Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.05.17. 17:26

1356. Tényleg engednek a 78-ból?

Talán... Talán most sikerül, ami a rendszerváltás óta eltelt két évtizedben nem. Talán most végre összejön az, amire számos elvetélt próbálkozás irányult, mégsem volt hozzá soha elegendő politikai akarat. (Itt nálunk mindenért ez a hibás.) Ritkaság, de hatpárti egyezség körvonalazódik a mentelmi jog eltörléséről.
Persze, pezsgőt csak akkor bontsunk, ha ismerjük a törvényjavaslat végleges formáját, és az elnöki tinta is megszáradt már rajta. De ami egyelőre alakul, az biztató.
 
A mentelmi jog két évtizedes gumicsont. Korlátozására vagy eltörlésére szinte minden garnitúra ígéretet tett, melyek aztán maradtak is ezen a szinten. Valamennyi „eltörlő” közül talán Pavol Paška régi-új házelnök került a legkínosabb pozícióba előző megbízatása idején, amikor feszengve mondogatta, ő a mentelmi jog korlátozásának híve, ám ehhez még saját koalícióján belül sem talált szövetségesekre. A Radičová-kabinet részéről vélelmezhettük az erre vonatkozó őszinte szándékot, s ha a Smert nem sikerült is rávennie az alkotmánymódosításra, részsikert legalább elértek az egyszerű többséggel is átverhető szabálysértésekre vonatkozó mentelmi jog eltörlésével, mely idén márciustól már nem védi a honatyákat.
Tegnap viszont úgy tűnt, sok képviselő kedvenc olvasmánya, az alkotmány 78. cikkelye redukálódni fog. Azaz a jövőben – a tervek szerint szeptember 1-jétől – a parlamenti képviselő ellen indítandó büntető eljáráshoz nem lenne szükség a parlament jóváhagyására, arra, hogy a nevezett képviselőt „kiadják”. Ehhez „csak” a vizsgálati fogságba helyezést kötnék a továbbiakban.
Ha a megegyezés valóban létrejön, és az alkotmány elfogadásának huszadik évfordulóján hatályba lép, a sikernek – ahogy az lenni szokott – bizonyosan sok atyja lesz.
Értelemszerűen magának fogja követelni a Smer, hisz az ő 83 képviselője nélkül semmit sem lehet tenni a törvényhozásban.
Igényt tarthat rá a zebrán parkoló Igor Matovič is, aki kezdettől fogva központi agendájának tekintette ezt a kérdést. Hát meg az SaS, amely már a saját javaslatát is benyújtotta.
Mi már akartuk korábban, csak nem voltunk elegen – hallom az SDKÚ-t. Az irritáló előjog eltörlésének valódi nyertesei azonban az állampolgárok lesznek.
szólj hozzá

Címkék: parlament képviselő mentelmi jog

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr754522610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása