e nevet viseli, a Szlovák Rádióból érkezett a védelmi minisztériumhoz. Eddig meggyőző teljesítményt produkált. Mondjuk, van is mit csinálnia.

A kereszténydemokrata Daniel Lipšic szavát Grendel Gábor viszi. Azt hiszem, Grendel jobban kell Lipšicnek, mint fordítva.

Ha megy a király, mennek az ajtónállók is. Viera Petríková még megörökölte Michal Jurčit, de amikor neki is menni kellett - a dolgok együttállásaként pont a Legfelsőbb Bíróságra -, akkor Jurčit is vitte, aki most a Legfelsőbb Bíróság szóvivője. Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter szóvivője Peter Bubla lett. Gondolom, a közszolgálati Szlovák Televízió után megváltás lehetett egy kis igazságügyi szóvivőség. Ő az egyetlen kormányzatban ténykedő szóvivő, aki az STV-ből jött. A minisztérium honlapja nagyon csúf, és kiigazodni is nehéz rajta. Aki viszont nem szalad el a ronda dizájnt látva, könnyen rátalálhat Bublára.

Ha meg akarjuk tudni, ki Juraj Miškov gazdasági tárcavezető szóvivője, a kapcsolatokat tartalmazó fájlt le kell tölteni. Ebből aztán kiolvashatjuk, hogy Daniela Piršelová az. Bevallom, nekem semmit sem mond a neve. Nem a sajtóból érkezett.

Ha Eugen Jurzycának van szóvivője, jól eldugta, az oktatási minisztérium honlapján csak egy telszám mutat az Odbor masmediálnej politikyra. De ha itt nem adjuk fel, és tovább kattintgatunk, meg lehet találni. Miriam Žiaková az, ő is a Markízától jött, de nem a tévétől, hanem az azonos nevű laptól. Előtte persze volt a tévénél is.

Ivan Uhliarik KDH-s egészségügyi miniszter tárcájánál majdnem úgy volt, hogy marad Zuzana Čižmáriková, de aztán Katarína Zollerovára tett, aki a TA3-ból érkezett, és korábban is foglalkozott eü. témákkal. A honlapon könnyen megtalálható, és minden elérhetősége adott.

A tévés Daniel Krajcer, aki a Markíza után a Joj-on királykodott, ez utóbbi helyen már nemcsak műsorvezetőként, hanem a menedzsment tagjaként is, érdekes mód nem valamelyik kollégáját hozta játékba. A közigazgatási szférából választott, Eva Chudinová lett a szóvivője, aki korábban a főváros kommunikációs ügyeit intézte. A magisztrátus csak pár méterre van a kulturális tárcától, így nem kell korábban kelnie.

Simon Zsolt szóvivője Ďurica Katalin. Sokan mondták, és igen, nagyon hasonlít az előző szóvivőre (küllemében). A szlovák sajtóban egyetlen cikket találtam tőle, az idén április 12-én megjelent Týždeňben írt a Jobbikról, nem kifejezetten mezőgazdasági téma. A leírás szerint "Autorka je novinárka, pôsobí v Maďarsku." Általa a párt káderpolitikájába is betekintést nyerhetünk: "stranícka hovorkyňa mu (Simon Zsolt miniszterről van szó) odporučila svoju kamarátku Katarínu Ďuricovú" - írja Mirka Kernová. Huhh, ennyi tényleg elég hozzá? (Üzenem P. kollégának, hogy kíváncsian várom a Híd káderpolitikájáról szóló posztját.)

És akkor a nagy kérdőjel, a Józsi. Nagy József környezetvédelmi miniszternek egyelőre nincs minisztériuma, november 1-től lesz. Szóvivője tapasztalt szlovákiai magyar újságíró lesz, talán a legtapasztaltabb arc, aki a Most-Híd körül kommunikációs terepen mozog. E blog olvasója és alkalmi kommentelője, de megvárjuk, hogy ő jelentse be, mert nem lenne korrekt, ha magánbeszélgetésünket kiírnám ide.

És akkor a végére egy rövid összesítés. Az új szóvivők innen jöttek:
Markíza 3
Markíza magazin 1
Sme 1
Trend 1
Nový čas 1
SRo 1
STV 1
TA3 1

Persze, nemcsak a kormányban vannak szóvivők, hanem másutt is. Róluk majd egy külön posztban írunk.
 

szólj hozzá

Címkék: kommunikáció kormány szóvivő

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr502345326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása