Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2010.12.31. 06:59

Milyen volt 2010 a szlovmagy blogoszférában?

Ha azt mondjuk, hogy 2008 a berobbanás éve volt az önszerveződés és a külső kommunikáció szempontjából, akkor 2009 a csendes terjeszkedésé - ezzel zártuk a szlovmagy blogoszféra 2009-es állapota feletti töprengésünket tavaly.

Idén, miközben próbálom összegereblyézni a blogoszférában történtekkel kapcsolatos gondolataimat, a Toldi estéjéből cseng a fülembe pár sor:
“Jó Toldi tanyáján rajta ül a rontás,
Csak a pöcsét veri néha méla kondás.”
Hát, valami ilyesmi volt 2010 a szlovmagy blogoszférában.

Megint eltelt egy év, ideje van a számadásnak. Ha arra keressük a választ, milyen volt 2009 a szlovmagy blogoszféra számára, számottevő, a reveláció erejével ható változásról nem nagyon számolhatunk be.

Ilyenek utoljára a 2008-as esztendőt fémjelezték. Ebben az évben sikerült a bumm.sk blogrolljának köszönhetően több olvasóhoz eljuttatni tudati tartalmainkat; a 2008. június 11-én megújult Új Szó Online Integrál rovatában gyakorta ajánlott szlovmagy blogokat; ebben az évben jött létre a szlovmagy bloggerek egy csoportjának levlistája; ebben az évben tartották az első szlovmagy bloggertalálkozót,   melyet még abban az évben egy újabb követett; ebben az évben indult meg az Új Szó Szalon című értelmiségi rétegmellékletének hasábjain a Blogmustra című rovat.


2009-ben a hazai magyar blogger önszerveződés ehhez hasonló eredményeket nem tudott produkálni.

/.../
Tehát új, a Felvidéket sarkából kimozdító blogger nem akart betörni Dévénynél 2009-ben
- írtuk tavaly. (Az egész egyébként itt olvasható.)

2010-ben a hazai magyar blogoszférát jobbára a hallgatás jellemezte. Poli újra nekifutott a blogolásnak, kevés sikerrel.  Kívüle nem indult új szlovmagy polblog (ill. igen, de erről később).
A már meglevő polblogokon is kevesebb a poszt ránézésre.

A Komáromi blog műszaki problémák miatt hónapokig állt. A műszaki problémák elhárultak, a srácok alkotókedve viszont nem tért vissza, pedig Komáromban lenne miről írni. Ehhez képest még a választási reflexió is késik.

A 2010-es év egyik blogmélypontját paulus.r, a Felvidéki blog szerzője produkálta, amikor egy kedvezőtlen magánéleti esemény után szuicid hajlamait borította az olvasóra, és bejelentette, hogy leteszi a pennát. A blog szertelen műfaj, mi is tartjuk magunkat megengedő álláspontunkhoz, mely szerint blogoljon mindenki, amit akar, és akinek nem tetszik, majd nem olvassa. 2 hónapos szünet után a szerző visszatért. Hozzá fűződik az év talán egyetlen újítása, a blogoszféra a Facebookon, és újabban van heti posztajánlója is. Ugyanő twitteren is kevélyen nyomatja, Szótlan Szemtanú is próbálkozott hasonlóval.

Ugyancsak tweetel Párkányer (és még sokan mások, mindenkit nem sorol6unk fel), akiről tavaly mint a Körkép sikeres beszerzéséről  emlékeztünk meg. SzSz mellett valszeg a Körkép kezelte legjobban a választási előkészületeket. A Körkép jelentős létszámbővítést hajtott végre, így a hangok és a témák diverzitása jellemezte, színes, változatos is tudott lenni, bár volt egy olyan érzésem, hogy a blog  továbbra is nyomkereső-centrikus (az érzést év végi számadásuk is megerősítette, ő jegyzi a legtöbb posztot). Úgy is mondhatnánk, a Körképen belül van nyomkereső, és vannak a többiek. Nyomkereső - és itt már lassan áthajlunk a következő kategóriába - politikus-blogger, legalábbis én így olvasom őt. A Körkép és a Felvidéki blog a Facebookon is jelen van, sok olvasót kívánok nekik onnan is.

Brutális választási évet zárunk, a “blogzást” a politikusok is felfedezték, (CSP, BB) bár gyanítom, némelyikük (nem kettejük közül némelyikük, hanem úgy általában a blogoló politikusok közül) ghostwriter segítségét is igénybe veszi. Mindez rámutat szlovmagy amatőrségünkre is: a választást egyik góré sem tudta jól kezelni a blogján. Ha komolyan vették volna a blogolást, június 13-ra el kellett volna készíteni egy beszélyt győzelem és egyet veszteség esetére. 

Tavaly külön bekezdésben szóltunk a Paraméter bloggereiről is. Az ott elmondottak nagy része idénre is igaz. A Teddy által kommentben pöcsfedőnek nevezett Felvilág sem támadt fel (7 poszt), és valószínűleg ParaBaraknak is sok idejét veszi el a hírportáli napi susztermunka, mert sokkal kevesebbet blogol. Ugyanez elmondható Méla Béláról és Tizedesről is, mindkettőről más miatt, bár ez utóbbinak a szabadideje kedvezően alakult, de ezt a blogon nem észleltük.

Fentebb szóltunk a Twitterről, említsük meg a Tumblr-t is, ahol egyelőre a Felvidék Népe Front viszi jó hírünket a nagyvilágba, de akadnak más, igéretes polblogba hajló kezdemények is.

Ami a közösségi életet illeti, egy jó hangulatú bloggertalálkozóra kerüt sor DS-en, mivel a többség autóval érkezett, ez tudatmódosító szerekben szerényre sikeredett; illetve egy (mások elmondása szerint) pozitív blogger-olvasó találkozóra a gombaszögi nyári táborban.

Összefoglalva: elég gyenge évet zártunk.

szólj hozzá

Címkék: blogok blog blogger bloggerek blogoszféra bloggertlálkozó

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr282549871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása