Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.12.27. 08:03

Tényleg ennyire rossz volt?

Egy vasárnap, megbízható ügynökség – sajnos, már ezt is le kell szögezni, mivel a választások előtt egyre-másra alakulnak a különböző kamuügynökségek – által közreadott felmérés szerint a lakosság közel negyven százaléka egyetlen eseményt sem tart pozitívnak a hazai és külföldi közéleti történések közül. Ez már majdnem a lakosság fele. Ha hozzácsapjuk azt a 11,3 százalékot, amely a kormány menekültekkel kapcsolatos intézkedéseire tekint pozitívumként, majdnem meg is van az 50%. Egyben ez – a migránskérdésre adott válasz – az egyetlen – a nem tudom, és az egyéb mellett –, amely kétszámjegyű eredményt ért el a pozitív mezőnyben… Elgondolkodtató. Valóban ennyire rossz évet hagynánk magunk mögött?


Az instabil Közel-Kelet problémáira a közép-európai ember vajmi ritkán tekint fő preferenciaként. Most, amikor az évek óta dúló szíriai polgárháború következményeit menekültáradat formájában észleljük, felértékelődött ez a terület. A menekültválság egyértelműen az év meghatározó problémája volt (és a jövő éveké is lesz, ha az integrációt is ide értjük, akkor évtizedeké), a migráns – vagy, ahogy egy csallóközi településen hallotta e sorok írója: migráncs – jó eséllyel pályázhat az év szavára. A migránsok beáramlása a lakosság 38,8, Angela Merkel általi meghívásuk 12,5 százalékát „nyomasztja”.


Fico nem véletlenül jutalmazta parlamenti befutó hellyel a Smer kommunikációjának vezetőjét: a „migráncsozás” bejött. Vagy hirtelen annyira européerek lettünk, hogy mélyen magunkénak érezzük ezt az egyelőre csak Európa más részeiben manifesztálódó problémát, vagy hatott a „kormányzati kommunikáció”, a magyar médiát fogyasztó felvidéki magyarokra kétszeresen is. Mert menekültből tájainkon továbbra is csak mutatóba akad.


Emellett a párizsi terrortámadásokat jelölte meg negatívumként a lakosság ötöde. Azaz a lakosság hetven százaléka külpolitikai problémák miatt hajtja búra a fejét… Mint ha itthon minden rendben volna.


Ha elvonatkoztatunk a két, egyébként valóban szörnyű külpolitikai jelenségtől, semmi olyan nem marad a listán, ami már tavaly nem lehetett volna rajta. Az állandósult korrupció, a munkanélküliség, a kormány tevékenysége, az életszínvonal csökkenése, új politikai pártok alakulása, az árak emelkedése, a parlament tevékenysége, az egészségügyi és oktatási minisztérium ügyei, a romló közbiztonság, a roma problematika. Ezek közül az árak emelkedése szimpla megszokásból történő nyavalygás, idén az üzemanyagárak és az élelmiszerárak is csökkenő tendenciát mutatnak a statisztikai hivatal adatai szerint, az infláció átlagos mértéke az év első 11 hónapjában 0,1 százalékos volt. „Rosszkedvünk naplójában” tehát kevéssé indokolt sorok is akadnak. A többi pedig régi ismerős... Állandósult, akár a korrupció.


Remélhetőleg a felmérés eredményei miatt senki se megy a jeges Dunának. Most olyan két hónap következik, melynek során többen meg fogják ígérni, hogy a fenti problémákat gyökerestül felszámolják, tehát legalább az év első két hónapjában lesz okunk egy kevés kincstári optimizmusra. Emellett bízom benne, a lassan elmúló esztendő magánéleti történései között mindenki talált legalább annyi pozitívat, mint amennyi negatívat a közéletben.

 

szólj hozzá

Címkék: felmérés

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr1616767006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása