Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2016.02.07. 08:25

Ingerküszöbök

Pénteken Robert Fico rárontott Igor Matovičra. A Smer békés kampányt akart, de amit ez a Matovič csinál, azt már nem lehet bírni – indokolta a kormányfő, hogy miért gyanúsítja 122 millió koronás pénzmosással az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek – Új Többség párt vezetőjét. A pénzmosás a társadalmilag toleráltabb bűncselekmények közé tartozik, ám 122 millió még koronában is kellően nagy össze ahhoz, hogy a minimálbér közeli összegért dolgozó halandó felhördüljön rajta.


Ahhoz képest, hogy az idei parlamenti választásoktól már kevesebb mint egy hónap választ el bennünket, a témátlan kampány meglehetősen csendesen folyik, kirívó, az ilyenkor megszokottnál durvább személyeskedések alig kísérték. A „bűnözőzés” azonban mindig egyfajta határátlépésnek tekinthető a politikai vitakultúrában, s inkább Európa boldogtalanabb, keleti felére jellemző. A posztszocialista térség határain túl nem annyira tipikus a Büntető Törvénykönyv kampányba hívása.

Robert Fico ideges, és nem véletlenül. A múlt héten több, releváns közvélemény-kutató ügynökség által készített felmérés is erősen csökkenő Smer-preferenciákat mutatott. Ez akár a nővér- és tanársztrájk által felfokozott helyzetben szinte napi szinten jelentkező Smer-botrányok begyűrűzésével is magyarázható lenne. Az egészségügyi smeres polip egyre jobban lelepleződik, teljes gátlástalanságában mutatva meg magát. Az egészségügy pedig olyan terület, amelyet mindenki közel érez magához. Egy sereg téma van, amelyekkel nem lehet választást nyerni, az egészségügy nem ilyen. Mivel maholnap bármelyikünk az egészségügyi ellátórendszer szenvedő alanya lehet, fokozott érzékenységgel reagálunk, mikor azt látjuk, egyévi nővérbérbe kerülő öltönyt viselő, jólfésült üzletemberek szipolyozzák az állítólag aluldimenzionált egészségügyi költségvetést, miközben a betegnek vécépapírt is kell vinni magával a kórházba... Amikor a mérleg egyik serpenyőjében az agyonhajszolt, műszakozó nővér van, sokkal irritálóbb, ha kiderül, milyen drága is a masszázs a Smerben, és abból hány műtősnő és bába családi költségvetését lehetne masszírozni. Hálásak lehetünk azoknak az egészségügyi dolgozóknak (és pedagógusoknak), akik a rájuk nehezedő nyomás ellenére is vállalják, hogy munkabeszüntetéssel tiltakoznak nem javuló helyzetük ellen, mert amit tesznek, csak részben magukért teszik. S általuk lesz a kontraszt erősebb.


A kérdés az, mennyi botrány, hány Anka néni és masszőr kell ahhoz, hogy a smeres választó ingerküszöbét elérje? Közhely, hogy, szemben a jobboldali, érzékeny szavazókkal, a szlovákiai baloldali választó nem olyan finnyás. És nem csak azért, mert a releváns szlovák baloldal gyakorlatilag egy pártra redukálódott, így alternatíva nélkül is maradtak. 2010-ben, Fico úgy tudott választásokat nyerni, hogy előtte négy évig Ján Slotával és Vladimír Mečiarral folytatott liliomos tisztaságúnak jóindulattal sem mondható kormányzati tevékenységet. Mégis simán nyert, de annyi ereje már nem volt, hogy választási győzelmét kormányzati pozícióra konvertálja. 2012-ben nem volt kérdéses a győzelme, részben azért is, mert a választók meg akarták büntetni a jobboldalt az elfuserált két évért. De még így is túl gyorsan felejtették el a hármaskoalíció taplóságait, és az elcsalt közpénzeket. Fico az elmúlt tíz évben minden parlamenti választást vitt. Ennyi idő akár ahhoz is elég lehetett volna már, hogy szavazótábora megismerje az igazi arcát, és rájöjjön, nem ő a Messiás.

 

szólj hozzá

Címkék: smer robert fico egyszerű emberek igor matovic

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr916767036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása