Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.12.02. 20:14

1531. Dilettantizmus mint munkamódszer

Közeleg a szilveszter, és vele a petárdázás, rakétázás, tűzijátékozás, amikor törvényes keretek közt élhetjük ki piromániánkat. Gondolom, már ti is várjátok. Ezzel kapcsolatban osztanék meg veletek egy apróságot, mely azonban túlmutat önmagán. A kenyír nem lesz olcsóbb tőle, de megmutatja, hogyan dolgozik a kormány Szlovákiában.

pirobolt2.JPG

A pirotechnikai eszközöket még a múlt rendszerben veszélyességi osztályokba sorolta a vonatkozó, 51/1988, a bányászati tevékenységről, a robbanóanyagokról, és az állami bányászati felügyeletről szóló törvény 36a paragrafusának 6. bekezdése. A törvény arról is rendelkezik, hogy I. osztályút bárki vehet és árulhat, II. osztályú 18 felett vásárolható, és csak pirotechnikai eszközök eladója, pirotechnikus, tűzszerész vagy lőmester képesítéssel rendelkező személyek árusíthatják. III. osztályú terméket csak pirotechnikusi (odpalovač ohňostrojov) igazolvánnyal rendelkező személy veheti meg, és csak pirotechnikai eszközök eladója, pirotechnikus, tűzszerész vagy lőmester képesítéssel rendelkező személyek árusíthatják. A IV. osztályt boltban nem lehet vásárolni, csak a gyártótól vagy a forgalmazótól veheti meg pirotechnikusi igazolvánnyal rendelkező személy, így ez a széles tömegek számára (elvben) nem érhető el.

tuzijatek2.jpeg

Aztán jött az európai uniós csatlakozás, és a jogharmonizáció. Az egyébként több helyen is problémás törvény pirotechnikai eszközökre vonatkozó részét a 485/2008-as, a pirotechnikai eszközök piacra való bevezetéséről szóló kormányrendelet módosította. Ez a pirotechnikai eszközöket 1, 2, 3, 4 kategóriákba sorolja. A különbség nem csak annyi, hogy az osztályok római számokkal vannak jelölve, a kategóriák meg arabokkal. Az 1. kat. 15 évtől vásárolható, a 2. 18-tól, a 3. 21-től, a 4. pedig csak pirotechnikusi igazolványra. Arról viszont egy büdös szót nem írnak, hogy ki árusíthatja őket.

pirobolt.JPG

Egy átmeneti rendelkezés értelmében a 485/2008-as kormányrendelet hatályba lépése, azaz 2009. február 1. előtt OSZTÁLYOKRA, NEM KATEGÓRIÁKRA kiadott licencek a licenc érvényességéig, de legfeljebb 2017. július 4-éig érvényben maradnak. Azaz, ha behoztál egy hajórakomány Pirátot Kínából, és 2009. január 31. a stempli dátuma az engedélyen, akkor azt 2017-ig terítheted, mint veszélyességi osztályba sorolt pirotechnikai eszközt, és az árusításához engedély kell. Ha viszont új gyártású pirotechnikai eszközt hozol be, ami már kategóriába van sorolva, akkor a kormányrendelet értelmében nem kell iskolázott eladót alkalmaznod az árusítására, felveheted a 18 éves unokaöcsédet is, aki a szilveszteri bulira akar összebrigádozni valami pénzt.

November közepén volt szerencsém megismerkedni két olyan, ebben az iparágban utazó mukival, aki figyelmeztette a törvényhozókat, a kormányrendeletből kimaradt az árusításra vonatkozó kitétel, és ebből még gebasz lehet. Azt a választ kapták, majd úgyis lesz módosítva az 51/1988-as törvény, kiveszik belőle a robbanóanyagokra és pirotechnikai eszközökre vonatkozó részt, és MAJD AKKOR módosítják. Nos, ez a törvény most, azaz most bolyong a törvényelőkészítési folyamatban, jövőre talán lesz belőle valami. Azaz volt itt egy emberek életét és testi épségét veszélyeztető hézag – aki azt mondja, túlzok: egy 50-es, mozsárból kilőtt golyó letépi a kezed, ha eltalálja – egy törvényerejű dokumentumban, és öt azaz 5 évig senki le se szarta. Bezzeg a kettős állampolgárságról szóló törvényt sitty-sutty el tudták fogadni… Hát így megy ez nálunk. Megjegyzem 2008-ban ugyanúgy hívták a miniszterelnököt, mint most. (Ettől még persze felhőtlen petárdázást kívánunk mindenkinek!)

7 hozzászólás

Címkék: tűzijáték törvény szilveszter kormányrendelet petárda törvénymódosítás tűzszerész Robert Fico pirotechnikai eszközök lőmester pirotechnikus

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr975671901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laczkó Sándor 2013.12.02. 20:31:57

Így csinálták 2010-ben a fegyverekről szóló törvényt is, amibe belerakták, hogy minden fegyver másolat, replika, fegyverre hasonlító tárgy, vagy akár, ha kivágsz papírból egy pisztolyt is D kategóriás fegyvernek minősül. Ergo, ha papírpisztolyokat akarsz árulni, kell fegyvereladási licensz a belügytől. Hiába figyelmeztett

szvsz 2013.12.03. 12:40:02

@Laczkó Sándor: nem értem mi a rinya, csinálhatták volna úgy is mint kishazánkban: minden tilos, adni, venni, tartani, az igrend körlevélben talál ki jogszabályt magának amit aztán félreértelmez és rosszul alkalmaz. Mellesleg sorozatosan semmibe vesz jogerős birósági határozatot.
Örüljetek, amíg van minek.

portis · http://www.online-szallas.com 2013.12.03. 12:46:46

Idahaza egész iparágakat szabályoznak hasonlóan slendrián törvényekkel és rendeletekkel.

Bogas 2013.12.03. 13:13:17

@szvsz: fegyvertartóként csak egyetérteni tudok. Oh, azok a legendás ORFK-körlevelek! Ennek köszönhettük a frissműszakis köcsögséget is.

_Toto_ 2013.12.03. 15:49:11

@Bogas: Ott a pont!
A cikk a szlovák kormányt ekézi, hogy az hogy kormányoz. No, nálunk nem hogy a kormány, hanem a BM-Igrend duó kormányoz, amikor is a dandárfőosztályvezetők egy átviháncolt éjszaka utáni macskajaj közben táamdt ötletüktől vezérelve találnak ki jogszabályokat amelyeket körlevélben körbeküldenek, oszt onnantól minden úgy van és kész. És ronggyá szopatnak egy országot.
Tavaly 40 ezrem ment rá a csak pár hónapig életben lévő tetves friss műszakis mocskosságra, hogy szakadjon rájuk az ég.

Bogas 2013.12.03. 16:02:27

@_Toto_: A poén, hogy a körleveleket igazából a jószándékú igrendesek (hál'Istennek vannak ilyenek) is utálják. Mind úgy végződik, hogy "Persze ez csak jótanács, lehet ám másképp is csinálni, szóval nem muszáj pont így, de azért ajánlott."

Ha nem a körlevélnek megfelelően dolgoznak, akkor jön a lebaszás, hogy mit önállóskodnak. Ha meg a körlevél szerinti munkából bukta lesz a bíróságon, akkor is jön a lebaszás, hogy miért nem jártak el körültekintőbben.

_Toto_ 2013.12.03. 16:05:30

@Bogas: Mindig a kisember szívja meg... A tisztesség kedvéért egyébként SOHA nem az ablak mögött ülő igrendes ügyintézőkkel van bajom, hanem a gyökérségekkel és a törvénytelenségekkel amiket a parancsnokaik felböffentenek magukból.
süti beállítások módosítása