Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2011.10.11. 21:00

1247. Mit tennél, ha az apád megerőszakolna?

Magára valamit is adó szlovmagy polbloggernek a mai napon csak a Radičová-kormány sorsáról, érdemeiről, esélyeiről illik értekeznie, ám erről szerencsére van hova írnom, és – állítólag – a nőgyógyászok sem szoktak szexlapokat nézegetni szabadidejükben (nőgyógyász olvasóim kommenteljenek!). Helyette egy (számomra) ismeretlen szerző kevésbé ismert díjáról, és a mögötte feltáruló borzalomról, a gyermekek szülők részéről történő szexuális zaklatásáról ejtenénk pár szót.


A gyermekek sérelmére elkövetett nemi erőszak és/vagy szexuális zaklatás tipikusan az a téma, amelyről hallva az olvasók többsége a halálbüntetés visszaállítását szokta követelni, és még a liberálisok is szögekkel kivert hereszorítóért kiáltanak. A legtöbb jóérzésű ember minimum az utóbbi eszköz alkalmazása esetén azt mondja: jogosan. És ezeknél az eseteknél az sem vigasz, hogy az ilyen elkövetőket nem nagyon szeretik a börtönben. Mert mi van, ha az ügy el sem jut a nyomozati/bírósági stb. szakaszig, mert nem történik feljelentés?

Szeptember 30-án az e-MaSán olvastam, hogy Toldy Zsófi kapta a Dr. Szegő Tamás Díj idei fődíját. Ha nem tudod, ki volt Dr. Szegő Tamás, ne érezd magad kellemetlenül, helyette tájékozódj.  Szegő Tamásnál Toldy Zsófit sem ismertem jobban. Ő előbb a Szabad Földnél kezdett, majd a Dunaújvárosi Hírlaphoz került, innen újra a Szabad Földhöz, de női magazinok és művészeti lapok munkatársa is volt.

A Szegő-díjat egy portrésorozatáért kapta. „A cikkekben olyan nők mesélik el életüket, akiket gyermekkorukban saját apjuk erőszakolt meg.” A legtöbb olvasó ilyet hallva legfeljebb egy hubazmeget tud mondani. A dolog gyomorforgató, jogos a Fiskars baltáért kapni, de a társadalom annyira tabuizálja az ilyesmit, hogy nincs fórum, ahol ez tematizálódhatna.

Engem igazából az cseszett fel első olvasásra, hogy az alaphírben ez állt: „A szabadúszó újságíró cikkeit egyik, a szerző által megkeresett újság sem hozta le, így azok Toldy Zsófi blogján olvashatóak.” Dopicsi, hát senki sem akar Magyarországon az ilyen ocsmány bűnügyek szerencsétlen áldozatain segíteni? De a poszttal megvártam az interjút, melyet az e-MaSa a szerzővel készített.  Ebből kiderül, hogy nem eszik olyan forrón a kását, Toldy Zsófi csak két lapot keresett meg.

Két lapot kerestem meg ezzel, de egyikben sem akarták lehozni, különböző okokból. Egyrészt kifogásolták a formát: monológformában írtam meg a beszélgetéseket – elhagytam a kérdéseket, megtartottam minél többet az élőbeszéd sajátosságaiból, és használom az áldozatok terápiás és konfrontációs leveleit vendégszövegként. Ez a műfaj a magyar újságírásban nem gyakori, inkább a német sajtóban honos és népszerű: az ún. Interviewlitaratur, azaz interjúirodalom, ami az oral history egyik formájának is tekinthető. Többek között Sarah Kirsch, Maxie Wander alkottak jelentőset ebben a műfajban. Most is azt gondolom, hogy klasszikus interjúként ezek a sztorik nem működtek volna.

Hát, ennél azért több van Magyarországon. A cikkeket végül a Népszava fogja lehozni. Sajnálom, hogy pont ez a kriptokommunista lap, de legalább valaki.

Full respect Toldy Zsófinak, hogy hozzá mert nyúlni ehhez a nagyon kényes témához. Hasonlóra Szlovákiában talán az Aspektet leszámítva nem volt példa, szlovmagy viszonylatban meg aztán közelítőre sem. Gazdasági okokból a szlovmagy sajtóból a riport is kihal lassan...

És akkor végül nézzük a dolog egy szomorú vetületét, melyet látva elmondhatjuk, az is bolond, aki újságíróvá lesz ma Magyarországon. A szerző saját bevallása szerint négy hónapig vette fel az interjúkat. Ehhez számoljuk hozzá az utómunkát. Nem közölte senki, a blogspot meg ugye, egyelőre nem fizet. Azaz – önnön gazdasági szempontjai nézve – négy hónapig hiába dolgozott. Aztán kapott érte egy szakmai elismerést, mellyel a minimálbérnél kisebb összegű pénzdíj járt. Az újságírók jó része jobbára altruista beállítottságú, de altruizmussal nem fizethetek, ha a magyar-finn után meg akarok inni egy sört a szemközti kocsmában.

Szóval legalább annyival támogassátok a szerzőt, hogy rákattintotok a blogjára, és elolvassátok.

szólj hozzá

Címkék: interjú nemi erőszak szexuális zaklatás vérfertőzés incesztus áldozatvédelem dr. szegő tamás díj szegő tamás toldy zsófi kiskorú sérelmére elkövetett nemi erőszak

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr333296011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása