Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2010.01.06. 10:55

Lapsirató: a Žurnál befejezte avagy a homonímia vége

A Žurnál a szlovák médiában Csehszlovákia megalakulása óta a rádió híradását jelöli. A Radiojournal Kft.-t Eduard Svoboda és Miloš Čtrnáctý alapította 1923-ben. Az, hogy két újságíró ilyesmibe fogott, és kijárta a licenszt a Csehszlovák Posta- és Telegráfügyi Minisztériumnál, kisebb kommunikációs forradalomnak számított. Később a Csehszlovák, majd a Szlovák Rádió hírműsora viselte/viseli a Rádiožurnál nevet.

Ha viszont 2007 márciusa és 2009 decembere között valaki azt mondta, hogy a Žurnálban volt ez vagy az, akkor illett visszakérdezni, hogy: a hetilapban vagy a rádióban.

2007 márciusában a TV TIP részvénytársaság Žurnál névvel hetilapot indított. Az első számot e sorok írója is megvette, kíváncsiságból. Az első címlap egy tükörszerű valami volt. Gyakorlatilag egy darab alufóliát tettek a címlapra, mely részben tükröződött. Az üzenete az volt, hogy tükröt akarnak tartani a társadalomnak. A lapban megszólaltatták az utca emberét, hogy kell-e új hetilap. Akkoriban egy baráti társaságban erről beszélve abban egyeztünk meg, hogy a pol hetilapok piacán a Týždeň és az akkor még létező Domino Fórum mellé nehéz lesz betörni. Nos, eddig tartott.

Itt-ott megvettem a lapot, bár továbbra is masszívan Týždeň-párti vagyok. Átfogó jellegű dolgokat nem tudnék mondani róla: következzen pár flash.

Dolgozott a lapnak az egyik legjobb, egyben legzűrösebb magánéletű oknyomozó riporter, Palo Rýpal, eltűnéséig.

A Smeből átment a Javurek-házaspár is,

A Žurnál egyik legnagyobb fogása Tina Čorná megszerzése volt. Ő korábban a Smeben, ill. a TV Okoban dolgozott, ismert köz-kult. személyiségekkel készített mélyinterjú volt a fő porfilja, többször díjazták.

Michal Havran szerkesztette a véleményoldalt.

2009 novemberében jelentették be, hogy it's over. Elfogyott a zsé, majdhogynem csecsemőhalálozásról beszélhetünk, mivel a gyermek a harmadik életévét sem érte meg. A TV Tip menedzsmentje a Stratégie c. gazdasági szaklapnak ezt nyilatkozta: "A társaság vezetése szempontjából a Žurnál beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és véleményformáló hetilappá vált. Ám pozíciója a jelenlegi gazdasági helyzetben összetett volt: estek a reklámbevételek. Az olvasók körében a lap bizonyosan rokonszenvre talált, a hűséges olvasóknak hiányozni fog. A piac törvényei viszont kérlelhetetlenek."

Az ABC SR nem auditálta a lap példányszámát, de a medialne.sk szerint ez októberben 14 840 volt.

Nora Slišková főszerkesztő búcsúcikke:

Vážení čitatelia Žurnálu, dovoľte mi zaželať vám šťastné sviatky, pokoj, zdravie, spriaznenosť vo vašom okolí a nové sily, ktoré budete potrebovať nielen v ďalšom roku. Aj keď toto nie je príliš vhodná príležitosť, inú už nemáme.
Žurnál sa vám týmto číslom prihovára poslednýkrát. Končí svoje vydávanie a v tejto chvíli zostáva rozlúčiť sa.
Ďakujeme za všetku podporu, priazeň, ktorú sme od vás dostávali od vzniku Žurnálu. Aj za listy, ohlasy, najmä tie posledné, dojímavé reakcie, ktoré ste poslali po zverejnení správy, že končíme. Nebolo v našich silách zmeniť to.
Žurnál bol príliš mladý projekt, aby sa udržal v situácii, ktorá nastala na trhu hlavne tento rok v dôsledku krízy a s ňou súvisiaceho poklesu inzercie.
Preto sa vydavateľ rozhodol zastaviť naše vydávanie.
Žurnál si zvolil náročnú cestu serióznej žurnalistiky bez bulváru, rebela proti prúdu, na ktorú potreboval viac času, jeho dvaapolročná existencia bola krátkym obdobím a nestačila na ekonomický úspech.
Žurnál sme od začiatku vnímali ako naše spoločné dieťa a nie je ani pre nás jednoduché zmieriť sa s jeho koncom.
Podstatné však je, že vy aj my poznáme odpoveď na otázku, či bude na Slovensku takýto typ časopisu chýbať.
Napriek tomu, verte mi, že nikto z nás si neželá, aby toto bola chvíľa na trpkosť. Naopak, veríme, že si na Žurnál spomeniete ako na niekoho, kto stál za to a mali ste ho radi.
Ďakujeme za všetko, veľa šťastia, úspešných dní, pevné zdravie, pravých priateľov a čo najlepšie časy.
Pekné a príjemné sviatky. (2009. dec. 16., 3.)


A lap 22 szerkesztővel kezdte, megszűnésekor 13-an voltak. Ha holnap munkába menet az autóbusz-pályaudvar újságosnál Žurnált próbálnánk venni - mindig csütörtökön jelent meg -, csak nézne elkerekült szemmel: čo ti kokot, jebe?

Az örök kérdés: hol talál most állást 13 szerkesztő…

Élt 2 és 3/4 évet, nyugodjék békében!

szólj hozzá

Címkék: média sajtó újság válság zurnál

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr721651066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása