Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2010.04.29. 22:54

Négysajtós

1. A Freedom House közreadta szokásos éves jelentését a sajtószabadság alakulásáról. A helyzet nem túl jó. Jelenleg a világ 35 százalékában szabad, 33 százalékában részben szabad, 32 százalékában pedig nem szabad a sajtó. A jelentés szerint Fekete-Afrikában, Latin-Amerikában, és a Közel-Keleten rossz a helyzet. A  jelentés itt olvasható.  A Kelet-Közép-Európáról szóló részt teljes terjedelmében idézném: "In 2009, the region overall underwent a modest decline, with most countries showing little or no change. In the non-Baltic former Soviet Union, where media freedoms are severely restricted, Russia remained among the world’s more repressive and most dangerous media environments. Kyrgyzstan’s score fell, continuing a multiyear negative trend. Ukraine, Armenia, and Moldova registered slight improvements. Apart from the former Soviet Union, modest declines were seen in Latvia and Lithuania, with even smaller negative movements in Estonia, Hungary, and Croatia."
Érdekes mód, a magyar rádiófrekvencia-elosztásra felfigyelnek, arról, hogy Szlovákiában milliós perekkel szopatja szét a sajtót a Legfelsőbb Bíróság elnöke, nem írnak.

2. Nemrégiben írtunk a Nyílt Társadalom Alapítvány Újságírói Díjáról. A héten - kedden - az Irodalmi Alap is kiosztotta éves sajtódíjait. Tanácstalanul nézem az eredményeket. Publicisztika és híradás kategóriában a nyomtatott sajtóban nem osztottak ki díjat. Valóban ennyire rossz lenne a helyzet? Kétlem. Nézzük, kik kaptak díjat ettől a finnyás testülettől.

3. Egy kedves kommentezőm is felhívta a figyelmet arra, amit ma a Hospodárske noviny honlapján olvashattunk: Dag Daniš, a Pravda magyarellenes nézeteiről ismert kommentátora a Hospodárske novinybe tart. Májustól nem a Pravdában olvashatjuk fehér-kék-piros téntába mártott tollal írt kommentárjait. "A lapoknak ma világos nézettel rendelkező emberekre van szükségük. Dag Daniš személyében ilyen embert szereztünk" - indokolta a vásárlást Peter Vavro, a HN főszerkesztője.  A HN gazdasági kérdésekben piacvezető, ez elvitathatatlan, Beerősítettek Robert Kotiannal, és a Žurnál megszűnése után Peter Javůrekkel is. Mindketten jó kommentátorok. A lap mégsem tudott olyan karakteres véleményoldalt kialakítani, mint konkurenseik. Daniš HN-be menetele annyira nem villanyoz fel, mert Pravdát gyakrabban veszek a kezembe, mint HN-t. Kérdés azonban, hogy a lap törzsolvasóira - a gazdasági döntéshozókra - milyen hatással lesz e baloldali fasiszta.

4. Ma, mivel Komáromban voltam, elmentem Vujity Tvrtkóra. Utoljára Szegeden hallottam őt egyetemi éveimben. Korrekt, érdekes, olykor humoros, másfél órás stand upot nyomott.
 

szólj hozzá

Címkék: média sajtó sajtószabadság freedom house pravda hospodárske noviny dag danis

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr431963179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása