Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.04.10. 21:35

1467. Nekünk Szulejmán kell!

szulejman.jpg21.35 van. Az RTL Klubon most kezdődik a Szulejmán című sorozat. Előrebocsátom, egy részt sem láttam belőle, így a műsor kvalitásairól nem tudok, nem is akarok nyilatkozni, hisz csak annyit tudok róla, amennyit az előzetesekből kényszerűen láttam. Viszont a jelenség figyelemreméltó. A kérdést így is feltehetnénk: hát hülyék vagyunk mi, magyarok?

Még itt, kisebbségben is érettségi tétel „nemzeti nagylétünk nagy temetője, Mohács!”, így Szulejmán pályáját senkinek sem kell bemutatni. „Többszörös a török túljelentkezése./Nemesek kétségbe- és mocsárba esése.” És akkor a legnézettebb magyar csatorna egy sorozatot tol az arcunkban arról, hogy ez az ember hogyan rakta az ágyasait stb.

Nem a törökök hibája, hogy csináltak róla egy sorozatot, hanem mienké, magyaroké, hogy nem csináltunk mondjuk Zrínyiről egyet. Hát a szülőfaluja „rezesbandája” által háromba vágott Rákóczi szabadságharcáról készült-e az egyébként zseniális A Tenkes-kapitányánál újabb sorozat? Az áruló Ocskayt operatív eszközökkel elfogó Jávorka Ádámról forgattak-e legalább egy minisorozatot? (Nem mondom, hogy egy 24-et csináljanak belőle, de a sztori nem rossz.) Stb. stb. stb.

De nem. Nekünk Szulejmán kell. Megérdemeljük!

5 hozzászólás

Címkék: történelem török kalandfilm filmgyártás Törökország Szulejmán

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr605215714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yakk 2013.04.11. 14:38:42

Nagyon egyetértek.
Igen sok sztori van a magyar történelemben ami kiáltana egy jó megfilmesítésért.
Pl. Hunyadiak, a Zrínyiek, Hadik András, Simonyi óbester, Vak Bottyán egész élete, hogy csak néhányat említsek. Ráadásul megfelelő kontextusban ez ugyanolyan népszerű lehetne külföldön is, főleg hogy egyes nemzeti hőseinket mások is magukénak vallják.

Bicepsz Elek77 2013.04.11. 15:02:51

Olvassatok el az Arpa Attila konyvet es megertetek mindent!!! 12 millio emberre egyszeruen nem eri meg ilyen koltseges sorozatokat csinalni!!! Sokkal olcsobb megvenni par eves amerikai, brazil, mexikoi ujabban meg arab/torok/indiai stb. sorozatokat (ahol kb 30 000 hufot kapnak a szineszek, nem 200 000-et havonta azert mert elbofog ket mondatot-a Szomszedokban mar 1998 korul ennyit kaptak havonta es 9 millio forintba kerult egy adasa!!!! Persze allami.penzbol jol ment ez!!! Egy kosztumos film meg dragabb kiveve ha a 90%-ban a haremet mutatjak, nem pedig csatajeleneteket(azok animaciosan is kurva dragak).

Measurer 2013.04.11. 21:31:15

Végül is az RTL nem siette el a dolgot, a tv-társasságok közül 27-ikként kezdte el sugározni a Muhteşem Yüzyıl/Csodálatos század c. sorozatot. Múlt héten 23,8%-al ment.
Talán vmit tanulhatunk belőle,különösen úgy kb. a 26-ik részhez érve,pl. miként lehetett Mohács a törökök számára nagy hadisiker, nekünk meg nemzeti nagylétünk nagy temetője. Arra bizonyára itt nem kapunk választ, miért hagyta magára II.Lajost Zápolya, Frangepán? Talán meg kellett volna fizetni Szulejmánnak a ránk kivetett adót?
A 3,5 mó-nyi lakosságból a Fekete Sereg szélnek eresztése után miért csak mintegy 25 ezer ember (néhány horvát, lengyel, pápai lovaggal kiegészülve) szállt szembe a min. 50 de inkább 100 ezres török sereggel? Mindenesetre a csata aláfestő zenéjét nagyon dicsérik a török nézők.Akik a hivatalosan megfogalmazott illúziórombolási vád ellenére hajlandók elfogadni, hogy Erdogan ME véleményével szemben Szulejmán nem ülhetett 30 évig lovon, bár meglehet nem is szakadatlan a háremben múlatta az időt.

t74 2013.04.11. 21:54:58

Ez egy rendkívül szomorú és elgondolkodtató tendencia. Szulejmán kora egyik legnagyobb tömeggyilkos diktátora volt. Közel ötszáz évvel később pedig már szobra áll nálunk és "érdekes" filmsorozatot vetít róla a televízió. Persze nem kell gyűlölködni a múlttal kapcsolatban, de talán "végképp eltörölni" sem kellene. A fiatalok számára a török kor ugyanúgy a múlt, mint a XX. század eleje, közepe. Joggal kérdezhetik és kérdezik is, hogy az egyikkel kapcsolatban szobrot állítanak és filmsorozatot vetítenek a másik a "diktatúrák évszázada", amelynek önkényuralmi jelképei bűntetendők ?

szódabár 2013.05.10. 18:38:48

Csatlakozom az előttem szóló első két mondatához. A többivel nem értek egyet: a fiatalok számára lehet, hogy történelem, de a még fiatalnak mondható 40-50 éves korosztálynak nem. Akik még "élvezték" a diktatúra ötleteit, kötelező oroszt tanultak angol helyett, kötelezően rángattá a piros nyakkendőt az elvtársak emelvénye előtt és évente csak 50 dolláros valutakeretük volt külföldön... Én sem gyűlölném, ha nem befolyásolta volna az egész családom életét. Mindenki tartozik annyival az érintetteknek, hogy legalább nem provokálja jelképekkel... Sajnos mi egyáltalán nem kapunk kárpótlást, de még egy bocsánatkérést sem az ellenünk elkövetett az aljasságokért, mint a másik diktatúra ügyesebb és erőszakosabb áldozatainak örökösei..... Holott a mi esetünkben az elkövetők még élnek és röhögnek a képünkbe...
süti beállítások módosítása