Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.10.17. 07:19

Kipukkadt Matovič

Egy tegnap közölt felmérés szerint leereszteni látszik az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (nem)párt lufija. Az MVK közvélemény-kutató ügynökség szeptember 26. és október 2. között, azaz bőven az előtt, hogy a rendőrség is kijelentette, Robert Ficónak nincs belizei számlája, arra a kérdésre kereste a választ, melyik politikus okoz komoly problémákat, és rontja a politikai élet színvonalát. Matovič a dicstelen listán, ugyan csak paraszthajszállal – egészen pontosan 0,7 százalékponttal –, de megelőzte Robert Fico miniszterelnököt. Ha szabadon szemlézgetünk az előző kormányzati ciklusok hasonló jellegű listái közül, azok élén ellenzéki politikus nem, vagy elhanyagolhatóan ritkán szerepelt, ott mindig az aktív, jellemzően a végrehajtó hatalombeli politikusok álltak, kivéve az első Fico-kormányt, mikor a sem parlamenti, sem kormányzati tisztséggel nem rendelkező Ján Slotának gyakran sikerült az élen végezni. Matovičra nézvést annál rosszabb a helyzet, hogy a válaszadóknak nem listából kellett választani, hanem spontán nevezhettek meg három politikust. Azaz, ha azt halljuk, balhés politikus, az ország több mint negyede rá gondol. Ha most vennék fel a felmérést, az eredmény valószínűleg még rosszabb lenne, mivel a belizei számlák ügye is az ő kommunikációs vereségével zárult, nem tudott megingathatatlan, sőt, ha jobban megnézzük, semmilyen bizonyítékot felmutatni a számlák létéről. Azt nem mondhatjuk, hogy egyben a miniszterelnök győzelmével zárult a csörte, mert a rendőrség pártatlanságába vetett hit maga a teljes naivitás, illetőleg a választókban a kormányzati korrupciós botrányok után marad egy „nem zörög a haraszt…” érzés.


E felmérés szerint leereszteni látszik az Egyszerű Emberek lufija. A projekt látszólag a semmiből, valójában nagyon alapos marketingelőkészítés után 2010-ben robbant be a közéletbe, formabontó módon, nem hagyományos eszközökkel és retorikával. Az alakulat nagyban részt vett a Radičová-kormány destabilizálásában. A 2012-es, előrehozott választások során főleg a bizonytalan protestszavazók támogatását tudta megszerezni. Mivel kormányzati szerepben sosem voltak, az ezzel járó tevékenység sem erodálta őket. Viszont hat év a politikai életben már kellően hosszú idő ahhoz, hogy a választók észrevegyék, a párt nemcsak ideológiailag abszolút üres, de számottevő országépítő, vagy legalább törvényalkotó tevékenységet sem folytat.


Ez utóbbi ellenzékben nem is egyszerű, de a kormánypárti időszakból sem tudnánk meghatározó politikai munkát említeni, legfeljebb ha aknamunkát. Persze, lehet tiltakozni, azzal egy darabig fenn lehet tartani a népszerűséget; a sorozatos performanszok – szívecskékkel fogadni Orbán Viktort a parlament kapujában, szamarat vinni a kormányhivatala stb. – is érdekesek lehetnek egy ideig, de ha ezek mögött sem releváns politikai munka, sem koherens, vagy legalább annak látszó ideológia nem áll, akkor a választók ezt egy idő után elunják, elpártolnak. Az Egyszerű Embereknél most látszik beérni a hatéves (nem)munka gyümölcse.

 

szólj hozzá

Címkék: közvélemény-kutatás egyszerű emberek igor matovic

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr7116766962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása